© Paul Hanna На 22 октомври електроенергията за свободния пазар

...
© Paul Hanna На 22 октомври електроенергията за свободния пазар
Коментари Харесай

България отново е с най-скъпата електроенергия в Европа

© Paul Hanna На 22 октомври електрическата енергия за свободния пазар в България още веднъж ще бъде с най-високата цена в цяла Европа. Постигнатата стойност на пазара " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса е 56.68 евро/Мвтч и надвишава даже тази в Гърция и Италия, където към цената на тока се прибавят и спомагателни такси - за достъп и транспорт по мрежата, обвързване към обществото и други

На процедура, в случай че гръцката борса не се взима поради поради тези добавки към цените, то за последните две седмици (от 10 октомври насам) междинната борсова цена на електрическата енергия в България също е най-високата в Европа - 58.2 евро/МВтч.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Едно от обясненията за това би могло да бъде плановият годишен ремонт на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Той обаче стартира още на 20 септември и през първите 20 дни - до 10 октомври, не оказва въздействие върху борсовата търговия. За съответния интервал цената на тока е 56.7 евро/МВтч, до момента в който в Сърбия и Румъния е била на 60 евро. След 10 октомври обаче настава поврат и цената в България внезапно изпревара тази в прилежащите страни, макар че метеорологичните условия са удобни - потреблението е относително ниско, а производството от ВЕИ - високо.

Точно по тази причина още веднъж пораждат подозрения за съзнателно лимитирано предложение от държавните производители - от уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса се вижда, че дневното предложение на електрическа енергия е с към 1000 МВтч по-малко след 10 октомври. В случая Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " работи с към 40-45% от потенциала си, като в заявката си към КЕВР за този регулаторен интервал е показала, че ѝ е нужна цена за силата от 103.7 лева./МВтч, тъй че да не продава на загуба, а през последните две седмици борсовите покупко-продажби се подписват на над 110 лева./МВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР