© Shutterstock Още по темата Седмичен бюлетин за меркетинг и

...
© Shutterstock Още по темата Седмичен бюлетин за меркетинг и
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

© Shutterstock Още по тематиката
Седмичен бюлетин за меркетинг и реклама (10 октомври)

Когато властта заплашва публицисти в ефир; Havas Group ще работят върху креативното и медийното обслужване на БТК; Николай Караджов е новият изпълнителен шеф на БАКА; Ирина Маринова е новият ръководещ шеф на Publicis Sofia; Interpartners е новата рекламна организация на АУБ; Кои са спечелилите в състезанието на Българската асоциация на рекламодателите
10 окт 2017
Кои са спечелилите в състезанието на Българската асоциация на рекламодателите

В тазгодишното издание се включиха общо 18 компании
6 окт 2017
Новият рекламен сътрудник на БТК

Havas Group ще работят върху креативното и медийното обслужване на оператора
6 окт 2017 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

NEXT-DC завоюва златно отличие на фестивала Ad Black Sea в Грузия

Българската организация NEXT-DC беше отличена със златна премия на рекламния фестивал Ad Black Sea, който се организира за трета поредна година в Грузия. Екипът беше награден за потребление на нетрадиционни канали в категорията Use of non-traditional and ambient media за акцията си Heineken - The Jigsaw, с рекламодател " Загорка ". Това е единствената българска премия в тазгодишното издание на интернационалния конкурс, който цели да отличи най-хубавите рекламни акции, осъществени в интервала от 2016 година доникъде на 2017 година Сред финалистите в категорията Cinematography беше класирана и организацията NRG Creative Boutique с акцията LED Song, направена за V-TAC Europe. В конкуренцията тази година са взели участие общо над 700 поръчки във всичките огромни 10 категории.

В състава на журито на грузинския рекламен фестивал имаше и две български попълнения. Това бяха създателят и креативен шеф на NRG Creative Boutique Наджда Трифонова и Александър Николов, зам. креативен шеф в NEXT-DC, надлежно в категориите Design & Branding и Digital & Mobile. В Ad Black Sea всички кандидатури се правят оценка от интернационалните експерти в областта на връзките.

Сред обрисувалите се трендове на състезанието Александър Николов показва непредвидените и новаторски хрумвания, които се базират на положителното схващане на целевата аудтория. " Затвърждава се и наклонността награди да печелят реклами, в които марката показва мощна обществена позиция по отношение на избран проблем, и застава зад нея по забавен метод. Естествено концепцията би трябвало да е подобаваща за марката, да е нещо заложено в неговата същина и мислене. В противоположен случай наподобява като обособен случай на възползване от нашумяла тематика ", споделя още той.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Управителният съвет на БАПРА остава още една година

Членовете на Българската асоциация на PR организациите (БАПРА) единомислещо преизбраха управителния съвет (УС) на организацията за мандат от още една спомагателна година.

В състава му влизат ръководителят на БАПРА Катя Димитрова, която е и създател и ръководещ сътрудник на организацията InterImage, Мария Гергова – Бенгтссон, заместник-председател и създател и притежател на организацията United Parners. В управителния съвет влизат: Александър Дурчев, създател и притежател All Channels Communication Group, Галин Бородинов, създател и шеф на " ПР Пойнт ", създателят и шеф на PR Play Камелия Димитрова, ръководещият шеф на информационната група Publicis One Николай Неделчев и Ружа Загорска, шеф на SiteMedia.

Сред целите на БАПРА ще бъдат битката с подправените вести, както и предлагането на решения на казуса със възбраната за отразяване на комерсиалните марки в медиите. Асоциацията цели и да ускори съдействието си с интернационалните сътрудници като Световната PR организация ICCO и Международната асоциация на PR експертите IPRA, като това с изключение на за разпространение на PR промишлеността в България, ще помогне и за присъединяване на задгранични планове в годишните награди BAPRA Bright Awards, пишат от асоциацията. Катя Димитрова разяснява, че от БАПРА ще целят да бъдат по-активни в практическата устременост на промишлеността. " Идеята да организираме повече събития за повишаван професионалното равнище на сектора ще се развива и през идната година, чакаме изключително мощен уъркшоп Sofia PR Summit 2018 през месец януари ", добавя още ръководителят на БАПРА.

Българската 3CON е включена в изданието Top Case Studies Quidebook на PR News

Изследване на българската PR организация 3CON взе участие в специфичното издание на Top Case Studies Quidebook на американската медия PR News, която събира на едно място интернационалните положителни информационни практики и тактики. Публикацията е със заглавие " Личната история – силата на убеждаващата връзка ", готова от Надежда Ванева, ръководещ сътрудник и шеф връзки в на 3CON, преглежда практики от информационната тактика на клиникатa за неоперативно лекуване на гръбначни болести – The American Spinal Clinic в България.

От организацията пишат, че публикацията демонстрира няколко съществени стъпки в основаването на убеждаващи персонални истории – процесът на основаване на доверие и подготовка на индивидът - потребността неговата персонална история да се трансформира с обръщение на марката, активиране на желанието му за полза, ударение върху силата на реципрочността. " Важно е да създадем процеса на шерване елементарен и безпроблемен, от голяма важност е да се запише персоналната история в верния миг, до момента в който потребителят е още прочувствено привързан. Използването на видео при шерването на персоналната история е инструмент, с който цифровите връзка улесняват доста постигането на задачите. Резултатът е обязаност и поредност в държанието ", прибавят още от 3CON. Българската организация е учредена през 2004 година, а някои от клиентите, които облужва, посочени на уеб страницата й са Adecco, " Мебели Zona ", Carpet Max и други

Здравен портал е санкциониран с близо 5000 лева за реплика на съперник

Комисията за защита на конкуренцията санкции с 4900 лева компания, чийто здравен портал имитира уеб страницата на съперник. Спорът пред антимонополния регулатор е сред сдружението " Ай Ти сълюшънс ", което поддържа уеб страницата www.zdravenportal.eu, и записаното по-рано " Уеб сълюшън " и уеб страницата му www.zdravenportal.com. От преписката се схваща, че притежателят на санкционираното сдружение " Ай Ти сълюшънс ", преди да стартира независима активност, е бил съучастник в съперника си " Уеб сълюшън ". Комисията е открила, че домейнът и външният тип на двете интернет страници са близки и заблуждават потребителите. Така санкционираното сдружение е привличало недобросъвестно клиенти с контракти за реклама.

Овладяването на малките екрани

Преди седмица националният представител Антон Тодоров изясни в утринния блок на " Нова телевизия " на водещия Виктор Николаев, че в случай че продължава да задава остри въпроси, ще бъде свален от ефир като неговата колежка Анна Цолова преди месец. Това провокира вълна на отвращение, която докара до отдръпването на Тодоров в Народното събрание, митинги и, по всичко проличава, няма да утихне скоро.

Защо обаче една имитация от в действителност шумния, само че въпреки всичко беквокал на ръководещите докара до такава реакция? На пръв взор изявлението му изглеждаше като злобно заяждане, само че това, което го прави по едно и също време допустимо и възмутително, е съчетанието на три проблематични обстоятелството.

- Единият е, че действителният " сътрудник " на ГЕРБ във властта не са националистите, а подмолната структура към Движение за права и свободи, представлявана от Делян Пеевски. Тя кадрува и дава образа на ръководството посредством депутатите на " Обединените патриоти " и част от тези на ГЕРБ, без самият Борисов да има право на " несъгласие " даже против най-скандалните случаи.

- Другият факт е, че въпросната структура Движение за права и свободи - Пеевски съществува и упражнява власт с помощта на машината за репресии, която през годините построи - кафявите медии, прокуратурата, множеството регулатори и съществени елементи от изпълнителната власт.

- Третият факт, който направи репликата на Антон Тодоров толкоз скандална, е, че тази машина за напън от дълго време е ориентирана към гнездата на самостоятелна публицистика. В този сезон следим следващата и разумна серия от потискащата поредност - покоряване на огромните малките екрани.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Дигитален бизнес

Тийнейджърите избират да употребяват Snapchat пред Instagram

Според проучване на капиталовата компания Piper Jaffray за употребяваните и желани мобилни приложения, направено измежду 6.1 хиляди младежи в Съединени американски щати, съвсем половината дават отговор, че Snapchat е тяхното обичано обществено приложение. Едва 24% от интервюираните дават отговор Instagram, а 9% избират Фейсбук. Изследването демонстрира още, че 49% от младежите избират Amazon като уебсайт за пазарувне, следван от Nike.com с едвам 6%. Любимото им заведение пък е Starbucks.
Повече тук

Гугъл също откри в платформите си съветска интервенция за изборите през 2016 година

Фотограф: Mike Blake
Гугъл за пръв път е разкрила, че служби на съветската страна са употребявали платформи на компанията като YouTube и Gmail, с цел да се намесват в изборите в Съединени американски щати през 2016 година Десетки хиляди долари са били платени за разпространение на дезинформация и това е идвало от група, друга от Фабриката за тролове край Санкт Петербург, подозирана за сходна активност през Фейсбук. Това твърди Washington Post във връзка компанията с най-големият бизнес с онлайн реклама, като се базира на източници, осведомени с инспекцията, само че нямащи право да я разискват, преди тя да стане обществено притежание.

За задачата е била употребена рекламната мрежа DoubleClick, а " съветската диря " била открита с данни от известната услуга за микросъобщения Twitter. Срещу възнаграждение компанията дава на разработчици данни обратно чак до 2006 година и в Гугъл открили връзка сред съветски профили в Twitter с профили, от които е купувана реклама в платформите на Гугъл.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

Кои основни индикатори за успеваемост са най-важни за медиите

Кои са предпочитаните индикатори? " Очевидният " отговор е: зависи от бизнес модела, от тактиката за напредък и от целите, с които се сблъскват.

Средният доход на консуматор би трябвало да бъде мета-индикаторът. Колко способства един четец за крайния резултат през всички платформи и във всички вертикали на бизнеса. За абонаментния модел с изключение на очевидните доходи за клиент сериозни индикатори са и разноските за набиране на регистриран консуматор да вземем за пример, както и заплащане на таксата след пробния интервал и превръщането й в напълно заплатен абонамент. Също значим е и процентът на отдръпване, който наблюдава и загубата на клиенти.

Прехласнати от хипотетичната мощ на платформите (Facebook, Apple News), издателите са приели концепцията за размиване на марката си. Година след година аудиторията е склонна да не помни кой медиен бранд е снабдител на нейния новинарски поток. Тази наклонност би трябвало да бъде обърната.

Вземете също да вземем за пример времетраенето за зареждането на страниците. Много малко издатели са сложили този индикатор преди всичко в листата си. The Washington Post го прави. Когато Джеф Безос (основателят на Amazon, който през 2013 година закупи медията - бел. ред.) пое контрола, първата техническа задача беше да се концентрира върху времето за зареждане на страницата във всички платформи на The Washington Post.
Въпросът за структурата на страницата също е директно обвързван с успеваемостта на рекламния модел. Видимостта на рекламите е ежедневна покруса за доста медии. Измерването на видимостта на рекламата може елементарно да бъде направено с елементарна задача на така наречен Mechanical Turk: няколкостотин души да гледат страници, до момента в който записват това, което виждат, което може да донесе скъпи резултати.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Политическата позиция на Eminem

Несъмнено отпред на най-популярните видеа от миналата седмица се подрежда фрийстайл осъществяването на Еминем, стартирано по време тазгодишните хип-хоп награди на Black Entertainment Television (BET). Главният воин в 4-минутното видео, записано на паркинг в Детройт е президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, а Еминем намерено демонстрира неприязънта си към него, обръщайки се към почитателите си. Той рапира за разнообразни случки от ръководството му досега, сравнявайки го с " камикадзе в Белия дом ". Видеото е гледано над 37.7 млн. пъти в YouTube.



Burger King се популяризира през недоволни клиенти на съперник

Веригата за бързо хранене Burger King избра нетрадиционен метод за реклама, промотирайки редица изявления в Twitter на консуматори, които се оплакват от обстоятелството, че конкурентната американска верига Wendy’s е спряла от менюто си известните люти пилешки хапки. Така от Burger King обществено започнаха да заплащат, с цел да промотират из обществените мрежи отрицателните отзиви на потребителите. Кампанията продължи и с инсталирането на огромни билбордове на местата, където двете вериги имат заведения за хранене директно един до различен. Надписът, който се извисява над Burger King гласи: " Лютите хапки са още веднъж тук ". savage @BurgerKing @Wendys pic.twitter.com/1h55DCpxJo
— Frankie Marin (@frankiemarin_) 9 octobre 2017
Does @BurgerKing not know how promoted tweets work? pic.twitter.com/eOiNLts10v
— Matthew (@likeholywine) 11 octobre 2017
Виртуалните самолетни полети с KLM

Авиокомпанията KLM Royal Dutch Airlines, част от Air France-KLM, употребява технологията на виртуалната действителност, с цел да наподоби на пътуващите с нискотарифни превозвачи полет със самолетите на френската група. От компанията раздадоха редица очила за виртуална действителност, посредством които пасажерите да не помнят за тесните седалки, дребния багаж и неналичието на храна. Всичко, което трябваше да създадат е да конфигурират на смарт телефоните си приложението на KLM Royal Dutch Airlines и да се потопят в първокласната конюнктура на превозвача по време на полета си. Пътуващите можеха в това число и да изгледат цялостен филм през тв приемниците на седалките на KLM.


Търси се компромат против Тръмп. Награда 10 милиона $.

Издателят на американското порносписание Hustler Лари Флинт предложи премия до 10 млн. $ за всеки, който даде информация, водеща до импийчмънт и премахване от поста на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Обявата е оповестена на цяла страница в неделното издание на Washington Post.

Това не е първата публикация на Флинт. По време на президентската акция предходната година той оферираше 1 милион $ за оня, който даде видео или аудиозапис, " хванал " Тръмп в незаконно или полово непочтено държание. В днешната реклама Флинт търси неопровержимо инкриминиращо доказателство, което да бъде оповестено и да смъкна Тръмп от поста. В края на обявата в Washington Post има безвъзмезден номер и имейл адрес, на който читателите могат да изпращат материали.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Свободни позиции:

Intertek разгласи вакантна позиция за sales and marketing manager .

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР