© Stoyan Nenov Ако някой иска да търси разделителни линии

...
© Stoyan Nenov Ако някой иска да търси разделителни линии
Коментари Харесай

Ciao Papa

© Stoyan Nenov Ако някой желае да търси разграничителни линии сред католиците и източноправославните, може да черпи причини от хиляда години насам до наши дни. Посещението на папа Франциск в България в този смисъл беше предизвикателство, изключително откакто в средата на визитата се падна Гергьовден. Все отново 230 000 души в България честваха имен ден на този ден - четири пъти повече от броя на всички католици в страната. Заради църковните разногласия пък " Ройтерс " авансово дефинира визитата като " внимателно пътешестване ".

На папа Франциск обаче бяха отдадени респект и почитание невиждани в последните години към нито едно светско или религиозно лице, било то общественик или не. Въпреки почивните дни bTV, " Нова тв " и Българска национална телевизия предаваха онлайн всяка крачка на Светия отец, имаха дискусионни и просветителни студиа, а bTV даже направи компромис с началния час на централната си новинарска емисия в понеделник. Екип на медиата пътува с формалната делегация от Ватикана за България, като в самолета подари на духовния лидер на католиците футболна фланелка на " Отбора на вярата ", взел участие в Световните игри на бездомните. От обяда на кардиналите в град Раковски - " столицата на католицизма " в България ( " Нова тв " ) и прясната паста със спанак за папата от сестра Луиджа от Ордена на францисканките (пак там), до безмълвната молитва на папата, седнал на стол в " Св. Александър Невски ", единственият вид на фена да избяга останаха единствено тематичните тв канали.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Илюстрация
Увеличаване
Автор: Yara Nardi [Reuters] Смаляване

Но пък нямаше да схванат, че " в менюто му е единствено българско кисело мляко: дайте да се радваме, да си ценим нещата! ", както сподели министър председателят Бойко Борисов на втория ден от визитата, откакто още първоначално връчи на духовния глава възголемичка делва. Не пропусна и да опише виц, който папата му споделил - каква била разликата сред терориста и началника на протокола. " С първия можеш да преговаряш, с втория - не. "

Всеки трети фен е избрал да се осведоми за всичко най-важно от визитата по bTV, а 43% са наблюдавали събитията по първия ден на визитата в централната емисия, похвалиха се от медиата. Според " Нова тв " пък в неделя сутринта над 22% от феновете до 49 година са предпочели нейното предаване, до момента в който едвам 17.7% - bTV. Какво обаче са разбрали?

Обобщението на dnevnik.bg на мненията на задграничните медии е " студен банкет от антиимигрантски настроена страна, враждебна и към религиозните си и други малцинства, с крайни националисти във властта и ръководство, поради което жителите ѝ не виждат бъдеще в родината си и емигрират с милиони ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР