© Николай Дойчинов Статията е част от специалното издание Капитал

...
© Николай Дойчинов Статията е част от специалното издание Капитал
Коментари Харесай

Големият завод в малкото село

© Николай Дойчинов Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Компанията
Компанията чака облага за първото полугодие на тази година на консолидирана основа, т.е. цимент, инертни материали и бетон, в размер на към 10.5 млн. лева по отношение на 6.5 млн. лева за същия интервал на предходната година. Компанията създава главно за потребностите на българския пазар. Много дребна част от продукцията си изнася за Македония и Румъния, в размер не повече от 5% от общите продажби. В завода работят 206 души. Средната работна заплата към месец май т.г. е 1755 лева Още по тематиката
Италианският притежател на " Девня цимент " се сля с HeidelbergCement

Сумата по договорката е 1.67 милиарда евро
6 юли 2016
Строителни материали и стъкло: Неметални щастливци

Производството на стъкло, цимент и керамика е устойчиво, а вложенията не престават
19 фев 2016
Lafarge и Holcim се сливат в най-голямата циментова компания

Сделката ще им помогне да станат преобладаващи на нови пазари
7 апр 2014
Енергия от боклуци ще понижи разноските на " Холсим България "

Заводът за цимент край Враца към този момент има нова апаратура за горене
16 сеп 2012
142 млн. евро са доста пари на всички места, само че в Северозападна България се открояват още повече. За съпоставяне, това са бюджетите и на трите огромни града тук - Видин, Враца и Монтана, за две години и половина. Толкова пари са вложили в последните 20 години в производството си " Холсим България ", твърди изпълнителният шеф на акционерното сдружение Тодор Костов.

Тук се включват осъществените вложения в стратегически планове за софтуерно обновяване, повишение потенциала на производството, изтриване на екологични вреди от предишното, запазване на околната среда и възстановяване на изискванията на труд в завода за цимент в Бели извор.

По софтуерно ниво и енергийна успеваемост през днешния ден заводът се подрежда измежду най-хубавите в Европа. Той е част от групата LafargeHolcim - международен водач в бранша на строителните материали, с водещи позиции във всички райони на света.

Производството е концентрирано в една софтуерна линия с потенциал от 1.4 милиона тона цимент годишно. За съпоставяне, преди закупуването на завода от швейцарската компания оптималната продуктивност по време на постоянната употреба на всички тогавашни седем на брой линии е била 1.1 млн. т цимент.

" Последният ни по-мащабен план е нова линия за накъсване на твърди боклуци, употребявани като различно гориво, на стойност над 1 млн. евро и беше пусната в употреба в края на юни. Другите по-малки планове, които се извършват сега, са свързани с настоящ ремонт и поддръжка на оборудванията - реорганизация на ръкавния филтър на пещта, замяна на ролки на ролкова преса, капитален ремонт на покривната структура на склада за първични материали с обща повърхност от 8000 кв.м ", заяви още Тодор Костов.

Малко история

Заводът е пуснат в употреба през 1960 година под името Държавен циментов цех " Вилхелм Пик ". През декември 1997 година контролният пакет от акциите на тогавашния " Белоизворски цимент " е закупен от швейцарската компания " Холдербанк " (сега LafargeHolcim). Започва интервал на интензивна реорганизация и рационализация на завода, съчетана с разрушение и разчистване на остарелите мощности.

Групата е международен водач в бранша на строителните материали, с водещи позиции във всички райони на света. Притежава добре уравновесен портфейл от предприятия за произвеждане на цимент, инертни материали (трошен камък, трошляк и пясък) и бетон в към 80 страни на всички континенти, а броят на чиновниците й в целия свят надвишава 90 000 души.

В България групата има с изключение на циментовия цех в Бели извор на територията на област Враца предприятия за инертни материали и бетон в София и Пловдив.

Модернизацията малко по малко

" Първото нещо, което направихме след приватизацията на завода, беше почистване и разрушение на остарелите мощности, замяна и реорганизация на прахоочистващите уреди за усъвършенстване на екологичните индикатори на завода, ремонт на заводската инфраструктура. По това време пазарът на цимент в България беше много сгънат, а годишното ползване много лимитирано ", спомня си изпълнителният шеф Тодор Костов, който тогава е поканен да оглави активността на концерна в България.

В интервала 2003 -2004 година стартира гладко повишаване на търсенето, а прогнозите на специалистите за околните няколко години са много обнадеждаващи, с предстоящ растеж от 30-35% на годишна основа. Единственото непредвидено е международната рецесия.

" Нуждата да отговорим на възходящите потребности на пазара даде подтик за реализацията на огромна рационализация на производството, която стартира през март 2005 година и завърши през февруари 2009. В стойностно изражение надвиши 73 млн. евро и усили повече от два пъти потенциала за произвеждане на клинкер (междинен артикул в производството на цимент) - от 1400 на 3300 тона на ден. Проектът включваше изцяло преустрояване на пещния комплекс с създаване на нова петстепенна топлообменна кула и нов скарен охладител, което с изключение на повишаване на индустриалния потенциал ни обезпечи и много по-ниско ползване на енергийни запаси и по-висока автоматизация ", споделя Костов.

На малко по-късен стадий е построена и ролкова преса за мелене на суровините, която също способства за повишение на успеваемостта, възстановяване качеството на продукцията и повече еластичност в адаптирането на производството по отношение на пазарните потребности. Друго преимущество на новата пещна система е, че разрешава потреблението на различни горива. През 2007 година са построени и пуснати в употреба три съоръжения за подаване на такива горива – за сортирани твърди горими боклуци, месокостно брашно и излезли от приложимост автомобилни гуми. Алтернативните горива са боклуци от бита или други производства, които се изгарят в пещите на циментовите фабрики за добиване на сила. Това е част от цялата политика на LafargeHolcim поради възходящото влияние на урбанизацията върху хората и планетата.

Отпадъкът - суровина

" Циментовата промишленост е една от дребното промишлености, които обезпечават условия за безвредно оползотворяване на боклуци в качеството на сурогат на естествените горива и първични материали. Оползотворяването на боклуци понижава размера на депонираните, както и количеството на СО2 излъчванията, които биха се отделили при изгаряне на заместените с боклуци обичайни горива (въглища и петрококс) ", споделя изпълнителният шеф на завода и прецизира, че процесът се прави в следени условия, при доста висока температура (над 1450 градуса) и високотехнологично ликвидиране на изходящите газове.

" Изградена е инсталация за непрестанен 24-часов мониторинг, която регистрира концентрацията на нездравословни субстанции в изходящите газове на всеки 3 секунди. Данните от нея се изпращат на контролните органи по запазване на околната среда на локално и национално равнище, които наблюдават за спазването на откритите правила ", показва Костов.

Основният тип боклук, който се оползотворява в завода в Бели извор, са нерециклируеми сортирани битови боклуци от общините. Към сегашния миг се одобряват боклуци от Столичната община и околните до завода общини Враца и Мездра, като за последните 6 месеца са получени запитвания от най-малко още 20 общини. Оползотворяват се също и боклуци от индустрията (пластмаси, каучук, хартия и картон, текстил, дървесина), както и в по-малки количества излезли от приложимост автомобилни гуми. Увеличава се броят на подписаните контракти за оползотворяване на боклуци с индустриални клиенти, все още те са към 60. Общото количество оползотворени сортирани боклуци за 2017 година е близо 87 000 т.

" Като една от аргументите от ден на ден общини и компании в България да търсят по-отговорни решения за ръководство на отпадъците си от депонирането е поетият от държавното управление ангажимент към Европейски Съюз за последователно увеличение на таксите за депониране ", показва Тодор Костов, като подчертава на това, че в развитите стопански системи депонирането не е задоволително решение, в доста европейски страни даже съществува тотална възбрана за това. Страната ни също върви в тази посока, като упованията са това да стане факт към 2030 година " Чрез партньорството си с нас общините и промишлените предприятия си обезпечават безвредно заличаване на отпадъците, без нужда от вложения за създаване на специфични лични уреди за това. Така те вземат участие дружно с нас в кръговата стопанска система ", заключава Костов.

Социалната отговорност

Групата се стреми да способства със средства, опит и експертни познания за реализацията на общественополезни планове в региона на сградостроителството, превоза и инфраструктурата, т.е. сферите, които са директно свързани с бизнеса на компанията.

За да са наясно накъде да насочат напъните си, от компанията разчитат на непрекъснатия разговор с представителите на локалната власт. В рамките на програмата си за стратегически вложения да вземем за пример " Холсим " дава на Враца всяка година материали за настоящи поправки и запълване на дупки на улици и пътища (цимент, инертни материали, както и механизация).

Новопостроената социална постройка в с. Бели извор е друга значима инвестиция. Тя е осъществена в границите на четири години, от 2013 до 2017 година, а през 2012 година селото се снабдява с съвременен парк с езеро, беседки, детски уреди и кътове за отдих – подарък от компанията, чиято поддръжка е неин ангажимент и до през днешния ден.

" Имаме проекти и за нови планове, даже сега сме в развой на оценка на идващия сходен. За нас е ясно, че не бихме могли да разгадаем всички проблеми на обществото, само че откровено имаме вяра, че посредством стратегическите си обществени вложения, финансовата си доходност и обстоятелството, че осигуряваме работни места и доходи за държавния бюджет, способстваме в огромна степен за устойчивото развиване на обществото ", счита Тодор Костов. Изпълнителният шеф на " Холсим България " Тодор Костов:
Между 6 и 8% е предстоящият растеж в производството на цимент за 2018 година


Г-н Костов, по какъв начин стоят резултатите към полугодието световно на фона на цялостното произвеждане на цимент у нас? Направете съпоставяне на годишна база в двата взрива на строителството.
Не бих определил настоящия цикъл като взрив. При върховите равнища на пазара от 2007-2008 година потреблението на цимент доближи до 4.8 млн. т годишно и се движеше съвсем напълно от частните вложения, недвижимите парцели и в един висок % от покупко-продажбите с чужденци. Сега размерите са доста по-малки и са съсредоточени в няколко по-големи града. Търсенето е доста по-устойчиво, защото не се въздейства от задграничното търсене, има обилни вложения в логистични центрове и индустриални предприятия. През 2017 година общият размер на производството доближи 2.080 млн. т цимент, за 2018 година предвиждаме да доближи 2.200-2.250 млн. т, или да означи растеж от 6-8%.

Очаквате ли растеж в производството и какъв? Кои са определящите фактори за това?
Да, с толкоз чакаме да се качат и нашите продажби, чакаме наклонността към повишаване на пазара да се резервира и през идващите няколко години, като все по-значим ще става делът на вложенията в инфраструктура, изключително в интервала 2020-2021 година

На какви планове залагате в вероятност и къде е Северозападна България? Като ползване на цимент по какъв начин виждате процентно съотношението сред инфраструктурни планове и високо строителство?
За северозапада най-големият план, който следва, е пътят Ботевград - Видин, а на по-късен стадий – тунелът през прохода Петрохан. Иначе най-големите инфраструктурни планове в страната са довършването на автомагистрала " Струма " от Благоевград до Кресна (с доста огромни и комплицирани уреди – тунели, мостове и др.) и с сходен размер – жп линията София - Ихтиман. Най-големият план, за който доставяме сега, е 3-ата линия на метрото в София.

Трудно е да се дефинира процентно съотношението сред високо строителство и инфраструктура, защото нашите най-големи клиенти - бетонови възли или производители на други строителни артикули, са директни снабдители и на двата сегмента. Може би високото строителство е към 50%, а инфраструктурата – към 25% от общите ни продажби. Тенденцията е първото да понижава за сметка на второто, като към 2020-2021 година евентуално ще се изравнят – 40/40%. Капитал Градове: Северозапад
Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР