© Цветелина Белутова На фона на тежкия туристически сезон по

...
© Цветелина Белутова На фона на тежкия туристически сезон по
Коментари Харесай

Морските летища отчитат 12% спад през тази година

© Цветелина Белутова На фона на тежкия туристически сезон по Черноморието, който по оценка на сектора е приключил с към 15-20% по-малко туристи от всички съществени пазари, и двете морски летища- в Бургас и Варна, разумно регистрираха спад на обслужените пасажери.

Същевременно данни за септември на Националния статистически институт демонстрират, че броят на непознатите туристи в България понижава през септември, само че българите са пътували повече в други страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Намаление на морските летища

След няколко доста мощни години през 2019 година летният туристически сезон по Черноморието приключи със съществено понижение по оценка на сектора, като наклонността на спад на резервациите беше очевидна още при ранните записвания за почивки, които след това единствено отчасти бяха обезщетени с по-късни записвания. На този декор концесионерът на двете морски летища в Бургас и Варна - " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", разгласи, че в интервала от началото на годината доникъде на октомври е регистриран спад на обслужените пасажери от 12% на всяко от летищата. Данните на компанията, която разгласи зимното си разписание, демонстрират, че сред януари и края на септември през варненското летище са минали над 1.8 млн. пасажери, а през бургаското - 2.81 млн. Според оценката на компанията понижението е " обикновено развиване поради над 50% растеж, доближат в интервала 2015-2018 година, и рекордната за всички времена 2018 година ". През предходната година " Фрапорт " заяви, че за цялата 2018 година на летище Варна са били обслужени 2.28 млн. пасажери, което е стабилен растеж от 15.8% по отношение на миналата година. Резултатите за Бургас тогава посочваха нарастване на обслужените пасажери с 9.9% до близо 3.28 млн. души за 2018 година

През актуалната година информацията на концесионера сочи, че към 11% от пасажерите във Варна са от вътрешни полети. Така София се подрежда измежду петте дестинации, от които са пристигнали най-вече пътуващи. Другите са Москва, Лондон, Виена и Тел Авив. През годината варненската аерогара е работила с 9 нови самолетни компании като нови дестинации са били английският град Ливърпул, литовският Каунас, Енфидха в Тунис, както и египетските Кайро и Хургада. Сега през зимния сезон от Варна ще се извършват полети до 17 дестинации, пет от които са нови, сочи прессъобщението на " Фрапорт ". Става въпрос за Ливърпул, Берлин - Шьонефелд, Кьолн, Хамбург и Париж Бове - Тиле.

В Бургас данните демонстрират, че в топ 5 на дестинациите, от които са пристигнали най-вече пасажери, попадат Москва, Прага, Лондон, Тел Авив и Катовице. Там също е имало нови самолетни компании за 2019 година - 10 на брой, както и три нови дестинации: Дърам във Англия, Херсон в Украйна и Ламеция в Италия, сочи информацията. През идния зимен сезон от летище Бургас седмично ще се извършват четири полета до Москва и два до Лондон.

Статистиката регистрира спад на туристите през септември

В понеделник Националният статистически институт регистрира съвсем 3% спад на пътуванията на чужденци в България по отношение на предишния септември, която част от които съгласно данните са били за отмора и екскурзия - над 46% от всички. Посещенията на чужденци са били 1.28 млн. Месец по-рано: през август, националната статистика регистрира, че пътуванията на непознати туристи в България са се нараснали с 3.8% - информация, която не беше доказана от черноморския бизнес, който има най-голям дял в общия туризъм на страната.

Същевременно статистиката регистрира, че българите не престават да пътуват повече. През този септември визитите в други страни са се усили с 3.2% до 653.6 хиляди, а през август са били 755.4 хиляди, което е с 2.5% повече от миналата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР