© Цветелина Белутова Още по темата Не просто още един

...
© Цветелина Белутова Още по темата Не просто още един
Коментари Харесай

Да събориш и пак да вдигнеш "Строежа"

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Не просто още един бар

За близо 10 години от съществуването си столичният One More Bar съумя да се наложи като обичано място на модерния градски човек
2 ное 2018
Вкусът се възпитава

Баровете и профилирани магазинчета за крафт бира, се множат и към този момент излизат и отвън София, само че проблем пред развиването са по-високата цена и консервативните консуматори
21 сеп 2018 Думата паметен несъмнено е факсимиле. Употребата й обаче може да бъде оправдана за клуб, събирал хиляди хора през годините и построил музикалните усети на мнозина. " Строежа " беше обичаното място на генерации учещи и гости на Студентски град в продължение на 18 години до затварянето му през 2014 година Но екипът зад него съумя да го прероди в нова версия в центъра на София. И да го надгради с още един клуб. Днес новият " Строеж " и събратът му " Терминал 1 " са измежду най-популярните места в столицата за танци, жива музика, забавни срещи. Успехът се дължи на значително хора, а измежду най-известните лица на двата плана е Мартин Михайлов, шеф и съучастник в двете заведения, както и уредник на доста музикални събития в столицата.

Прераждане

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. През последните години пазарът на нощни заведения в София се промени доста с отварянето на нови и разнообразни питейни заведения, клубове и заведения за хранене, най-много в централната част. За смяната способстваха и все множеството чужденци, които посещават града с помощта на нискотарифните полети. Нощният живот стана надалеч по-колоритен. Самият Михайлов споделя, че точно " оживяването " на центъра и затварянето на доста сходни на " Строежа " заведения в Студентски град води до решението преди четири години за пренасяне и разширение на активността.

" Много неща се случиха в един доста къс интервал от време. Тръгна напълно популистки дискредитирането на Студентски град, изчезнаха множеството заведения, които са като нас. Проблемът беше, че в случай че дойдеш в " Строежа " и искаш да мръднеш, няма къде другаде да отидеш. Социалните мрежи улесниха връзката, само че не и физическия контакт. Бях очевидец по какъв начин хора, които живеят на един етаж, не се познават, камо ли да отидат дружно някъде ", споделя Михайлов.

Така първо през март 2014 година в центъра е открит " Терминал 1 " (на мястото на познатата през 90-те години дискотека " Ескейп " ), като концепцията е мястото да е по-голямо и да става и за концерти, и за разнообразни празненства. " Когато отваряхме " Терминал 1 ", доста хора си мислеха, че е новият " Строеж ". Но при него концепцията е напълно друга - тотално мейнстрийм музика и място, на което да могат да се вършат напълно други и по-големи събития ", споделя Михайлов. Според него клубът е по-различен от всичко друго, което е правено в София изобщо. " В България дискотека се трансформира в мръсна дума, само че преди този момент през 90-те години в тези заведения звучеше всичко - от 2 Unlimited и Snap, през Prodigy и Beastie Boys до Midnight Oil, Guns N`Roses и Red Hot Chilli Papers. И " Терминал 1 " беше изработен с концепцията да бъде точно дискотека, тъй като доста искахме същото нещо да стартира да се случва още веднъж ", добавя мениджърът. Отделно в него се провеждат и доста концерти на международни и български групи и реализатори. Същинският нов " Строеж " е открит през есента на 2014 година, като безусловно и преносно има надалеч по ъндърграунд имидж - среща се подземен на улица " Леге ", и още веднъж залага най-вече на по-алтернативна музика.

Михайлов не разкрива какъв брой огромна е била инвестицията в двете заведения. Но до момента в който при " Строежа " капиталовложенията са надалеч по-малки, защото действително е изместен остарелият бар, при " Терминал 1 " се построява напълно ново заведение за стотици хиляди левове. " Инвестицията в " Терминал 1 " беше сериозна. Той беше изработен половинчато при откриването му, само че нямахме избор, когато капиталът не е задоволителен. Клубът беше в развой на реинвестиране в продължение на две години. Лошото при заведенията е, че колкото и да си вложил, в случай че в един миг решиш да го продаваш, не можеш да си вземеш и 20% от инвестицията. Но както споделя един сътрудник - ние сме бегачи на дълги дистанции ", добавя Михайлов.

Фотограф: Цветелина Белутова

Бар за 600 души

В сърцевината на " Строежа " и " Терминал 1 " постоянно е стояла музиката и двете заведения съумяват да поддържат много необятна стратегия от тематични събития и концерти. Михайлов споделя, че първоначално с " Терминал 1 " са се пробвали да трансформират концепцията на нощните заведения, които работят главно посредством събития. " Революционното тогава беше, че всички правеха събития - т.е., без значение че си клуб с еднаквост, ти би трябвало да имаш събитие. Ако нямаш такова, значи, че не работиш. Казахме си: желаеме в петък вечер при нас да няма нищо и да работим като бар. Да, но това място е за 600 души, по какъв начин да се изпълни? И се получи - считам, че това бе позитивна стъпка за нощния живот в София - един като повлече крайник, отваря порти и за останалите ", споделя мениджърът.

" Терминал 1 " желае да е доста по-различен и от клубовете за концерти по света (тъй наречените live venues), които главно се употребяват за външни продукции чартърен. " Затова те се вършат в еднообразен жанр, а алкохолът е без огромен избор. Но ние избрахме да работим по различен метод - имаме тайфа, само че имаме и 40 типа уиски, т.е. този вид предложение да те накара да останеш и след концерта. В паузите имаме музика, която е разнообразна. Също по този начин театралните уреди са мобилни, което ни дава опция всяка вечер да предлагаме нещо друго ", споделя Михайлов. Той добавя, че до момента в който първоначално музикалните събития са дърпали клуба обратно поради сложното финансиране, сега при тях е най-добре. " Защото към този момент стигнахме до някакви съответни цени на билетите, при които и групата, и промоутърът могат да се усещат по-спокойно, и също по този начин могат да си разрешат да наблегнат на качеството - да влагат в мултимедия, сценография и така нататък ", добавя мениджърът.

Той изяснява, че една от компликациите в бранша са цените на алкохола. " При търговията с питиета, която устоя един клуб, сме доста под цената на предлаганата услуга. За страдание няма по какъв начин да се подвигат повече цени, само че ние в действителност предлагаме високо европейско равнище на тази услуга. Затова нощният живот в развитите страни е скъпо наслаждение. Идват хора и питат за какво бирата е 4 лева, когато я купувате за 1 лева Да, ние я купуваме за 1 лева, само че в тази цена имаме режийни разноски, наеми, заплати и така нататък Тя в действителност коства 3.50 и ние я продаваме за 4 лева - е, има ли нечиста сделка ", разяснява Михайлов. Според него бизнесът би трябвало да се подчинява на напълно други учредения и правила. " Ако нещо коства 10 лева, то в действителност коства 10 лева Ние сме създали безусловно всичко, с цел да стигнем до крайния стадий, и най-после се тормозим да си желаяме парите, тъй като някой нямал опция да излиза четири дни в седмицата и да пие задоволително. Ами, в случай че нямаш опция, не върви ", добавя Мартин Михайлов.

Михайлов е съучастник с други лица в сдружението " Строежа ". Само то държи 50% от " Терминал 1 ", като останалите 50% са благосъстоятелност на компанията " Дзен 1 ". Приходите на " Строежа " за 2017 година доближиха 219 хиляди лева при облага от 43 хиляди лева, а на " Терминал 1 " - 666 хиляди лева при облага от 38 хиляди лева

Промененият пазар

Пълните заведения като " Терминал 1 ", " Строежа ", Бар " Петък " и други в центъра демонстрират, че нощният живот в столицата е по-динамичен от всеки път. Няма публични оценки какъв брой огромен е пазарът като размер и гости, само че подемът през последните две-три години е забележим. Според Михайлов преимуществата на София са няколко - по-доброто обслужване, свободата на нощния живот, липса на модерния из Европа фейсконтрол, ниската престъпност и особеното работно време на заведенията, които нямат закрепен час на привършване на активността. За разлика от предходни години, когато посещаемостта беше сериозна и в други дни, София следва образеца на други огромни градове и заведенията се пълнят главно в петък и събота.

" Култура на излизане като цяло има и става все по-добра, чужденците също способстват за това, тъй като демонстрират по какъв начин се прави - те идват без предубеждения. Те са излезли с настройката да се забавляват. И увличат останалите - имали сме случай 20 англичани да вдигнат 500 души да танцуват ", добавя Михайлов. Според него доста хора си взимат своята доза културен и обществен живот и по заведения за хранене, при които се вижда сериозен пик. " В тях можеш да консумираш прекрасен алкохол и коктейли, да се задържиш по-дълго и към този момент отиването на клуба да ти е нещо като афтърпарти ", добавя мениджърът.

Колко се промени пазарът през всичките години?
- Няма по какъв начин да няма смяна, само че за тези години тя се дели на няколко стадия. Но да приказваме за по-близките години - като цяло първичната ни концепция остава същата чисто концептулно. Хората сме същите, музиката също - за положително или неприятно. Факт е, че продължаваме да пускаме най-вече музика от този интервал - то и в международен проект се завръщат 80-те и 90-те.

Но нещата свиреп доста се комерсиализираха. До огромна степен това е добре, тъй като въпреки всичко разсъждаваме за нашата активност като бизнес. Дълги години бяхме заболели запалянковци, които свършиха доста работа. Но с колкото повече запас разполагаш, толкоз повече можеш да развихриш въображението и цялата активност. Трудно е непрекъснато да разчиташ на личните си сили и да оставиш нещо друго на назад във времето, с цел да продължиш да работиш в тази сфера.

От друга страна, тази комерсиализация се показва и в свръхпоток от информация. Ако допреди години сме събирали касетки и знаехме по цели албуми, в този момент всеки от нас поема всекидневно избран размер информация през интернет, Фейсбук и така нататък съгласно това по какъв начин живее и какво е чел. Скролваш във Фейсбук и виждаш някой пуснал два-три клипа. Слушаш, взимаш първичната доза музика, само че това по никакъв метод не значи, че е най-хубавата, която ще чуеш през днешния ден.

Много или малко са клиентите в София?
Ако тръгнем да се оплакваме, има от какво, само че сигурно не е от липса на искащи да излизат. Те се усилват, само че съм обезпокоен, че има прочут застой. И той е обвързван с спорните сигнали, които нашата страна изпраща към непознатите туристи. Ние трябваше доста по-бързо да ги приемем. Тези хора не идват, тъй като били небогати и " второ качество туристи ". Младеж, който идва тук, сигурно към този момент е бил в Париж, Лондон, Барселона и така нататък, т.е. не му е първата туристическа дестинация в живота. За да е пристигнал тук, значи търси нещо друго - 500 евро да изхарчи за уикенда - хотел, ястие и така нататък, това са 500 евро, изкарани някъде другаде и изхарчени тук. Трябваше това нещо доста бързо да го развием и да се опитаме да притеглим още такива гости.

В нашите заведения получават положително обслужване, всеки им обръща внимание, забавляват се, на ниска цена е и има отношение към детайла. Което в Западна Европа не се случва - скъпо е, целият интериор е невъзпитан. При нас е битка за всеки клиент или пък може би още сме в някакъв еуфоричен стадий и обръщаме внимание на всеки по естествен метод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР