© Sputnik Ако изобщо има смисъл от тези учения, той

...
© Sputnik Ако изобщо има смисъл от тези учения, той
Коментари Харесай

Мнения Daily - Руските военни учения са психотерапевтичен сеанс

© Sputnik Ако въобще има смисъл от тези учения, той е да се тренира за спор с Китай, който е... участник в тях. Още по тематиката
Мнения Daily - Доброволно се оставяме мутрите да ни колят като овце

И още: Управлението на миграцията в Европейски Съюз е несполучлива обществена политика; Опасно е закононарушенията да се трансформират в представление
12 сеп 2018
Мнения Daily - Реформите в Министерство на вътрешните работи ще бъдат никакви

И още: Мълчание и гузно озъртане у нас по аферата " Скрипал " ; " Булгаргаз " се вършат на ударени и пазят монопола на " Газпром "
11 сеп 2018 Маневри " Изток 2018 "

Руските военни учения са психотерапевтичен сеанс

От коментар на Константин Егерт за " Дойче Веле "

" Най-големите военни учения в Русия от 1981 година насам! " - съветските медии се надпреварват да популяризират това гръмко изречение, а изпадналите им във екстаз сътрудници величаят ученията " Изток 2018 " по този начин, като че ли Русия е изпратила човек на Марс или е разкрила лекарство против рака.

Само две неща помрачават насладата от растящата боеготовност на съветските въоръжени сили. На първо място това е сравнението с 1981 година, съчинено от пресслужбата на Министерството на защитата. Смисълът на това обръщение е явен: днешната войска на Русия най-накрая доближи мощта на въоръжените сили по времето на брежневския Съветски съюз. Държавната агитация разказва точно брежневската епоха като " златна ера " за Русия. Това прелестно минало, което непременно би трябвало да се върне.

Ако човек си спомни за случилото се през 1981 година, сравнението наподобява много двусмислено. Военните учения " Изток 1981 ", провели се с присъединяване на съдружниците от Варшавския контракт, имаха за цел да насочат предизвестие към Запада при положение на възможна интервенция в Полша, където въздействието на антикомунистическия профсъюз " Солидарност " беше в апогея си. По това време Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз напълно съществено разглеждаше опцията за военна намеса в прилежаща Полша по образеца на нахлуването в Чехословакия през 1968 година. Но по този начин и не се стигна до такава степен, защото през декември същата година военачалник Войчех Ярузелски самичък вкара военно състояние в Полша. В същото време Съветският съюз към този момент втора година водеше война в Афганистан и затъваше все по-дълбоко в тресавището на този безразсъден спор.

Всичко това бе съпроводено от възходящия цинизъм измежду съветското общество, изгубило вярата си в " действителния социализъм ", от безкрайните опашки по магазините и от безконечните новинарски излъчвания, в които основните функции играеха изкуфели старци от Политбюро. Десетте години след " Изток 1981 " бяха белязани от гибелта на Брежнев, от изгубената конкуренция във въоръжаването с американците и от краха на Съветския съюз. По време на тези учения хората, които в този момент ръководят Русия, са били на 30-35 години, а в този момент сякаш ни оферират да се върнем в предишното и да повторим историята.

Ученията " Изток 2018 " са един тип всеобщ психотерапевтичен сеанс за така наречен " елити ", както и за елементи от путиновия електорат. Съвременната съветска власт няма никаква концепция за бъдещето, останало ѝ е единствено предишното. Останал ѝ е и страхът от Запада, под чието давление тези елити могат да се окажат лишени от власт и благосъстоятелност.

Вторият миг, помрачаващ насладата, са новите " съдружници " на Русия. Няколко хиляди бойци и трийсетина самолета на Народноосвободителната войска на Китай към този момент дойдоха в Русия за присъединяване във военните учения. Ако въобще има смисъл от тези учения, той се състои най-много в това - да се отработят дейностите при положение на спор с тази една страна, която в учебниците си не стопира да припомня, че 1 милион квадратни километра от територията на днешна Русия в действителност са нейни. Една страна, чиято войска е двойно по-голяма от съветската и ѝ отстъпва само по броя на нуклеарните бойни глави.

-----------
Има риск глобите да героизират унгарския министър председател.

Престъпление и наказване

След Орбан Европейски Съюз да накаже и " послушните " водачи като Бойко

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Vincent Kessler
Има премного учредения за днешното решение на Екологичен потенциал. Както сподели, доста вярно Ги Верхофстат, през днешния ден Унгария на Орбан просто не би била призната в Европейски Съюз.

Правилата са, с цел да се съблюдават, а главните актове на Европейски Съюз не плануват и не позволяват " нелиберална " (разбирай не-конституционна) народна власт. Тя е патент на " националните " социалистически режими в Латинска Америка. Свободният избор на един народ да живее отвън света на конституционната народна власт е несъответстващ със свободния му избор да бъде част от Европейски Съюз.

Европарламентът даде зелена светлина за лишаването на Унгария от глас
Именно това е хубавото на участието в Европейски Съюз за всеки от нас като субект и европейски жител - че има спомагателни гаранции за главните ни свободи, оттатък националните рамки и институции. Че всеки жител на Европа, всеки бизнес в Европа има отбраната на целия Съюз против другите орбанчета, бойковчета, а вероятно - меркелчета или макрончета, които считат, че са над закона и могат да променят по собствен усет главните правила на конституционната народна власт.

Но - и това е доста огромно НО - Европейски Съюз ще банкрутира доста неприятно, в случай че остави усещането, че процедурата против Орбан е демонстрация на двоен стандарт против " непокорен " водач. За да опровергае това усещане (което не е без основание), Европейски Съюз би трябвало да работи в две направления:

- да обърне внимание на " послушните " водачи като Бойко, които правят безусловно същите нарушавания, присъщи за Орбан;
- да чуе гласа на забележителна част от популацията на Европа, която желае ясна обща политика за ограничение на миграцията.

В противоположен случай, Орбан ще се трансформира в воин на болшинството на Изток и на доста малцинство от хората на Запад. И това ще легитимира, а няма да пресече, похищенията против конституционния ред.

----------
В качеството си на здравен министър Ананиев е все едно обущар да прави баница.

Болен здрав носи

Здравните застраховки е като да гасиш пожар с керосин

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен специалист Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Велко Ангелов
Дошъл финансист в опазването на здравето и тръгнал да прави промени. Опитал промени - не схваща и решил да опита с кешфлоуто и прозрял... трябват повече средства. Но тъй като идва от МинФин и е бюджетник - най-добре е парите да дойдат от популацията.

Иначе уважавах и почитам Ананиев, само че в качеството си на министър е все едно обущар да прави баници. Нищо че има опит в НЗОК, той вижда опазването на здравето през финансови потоци, а не през организация и успеваемост на системата - разбор разноски – изгоди.

Гениално, нали? Защото е " доброзорна " здравна застраховка, си представете какъв документален, регистриран, финансов и прочие безпорядък ще настане, когато медзаведението, с цел да си получи парите от няколко разнообразни институции. Трябва просто да си усили внезапно админсъстава. Не лекарите...

Както доста пъти е казвано: в бранша главния проблем е неефективното ръководство на средства, администрирането, кражбите и корупцията. Те вършат някои лекари мултимилионери и посредством бюджета финансират частни структури като вършат от лекарите бюрократи. Без лекуване на главния проблем да се наливат повече средства е като да гасиш пожар с керосин.

А в този момент кажете какво политическо има в вероятно искане за оставка на този министър - не поради неговата идеологическа или политическа марка, а поради несръчност.
Точка - и да си вървят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР