© Надежда Чипева Профил Бертрам Ролман управлява групата Пирин-текс -

...
© Надежда Чипева Профил Бертрам Ролман управлява групата Пирин-текс -
Коментари Харесай

Rollmann от Гоце Делчев

© Надежда Чипева Профил

Бертрам Ролман ръководи групата " Пирин-текс " - гр. Гоце Делчев. Той е приключил гимназия по музика и изкуства в Ашафенбург, Западна Германия (1966 - 1971), и курс по технология на производството в текстилната промишленост (1977 - 1979). Професионалният му опит е обвързван с работа в машиностроителен цех в Германия и в фамилната компания Rollman. Създава и ръководи бизнес в три страни - Германия, Гърция и България. Бил е вицепрезидент на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, член на УС на Европейската конфедерация за текстил и облекло. Компанията

Групата " Пирин-текс " се състои от четири сдружения: " Пирин-текс ", " Пирин-текс продакшън ", " Пирин-текс трейдинг " и " Пирин-текс сървиз ", и е измежду най-големите производители на текстил и облекло на българския пазар. Първата компания - " Пирин-текс ", е учредена през 1993 година и е дъщерна на немската Rollmann & Partner Fashion Management, която има 100-годишна история в производството на облекло. Компанията майка стартира работа през 1922 година като дребна шивашка работилница, ръководена от фамилията на Георг и Регина Ролман. През 1965 година в Клеещад е отворена първата фабрика на семейството. Фабриката в гр. Гоце Делчев е осъвременена и разширявана два пъти - през 2002 и през 2014 година Годишното й произвеждане е към 1 милион бройки мъжки и дамски дрехи - сака, панталони, палта, якета, поли, рокли, елеци, ризи, блузи. Освен личната марка Rollmann, която е на пазара повече от 20 години, в " Пирин-текс " се шият и костюми за Hugo Boss, Joop, Kenzo и други В компанията се създават и дребни серии, в това число и дрехи по самостоятелен размер (т.нар. Made-to-Measure).

През 2018 година сумарните доходи на четирите сдружения са близо 75 млн. лева Заетите в групата са към 1500 души. Как се отрази изключителното състояние поради пандемията на групата от компании " Пирин-текс ", какво променихте? Тествате ли чиновници и по какъв начин ще реагирате, в случай че се окажете в обстановка като в плевенската " Мизия " със инфектирани работещи?

- Извънредното състояние и пандемията неизбежно се отразиха отрицателно върху активността ни. Още първоначално се откроиха индикации за огромен спад в търсенето, надлежно в поръчките от страна на клиентите ни. Към момента обаче към момента нямаме изясненост в какъв размер ще бъде спадът в идващите месеци и планирането ни е мощно затруднено. Частично компенсираме понижените потенциали с произвеждане на защитни произведения, за които има огромно търсене в някои от страните, където обичайно изнасяме продукцията си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още в първите дни на изключителното състояние предприехме интензивно превантивно ограничения, с цел да понижим риска. Имахме чести визити от контролиращите органи, чиито рекомендации успяхме да осъществим в границите на няколко дни. Допълнително служащите, които имат членове от семейството, прибиращи се от чужбина, употребиха заплатен отпуск в границите на карантинния интервал. Направихме опит и с монтиране на термокамери, само че резултатите от работата им бяха незадоволителни, защото не отчитаха точни данни в условия навън на входа на предприятието. Цялостно се стараем да поддържаме високо равнище на хигиена и защитни ограничения, тъй че да минимализираме, доколкото е допустимо, риска от отрицателни сюжети.

Наложи ли ви се да свивате личен състав и какви решения взехте за чиновниците? Ще кандидатствате ли за някоя от държавните ограничения?

- Към момента не сме подхванали стесняване на личния състав, тъй като към момента изпълняваме индустриални поръчки от преди няколко месеца. Поради това не сме и кандидатствали за държавна помощ като се изключи магазините ни, които затворихме за към месец в разгара на рецесията.

В идващите седмици чакаме повече изясненост доколко ще можем да запазим потенциалите и личния състав си на фона на последователното отваряне на стопанските системи, където са основани нашите съществени клиенти.

Какво от насъбрания опит ви оказва помощ в тези изключителни условия?

- В последните години успяхме да цифровизираме огромна част от процесите в компанията и да създадем производството ни доста по-гъвкаво. Разширихме и портфолиото си от артикули и услуги, надлежно и от клиенти, което ни оказва помощ да понижим неподходящите последствия от рецесията посредством диверсификация на риска.

Плюс за нас е и фактът, че огромна част от личния състав ни е с дълготраен стаж във компанията и тази висока подготовка на нашите сътрудници ни оказва помощ в използването на навременни реорганизационни ограничения в интервала на изключителните условия.

Почти цялата ви продукция е предопределена за износ - за Германия, Италия, Франция, Швеция, Гърция. Имате ли проблеми с логистиката, по какъв начин Коронавирус рецесията в тези страни се отразява на работата ви, какви загуби търпите?

- Определено веригите за доставка са затруднени, само че не мога да кажа, че има огромни забавяния в доставките ни към клиентите. Основният проблем се крие във обстоятелството, че италианската стопанска система беше блокирана до напълно скоро, а Италия е основен снабдител на първични материали за нашето произвеждане. Това надлежно провокира съществени забавяния при започване осъществяването на идни поръчки за някои от клиентите ни и надлежно докара до спомагателни проблеми в планирането на производството.

Друг огромен проблем съставляват увеличените цени за интернационалните куриерски колета. Куриерските компании изясняват това със свиването на интервенциите на авиоиндустрията, както и с нуждата от дезинфекциране на всяка пратка.

Персоналът в " Пирин-текс продакшън " се свива от към 3500 души през 2015 на 1400 при започване на тази година. Каква е повода?

- Причината се корени главно в всеобщата трудова миграция към по-богатите европейски страни, най-много към Англия. Това е един натурален развой, с който по-бедните източноевропейски страни като България мъчно се борят. За страдание за това способстват и някои точки в законодателството, позволяващи на недобросъвестни служащи да се възползват от малки врати в българската обществена система, получавайки прекомерно високи компенсации за безработица след няколко месеца работа в чужбина. Т.нар. британска безработица от дълго време не е загадка за никого в България към този момент, само че към момента страната не е подхванала ограничения против това огромно източване на обществената система.

Какви са упованията ви за 2020 година във връзка с оборотите и облагата?

- Подготвени сме за спад в оборотите, само че все още е мъчно да се дават по-точни прогнози поради неналичието на съответни индикации от главните ни пазари, където обстановката към момента е прекомерно неразбираема.

Какви са консолидираните финансови резултати на четирите сдружения - " Пирин-текс ", " Пирин-текс продакшън ", " Пирин-текс трейдинг ", " Пирин-текс сървиз " за 2019 година?

- Консолидираният резултат на 4-те компании от групата " Пирин-текс " съставлява една скромна облага от 370 000 евро.

Какви са капиталовите проекти на групата за 2020 година и ще попречи ли рецесията с коровируса на реализирането им?

- Ежегодно вършим вложения в възстановяване изискванията на труд и в осъвременяване на софтуерния ни парк. Това стои на дневен ред и за актуалната година, само че за момента сме отсрочили по-мащабни вложения в изчакване бурята да отмине.

Освен тези вложения, които са нужни за оптимизацията и дигитализацията на техническите процеси, ще влагаме в една фотоволтаична централа за към 640 kWh за сами да произвеждаме към 18-20% от електрическата сила, нужна за завода ни в гр. Гоце Делчев. По този метод ще увеличим нашите индикатори във връзка с стабилно произвеждане на облекло.

Каква е прогнозата ви за бранша на облеклата тази година световно и в Европа и за шивашкия бизнес в България?

- Очакваме забележителен спад навсякъде в стилния бранш в Европа, надлежно в равнището на поръчки за шивашкия бранш у нас, само че е рано да се дават по-точни прогнози. Клиентите ни също са много внимателни в своите оценки и на процедура е съвсем невероятно да се направи една по-глобална прогноза. Коментарите за спад, общо взето, се движат сред 20% и 50%, само че към сегашния миг никой не се наема с по-конкретни предвиждания. Тепърва следва да разберем по какъв начин Коронавирус рецесията ще се отрази на потребителските настройки на хората. Ще се ускори търсенето на по-устойчиви артикули и като цяло концепцията за резистентност ще има все по-голямо въздействие върху промишлеността.

Но една такава рецесия отваря и нови благоприятни условия. Нови съдействия с компании, които желаят да върнат назад в Европа производството си от Далечния изток или от Турция, а също и с нови клиенти за продукция на защитни и медицински артикули. Ако покажем еластичност, няма да се загубим.Кризата също сподели и други позитивни обстоятелства. Например използването на болнични измежду нашите служащи и чиновници падна на равнище от 3.5% от личния състав - това е половината от % в предкризисните месеци. В това отношение към този момент сме на едно равнище, което може да определим като обикновено. Вероятната причина е, че хората стартират да се грижат малко повече за работните си места.

Какви са вероятните сюжети за развиване на компанията в идващите 1, 3, 5 години? Ще измененията ли нещо - да навлезете в друга ниша да вземем за пример?

- В средносрочен проект чакаме застой в стилния бранш и забележителна смяна в потребителските настройки на популацията. Но въпреки всичко оставаме съсредоточени върху досегашния ни бизнес, като ще продължаваме да работим върху повишение на продуктивността и разширение на услугите, които предлагаме.

Във вашата компания има три синдиката, което е казус за частна компания в България. Срещате ли поддръжка от синдикатите в този интервал на изключително състояние?

- Да, в този тежък за всички ни интервал се веселя, че срещаме схващане от всички наши сътрудници, тъй че компанията да може да излезе от рецесията с колкото се може по-малко отрицателни последствия. Надявам се и отсега нататък да се ускори градивният звук в връзките със синдикатите, което би било в общ интерес за всички.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР