© Цветелина Белутова - Очаква се Съветът за електронни медии

...
© Цветелина Белутова - Очаква се Съветът за електронни медии
Коментари Харесай

Кой крепи генералния директор на БНР

© Цветелина Белутова - Очаква се Съветът за електронни медии да реши има ли задоволително учредения по закон да приключи мандата на генералния шеф на БНР.
- Самият Светослав Костов не има намерение да подаде оставка макар апела на члена на Съвет за електронни медии Евелина Димитрова, публицисти вътре и вън от медиата.
Бруталната цензура върху огромна част от медиите в България нормално се случва прикрито - на повърхността се виждат резултатите от нея, само че не и механизмите на напън. Скандалът в БНР беше провокиран от това, че за пръв път от доста време се видя ясно по какъв начин тъкмо се случва цензурата - каква е задачата, какви са средствата, кой го реализира, а евентуално и кой го поръчва:

- Целта беше да се заглуши един глас, който може да подлага на критика избора на Иван Гешев за основен прокурор

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - За да бъде изпълнена тя, журналистката Силвия Великова трябваше да бъде свалена от ефир

- Основното настоящо лице беше новият общоприет шеф на БНР

- Той явно е стимулиран от среди, за които е извънредно значимо Иван Гешев да бъде определен, които, най-общо казано, могат да бъдат свързани с Делян Пеевски и Движение за права и свободи.

Логичното разследване от всичко това беше Светослав Костов - общоприет шеф на БНР, да освободи поста. Случаят със Силвия Великова сподели, че той извънредно елементарно се поддава на напън от (да ги назовем за по-удобно) политици, не е кадърен да пази журналистическата самостоятелност и като цяло не го е грижа за ползите на хората. Това е тъкмо противоположното на качествата, които се чака да има генералният шеф на публичното радио. Очевидно е, че той би трябвало да се отдръпна. Единият метод е да подаде оставка, другият - да бъде махнат от Съвета за електронни медии.

Тази седмица се разбра, че първото няма да се случи. В отворено писмо до медиите Костов подмени тематиката и съобщи, че " радиото е подложено на офанзива, която основава условия за опълчване на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медиа. Тази обстановка докара до това няколко души да употребяват един почитан от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на персонални ползи, клюки и недоказани изказвания ", написа в писмото. Заради това шефът на радиото е решен да потърси " отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достолепие и професионални качества ", се отбелязва в отвореното писмо. До публицистичното привършване на " Капитал " не получихме отговори на спомагателните ни въпроси ще заведе ли цивилен иск в съда, по кое време и против кого.

Съветът за електронни медии също на стадия не желае да предприеме нищо изрично. Според председателката на Съвет за електронни медии София Владимирова казусът ще бъде разискван, когато регулаторът е в " цялостен състав ". С други думи, допустимо е да не е още тази седмица.

Политиците от огромните партии към този момент, наподобява, също се пробват да задържат Светослав Костов на поста му. Депутати от Българска социалистическа партия предложиха основаването на краткотрайна парламентарна комисия по проблемите с БНР. ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат основаването на комисията, и внесоха свое предложение - Сметната палата да извърши финансова инспекция на Българското национално радио за интервала от 1 януари 2017 година до 30 септември 2019 година Проверката би трябвало да стартира от 1 октомври, а Сметната палата ще има време до края на идната година да внесе отчета от осъществения одит в Народното събрание.

Всичко това обаче единствено ще забави решаването на рецесията в радиото и е знак, че всички съществени партии се пробват да отсрочат свалянето на Светослав Костов от поста за след избора на основен прокурор и локалните избори.

Докато политическите сили умуват какво да вършат с разразилата се рецесия в БНР и се надяват тя да утихне, обществото и публицистите в медиата чакат или генералният шеф да прояви достолепие и да подаде оставка, или Съвет за електронни медии да приключи предварително мандата му. Има ли обаче задоволително законови учредения за това? " Капитал " потърси мнението по този въпрос на двама специалисти по медийно право и на ръководителя на медийния регулатор, който ще би трябвало да отбрани решението си. Съвет за електронни медии към този момент ще изчака

Председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова пред " Капитал "

Основанията за предварително преустановяване на мандат на общоприет шеф са изчерпателно посочени в Закона за радиото и малкия екран. Съгласно член 67, ал 1 от закона мандатът на генералния шеф на БНР, надлежно на Българска национална телевизия, се приключва предварително:
1. на основанията, планувани за предварително преустановяване на мандат на член на Съвета за електронни медии;
2. в случай че се откри, че прави или позволява осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на наредбите по отношение на правилата за реализиране на активността на радио- и телевизионните оператори.

За БНР за времето от встъпване в служба на господин Светослав Костов като общоприет шеф не са налице две или повече установени нарушавания на член 10 от закона, с цел да бъде коментирана като съображение за предварителното преустановяване на мандата му хипотезата на член 67, алинея 1, т. 2 от Закон за радиото и телевизията било в частта " груби ", било в частта " систематични " нарушавания.

Съветът разгласи, че ще разисква въпроса, когато е в цялостен състав. На този стадий сме подхванали дейностите, които оповестихме в нашето мнение – стартирани са две административнонаказателни производства за определяне на нарушавания на лицензията за стратегия " Хоризонт " и на Закон за радиото и телевизията. Подготвяме изпращането на протокола от срещата, извършена на 19 септември с редколегията на стратегия " Хоризонт ", на прокуратурата. Знаете, че на тази намира се изнесоха данни за оказвана насила и опасност върху публицисти от БНР и върху самия общоприет шеф.

Има ли алтернатива да употребявате външна експертна помощ при разрешаване на проблема?
- Винаги има алтернатива за търсене на външна помощ при разрешаване на комплицирани проблеми, пред които е изправен регулаторът. В закона има учредения да бъде преустановен мандатът на Светослав Костов
проф. Райна Николова, учител в Нов български университет, член на Съвет за електронни медии (2004 – 2010 г.):

Намирам задоволително учредения за това в закона. Смятам, че са нарушени два правилото на радиодейността: гарантиране на правото на свободно изложение на мнение и гарантиране на правото на информация.

Последният случай на предварително преустановяване на мандат на общоприет шеф на социална медия е от 2004 година Тогава като член на Съвет за електронни медии изпитвах подозрение дали господин Кирил Гоцев би трябвало да бъде отхвърлен като общоприет шеф на Българска национална телевизия и гласувах " срещу " неговото освобождение. Страхувах се, че с такава интервенция в ръководството на Българска национална телевизия ще се накърни нейната самостоятелност. Но казусът тогава бе радикално друг от проблема с рецесията в БНР от последните дни. Генералният шеф бе сключил контракт за реклама, неутвърден от управителния съвет на Българска национална телевизия, за съществуването на който другите членове на управлението научиха от медиите. И се търсеше съображение за предварителното му уволняване. Съвет за електронни медии откри това съображение в три наказателни постановления за нарушение на правото на персонален живот и за непредоставяне право на отговор. Моите терзания произтичаха от обстоятелството, че не откривам директна връзка сред програмната активност на Българска национална телевизия и прекратяването на мандата на генералния шеф поради финансовата му активност. За разлика от нарушената връзка по отношение на финансовото ръководство на Българска национална телевизия през 2004 година в този момент управлението на БНР посегна върху съществени демократични полезности, каквито са свободата на словото и правото на информация на българските жители.

Върховният административен съд уточни в Решение №1554 от 18.02.2005 година, че Съвет за електронни медии е задължен да приключи предварително мандата на генералния шеф на социална медия при съществуване на издадени наказателни постановления. Не се постанова те да са влезнали в действие. Същото планува и Закон за радиото и телевизията: " в случай че се откри, че прави или позволява осъществяването от други лица на груби (...) нарушавания... ". Върховен административен съд подчертава върху следното: " Точно преценявайки ги като " груби " нарушавания, без законът да показва какъв брой на брой следва да бъдат те, са издадени наказателните постановления с налагане на административно наказване " санкция " и без значение е размерът на наказванията за установяване на тежестта им. " Така съдът даде по-голяма независимост на медийния регулатор при предварителното преустановяване на мандатите на генералните шефове на публичните медии в България.

Без да се пробвам да адвокатствам в негова изгода, ще кажа, че регулаторът се сблъсква с сходен проблем за пръв път. Никой до момента не си е и помислял, че може да се спре разпространяването на стратегия " Хоризонт " без основателна причина, както се разбра от известието на прокуратурата и изказванията на КРС. Но той би трябвало да издаде наказателно разпореждане за нарушаване на конституционното право на информация на всички български жители поради замлъкването на стратегия " Хоризонт " от 6.00 часа до 10.42 часа на 13.09.2019 година Не разбирам за какво това наше право на слушатели и данъкоплатци на БНР се подценява. Нека напомня, че според член 20, алинея 2 от Закон за радиото и телевизията при реализиране на своята активност Съвет за електронни медии се управлява от ползите на обществото, като пази свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги. Медийният регулатор е страж на нашите конституционни информационни права. Ако отстъпи от това свое обвързване, какъв е смисълът от неговото битие? Кой ще отбрани жителите в проблем като този? Обръщам внимание, че Конституцията на Република България не е елементарна книжчица, която разпростирам единствено във връзка годишнините от нейното приемане. Това е най-висшият юридически акт в страната с директно деяние, който би трябвало да бъде спазен.

Доказателствата за напън и ограничение на свободата на изложение на мнение на журналиста Силвия Великова са обществените свидетелства на трима чиновници на БНР за случилото се преди 13.09.2019 година (Силвия Великова, Даниела Късовска и Ивайло Савов). Нима свалянето от ефир при тъкмо тези условия не е накърняване на правото на независимост на словото? И за какво, в случай че не е извършен напън, Силвия Великова е върната в ефир след намесата на министър-председателя? Така ли се вършат административни промени? С телефонни позвънявания? Не ви ли се коства, че се връщаме към " мобифонното право ", упражнявано върху БНР и Българска национална телевизия, в средата на 90-те години на предишния век? Преди 25 години цензурата под формата на " промени " се упражняваше при отсъствието на медиен закон, а през днешния ден това се прави при неговото деяние.

Съвет за електронни медии не би трябвало да трансферира казуса на прокуратурата, тъй като публичното напрежение ще се ускорява. Прав е в това отношение основният прокурор, че той няма да прави работата на други институции. Трябва просто да се приложи Законът за радиото и малкия екран от призвания за това орган. Предстоят избори, тематиката ще се политизира, ситуацията ще се усложнява. Недоволството в медийния бранш ще продължи да тлее и да се разгаря. Виждам известни прилики със събитията в БНР през 2001 година Тогава пасивността на НСРТ предизвика съществена политическа и медийна смяна. Изходът е: предварително преустановяване на мандата на шефа, оставка на управителния съвет и нов избор

проф. Нели Огнянова, учител по европейско медийно право в СУ " Св. Климент Охридски "

Законът съдържа две учредения за предварително преустановяване - груби или систематични нарушавания. Мандатът на Кирил Гоцев е преустановен заради систематични нарушавания на закона, в съответния случай три, минималният брой за методичност.

За себе си нямам подозрение, че при положение на жестоко нарушаване не се изисква повторност. Първо, Върховен административен съд в двете си решения не дава учредения за подобен извод, в допълнение установи очевидното - че законът не планува най-малък брой груби нарушавания. Второ, в случай че позволите reductio ad absurdum - в случай че изключиш радиото, за което отговаряш, от медийната екосистема и от системата на националната сигурност безсрочно, по логиката на Съвет за електронни медии би трябвало да се търси и друго нарушаване, с цел да се приключи мандатът? Това е неуместно.

Защо Съвет за електронни медии упорства, че няма учредения за предварително преустановяване, не знам, евентуално по разбиране.

Какъв е изходът - предварително преустановяване на мандата на генералния шеф, оставка на управителния съвет и нов избор. Дали това е излаз за БНР зависи от този точно избор, другояче може да се размени един човек според с различен.

В този подтекст добре се вижда смисъла на продължителността на мандата - не знам дали е редно да се внася изменение за удължение поради сходни обстановки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР