© Цветелина Белутова #1 Втората милиардна банкова сделкаОт световната криза

...
© Цветелина Белутова #1 Втората милиардна банкова сделкаОт световната криза
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

© Цветелина Белутова #1 Втората милиардна банкова договорка

От международната рецесия насам банковите покупко-продажби в България имаха един главен мотор - съвсем непроменяемо те се случваха по насила, поради поети задължения по получена държавна помощ от огромните европейски банкови групи. А последният и максимален подобен случай беше ОББ, която преди година беше купена от белгийската KBC за 610 млн. евро поради проблемите на гръцкия й притежател.

Обявената при започване на август продажба на Сосиете женерал Експресбанк обаче бележи нов миг. Тя е доброволна, въпреки и още веднъж да идва под напън, само че той е най-вече пазарен и регулаторен - затягащата се среда прави все по-трудно за дребните играчи да са задоволително рентабилни. Сделката е резултат от стратегическия проект на френската Societe Generale да се концентрира в домашния и в основните си пазари, където е измежду водачите. А това е добре пристигнало за нападателната тактика на агресия на купувача - унгарската OTP посредством българското й отделение Банка ДСК. Цената не е оповестена, само че по неофициална информация на " Капитал " и тя е при сходна оценка на тази при покупката на OББ и дъщерното й " Интерлийз " - към 1.3 пъти личния капитал, което прави сума от близо 1 милиарда лева, или 500 млн. евро.

#2 Плуват ли корабчета

Българското корабостроене надали ще доближи още веднъж мащабите на именития 100-хиляден танкер " Хан Аспарух ", издигнат през 70-те години във Варненския корабостроителен цех " Георги Димитров ", в този момент благосъстоятелност на " Булярд корабостроителна промишленост ". " Океански лов на риба " от дълго време е единствено спомен. Въпреки това бизнесът, обвързван с морето, през последните години пораства. Това демонстрират данните от неотдавна оповестен отчет на еврокомисията за синята стопанска система в Европейски Съюз. Според тях морската, или синята, стопанска система на България се е удвоила сред 2009 и 2016 година, когато е генерирала брутна добавена стойност в размер на 1.1 милиарда евро (2.63% от общата) и е формирала към 4% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Най-големият дял, или три четвърти от добавената стойност, идва от туризма. Секторът основава и най-вече работни места. Извън него обаче има няколко не изключително известни бизнеса като пристанищна активност, ремонт и поддръжка на кораби, произвеждане на аквакултури. И те с избрани изключения също се развиват.

#3 Как Ковачки и Папазов получиха 52 млн. лева бонус

От 1 август за всеки час в денонощието потребителите на електрическа енергия заплащат по 2631 лева на някогашния транспортен министър от кабинета " Орешарски " и сегашен притежател на Топлоелектрическа централа " Варна " Данаил Папазов и по 2535 лева на Христо Ковачки. Така ще бъде до края на октомври, а по-късно сумите даже ще се усилят.

Въпросните предприемачи са новите избраници на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за даването на така наречен леден запас - мощности, които не работят, само че получават пари, с цел да стоят в подготвеност и при нужда да бъдат задействани. Топлоелектрическа централа " Варна " и обвързваните с Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация Русе " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 " са централите, на които ще се разчита да подсигуряват електроенергийната сигурност на страната доникъде на идната година, когато ще се проведат нови търгове. За това те ще получат съвсем 52 милиона - сума, която е включена в крайната цена на тока – вижте историята тук.

#4 Който кибернож вади, от кибернож печели

Преди три години фирма-фантом завоюва оповестената от Министерството на здравеопазването социална поръчка за 20 млн. лева за супермодерно съоръжение за високотехнологично лекуване на онкологични болести. Закупуването му е финансирано с европейски средства, отделени по неотложност по " Оперативна стратегия Регионално развиване " (ОПРР). " Българските жители ще получават качествена здравна помощ. Този план беше съвсем провален. Трябваше да се борим с чисто бандитски схеми, само че до месец ще проработи ", сподели тогава здравният министър Петър Москов. " Аз съм уверен, че това е вярната здравна промяна, имам вяра на министър Москов ", поздрави го министър председателят Бойко Борисов. Обещаното ярко бъдеще три години по-късно наподобява малко по-различно.

В продължение на два месеца близо 20 пациенти с тежки болести в най-голямата болница в Южна България - " Свети Георги " в Пловдив, не могат да получат лекуване, тъй като закупеният там съвременен уред е развален и няма кой да го поправи. Чак откакто казусът става обществено притежание, страната съумява да откри краткотрайно решение. Сюжетът обаче повдига подозрения за корупционни практики, които слагат под риск здравето на пациентите.

#5 Куче на борда

Когато възнамеряват фамилната почивка в чужбина, доста хора изключват кучето, защото чакат пътуването с животно да е комплицирано за образуване, проблематично и скъпо. Но истината е, че туристическият бизнес от ден на ден се приспособява към условията на тези, които избират почивка с домашния си любим.

Какво би трябвало да имаме поради, когато пътуваме с нашето куче отвън граница, какви са условията, възможните проблеми и тестваните туристически дестинации – вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР