© Цветелина Белутова Основният индекс на фондовата борда в София

...
© Цветелина Белутова Основният индекс на фондовата борда в София
Коментари Харесай

Sofix се включи в глобалния тренд и загуби 10%

© Цветелина Белутова Основният показател на фондовата борда в София не се отклони от всеобщия световен тренд - тук с горчивата подигравка, че когато световните пазари записаха исторически върхове през последните години, това не се случваше в България. В понеделник към 15.00 часа Sofix губи 10%, а повода е в разпространяването на ковид и почналата петролна вълна.

Това е реалност и макар положителните доклади за 2019 година, които обаче постоянно не оказват съществено въздействие върху цените на акциите, останали под натиска на ниската ликвидност и неналичието на нови вложители. По време на днешната сесия причина за огромния спад е и затваряне на репо покупко-продажби - това става автоматизирано при постигане на избрана цена, което още повече натиска пазара.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Стойността на показателя е 476 пункта към 15.00 часа, което е най-ниското равнище от 2016 година насам, само че и доста надалеч от есента на 2007 година, когато беше историческия връх от съвсем 2000 пункта.

Сред най-губещите позиции през днешния ден са " Химимпорт " с 19.15% надолу, " Доверие единен холдинг " с 18.45%, " Софарма " с съвсем 12% загуба, ЦКБ с 16%. Доста от другите позиции губят към 6-7%. Оборотът през днешния ден е малко над 2 млн. лева

По-умерен спад има при необятният показател BGTR30 - 6.26%, като за ниската ликвидност приказва и фактът, че по доста позиции даже няма покупко-продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР