© Shutterstock Българският рекламен пазар отбелязва двуцифрен ръст през 2018

...
© Shutterstock Българският рекламен пазар отбелязва двуцифрен ръст през 2018
Коментари Харесай

Рекламният пазар в България достигна 415 млн. лв. за 2018 г.

© Shutterstock Българският рекламен пазар отбелязва двуцифрен растеж през 2018 година, а упованията са вложенията да не престават да се усилват. Така чистите инвестиции за първи път доближават 415 млн. лева през миналата година, което е покачване от 12%. Това демонстрира изследване, направено за втора поредна година от Българската асоциация на информационните организации (БАКА).

Данните са събрани от медийни организации, членове на асоциацията и показват чистите вложения в главните медийни канали, само че не включват вложенията в креативен решения и производството на рекламни формати. За правенето на отчета са взети поради също докладите на български медиите, както и информация от някои браншови организации.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На пазара няма един справедлив източник за събиране на информация за вложенията в реклама, по тази причина и показаните данни евентуално не дават безусловно точната картина за пазара. Въпреки това те са единственият източник, на който рекламодатели и организации могат да стъпят, с цел да възнамеряват тактиките си.

Пазарът през миналата година

За поредна година на българския рекламен пазар господства малкия екран. Делът й от медийния микс е 58%, а чистите вложения през 2018 година се равняват на 240 млн. лева или с 9% повече по отношение на 2017 година Вложенията в телевизия продължава да порастват, само че за поредна година на пазара работят две пийпълметрични системи - ГАРБ и Nielsen Admosphere, което затруднява работата на медийните организации и отчетността на резултатите.

С повече от два пъти по-малък дял са цифровите медии, които притеглят 98 млн. лева, или близо 24% от медийния микс. Вложенията в тях нарастват с близо 30% на годишна база. Тази година за интернет рекламата в България БАКА показа данни, основани и на изследването на браншовото съдружие " IAB България ". Около 60% от онлайн рекламните вложения през 2018 година са вложени в интернационалните онлайн медии, мрежи и платформи – главно Фейсбук и Гугъл, пишат в отчета на БАКА. Инвестициите, привлечени от интернет колосите, са сложни за следене, тъй като някои рекламодатели стартират рекламите си независимо, без медиатор.

През 2018 година радиото и външната реклама притеглят надлежно 19.6 млн. лева или 5% повече и 43 млн. лева, което съставлява растеж от 6%. Дял от под 1% от медийния микс държи киното, в което през миналата година рекламодателите влагат едвам 750 хиляди лева Единственият канал, който отбелязва спад на привлечените вложения през 2018 година е пресата. Общите инвестиции там се равняват на 13.8 млн. лева или с 9% % по-малко. Делът й в медийния микс пък е малко над 3%.

Медийната инфлацията и през 2018 година продължава да е най-висока в малкия екран и онлайн медиите и негативна при печатните.

Прогнози за 2019 година

Забавяне на растежа на общите рекламни вложения през 2019 година предвиждат от БАКА. Те ще доближат 452 млн. лева или с 9% повече спрямо 2018 година Очакванията са тази година за първи път интернет рекламата да притегли към една четвърт от общите рекламни инвестиции на пазара, достигайки 112 млн. лева Дигиталните канали ще отчетат и максимален растеж в размер на 14%.

Към малкия екран ще бъдат още веднъж ориентирани повече от половината вложения през 2019 година или общо 260 млн. лева Делът на останалите канали в медийния микс ще остане неизменен, като прогнозните данни са вложенията в тях умерено да нарастват, а в преса да намалеят с 2%.

Очакванията на БАКА са медийната инфлация през 2019 година да се изравни за малкия екран и цифровите медии, достигайки 12%. Прогнозните данни за тази година са показани на база експертна оценка на медийната комисия към БАКА.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР