© Цветелина Белутова Изискването за затваряне на обекти за хранене

...
© Цветелина Белутова Изискването за затваряне на обекти за хранене
Коментари Харесай

Бизнесът на малките сладкарници с авторски рецепти залиня

© Цветелина Белутова Изискването за затваряне на обекти за хранене в страната застигна и производителите на качествени артикули по авторски предписания. Част от притежателите на сладкарници и пекарни затвориха напълно, други не престават да извършват поръчки за доставки по домовете. И двата разновидността обаче носят загуби, настояват бизнесмени.

" Капитал " избрали две дребни компании, които сходно на хиляди други работят под напън, с цел да опише за проблемите и настройките на притежателите им във време на ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Венета Ушева

Фотограф: Цветелина Белутова Cakey Bakey - под ключ

Венета Ушева, собственичката на сладкарница Cakey Bakey, е затворила и работилницата, и заведението на столичната улица " Шипка ", а 15-те заети в компанията в този момент са по домовете си.

" По статут имам право да работя, само че реших, че няма смисъл. И поради сигурността на екипа, и поради свитото търсене на такива артикули. Хората купуват тоалетна хартия и ориз, а не сладкиши ", изяснява решението си Венета Ушева. Тя пресметнала, че, в случай че компанията продължи да работи, отново ще натрупа загуби, а в случай че затвори, ще спести най-малко част от режийните разноски.

Cakey Bakey предлага над 170 типа сладкиши и печива, които се подготвят на място, без да се употребяват замразени артикули, подготвени смеси, заготовки, оцветители, овкусители. След оповестяване на изключителното състояние екипът побързал да потърси решение за ориста на огромното количество налични сладкиши и печива.

" Очаквахме мощен уикенд и имахме много оферти. Раздадохме ги на инцидентни и непрекъснати клиенти, на съседи, другари, чиновници ", споделя Венета Ушева. В хладилниците на компанията и в този момент има сметана, маскарпоне и други първични материали, които също носят загуби. Предстоят и договаряния с наемодателите, само че общото чувство не е оптимистично.

" Не зная докога ще мога да устоя да заплащам заплати. Най-много се опасявам от това да не се наложи да се изправя пред моите 15 сътрудници, които одобрявам и с които работя от години, и да им оповестя, че ще би трябвало да се разделим ", признава Венета Ушева. И обобщава, че даже откакто страната ни се оправи с ковид, нищо няма да е постарому и ще би трябвало време, с цел да се върнат хората към остарелия си метод на живот и ползване. " Имала съм страхове. Имала съм тежки моменти в бизнеса, само че в този момент се усещам в невъзможност ", споделя тя.

Ваня Иванова

Фотограф: Цветелина Белутова Vanilla Kitchen - със 75% спад на оборота за седмица

Преди година и три месеца Ваня Иванова - собственичка на софийското ателие за сладкиши Vanilla Kitchen, влага 120 хиляди лв. и отвори сладкарница на столичната улица " Гурко ". Днес заведението е затворено, само че фирмената работилница, която е сертифицирана като индустриален обект, извършва поръчки за доставки.

Компанията употребява качествени, натурални храни, работи единствено по авторски предписания и предлага сладкиши както за гурме лакомници, по този начин и за хора с алергии към ядки или с непоносимост към глутен. Има и " бебешки торти " - без ядки, сусам, шоколад, а със стафиди, кокос, ябълки.

" Продължаваме да работим по всички правила за безупречна хигиена, взели сме всички защитни ограничения за чиновниците ", изясни Ваня Иванова. Екипът обаче е в мощно понижен състав. Заради затворения обект на улица " Гурко " Ваня Иванова назначила в допълнение сладкари, само че в този момент е освободила двама от тях.

" Бизнесът в сладкарницата секна, за седмица приходите ни спаднаха със 75% ", регистрира Ваня Иванова. Заедно с нея заетите в компанията са осем. Двама от тях са пуснати в отпуск.

" Заради неналичието на приходи тежестта е голяма. Изчислила съм, че имам запаси за два месеца напред и мога да устоя със заплати, наеми и други разноски ", обобщава тя. Предстоят й договаряния с наемодателите. " Много ми се желае хората, които отдават пространства чартърен, да си дадат сметка, че в случай че не поддържат наемателите си в този миг и ги принудят да изоставен, този пазар ще се срине, а след това ще има огромен избор на празни пространства ", споделя Ваня Иванова.

Сега компанията има проблем с бавещите се доставки и покачващите се цени на суровините, само че собственичката си дава сметка, че за нея е по-важно да може да заплаща заплатите, а не да складира какао и фурми да вземем за пример.
Когато оповестили решението за изключително състояние, във Vanilla Kitchen решили да продадат на половин цена наличните количества сладкиши. За няколко часа е купено и последното парче брауни.

" За нас продажбата на тази цена ни носи 25% загуба, само че все пак е решение. Срещнахме обаче необикновен хейт. Питаха ни за какво не подаряваме сладкишите. Мисля, че това чувство - да гледаш на индивида против себе си като на зложелател, ще продължи дълго. Хората няма да тръгнат да се събират даже след рухването на карантината. Надявам се, когато пристигна топлото време, всички да излязат на открито, да са жадни за обществени контакти и бизнесът да потръгне. Най-ценното за мен са хората, доста се надявам да си запазя екипа, с който работя ", обобщава Ваня Иванова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР