© Надежда Чипева Още по темата Спасибо за горивото Спорният

...
© Надежда Чипева Още по темата Спасибо за горивото Спорният
Коментари Харесай

"Ромпетрол България" купува обекти на "Синергон петролеум"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Спасибо за горивото

Спорният проектозакон за горивата мина на първо четене в Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ малко след визитата на Борисов в Москва
7 юни 2018
Спорният закон за горивата се придвижва към пленарна зала

На взаимно съвещание на бюджетната и енергийната комисия планът получи тил и от ГЕРБ
31 май 2018
Петролният раздор Самуилов - Златев

Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна петролната асоциация и укори Валентин Златев поради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други
23 мар 2018
Голямата биорафинерия

Русенската " Астра биоплант " подвига повече от двойно приходите си
14 сеп 2017 " Ромпетрол България " купува обекти на " Синергон Петролеум ". Това стана ясно от уведомлението за идна комцентрация сред двете петролни компании изпратено до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която би трябвало да се произнесе по договорката и по какъв начин тя ще окаже влияние върху пазара на горива на дребно.

От пазара разясниха, че договорката ще даде опция на Rompetrol да разшири мрежата си за продажби на дребно, където маржовете типичен са по-добри и надлежно да покаже в идващите няколко години по-добри резултати. Към момента голям дял от продажбите на компанията идват от пазара на едро. Kомпанията продава горива от румънската рафинерия Petromidia и покупката на обектите на " Синергон " ще помогне за смяната на съотношението. Компанията продавач пък е на загуба през последните няколко години.

Разширяване на дребно

" Ромпетрол България " е част от групата KazMunayGaz International (KMGI), откакто казахстанската държавна петролна газова компания купи румънската Rompetrol през 2007 година Мрежата на групата включва над 1000 точки на продажба в Румъния, Молдова, Грузия и България, както и във Франция и Испания посредством веригата Dyneff.

Дружеството " Ромпетрол България " е основано още през 2002 година и има мрежа от 54 бензиностанции в страната. Около 30 от тях са благосъстоятелност на компанията, като тя развиваше огромна част от мрежата си на правилото на франчайзинга.

Приходите на " Ромпетрол България " през миналата година са 574.4 млн. лева, а финансовият резултат на сдружението е загуба от 872 хиляди лева, като през 2016 година загубата беше близо 14 млн. лева Мениджмънтът на българското се сменяше постоянно в последните няколко години.

В последния доклад на компанията една от задачите е да има оптимизация и разширение на мрежата на дребно, като се заменят обектите с ниска доходност с такива с по-голям капацитет за напредък.

За 2017 година KMGI се похвали, че е постигнала най-високото си равнище на оперативни и финансови индикатори, като оперативната облага на компанията за 2017 година е 242 млн. $, а при започване на тази година капитала на българското сдружение е повишен с 5.7 млн. лева

Продавачът

Основната активност на " Синергон петролеум " е доставка, предпазване, дистрибуция и търговия с пропан-бутан, течни горива и нефтопродукти. Собвеници на " Синергон петролеум " са " Топливо " АД, което има 75.11% участние и " Сонерго Холдинг " АД - 24.89%, който се появи след преобразуването на приватизационния " Петрол фонд " със съучредител Бедо Доганян.

Активите на компанията са 36.2 млн. лева Тя разполага с над 30 бензиностанции, газостанции и хранилища за продажба на дизелово гориво, бензин, газ и автоаксесоари и 1 данъчен склад за предпазване и обработка на полутечен газ в кв. Кремиковци, гр. София. За 2017 година " Синергон петролеум " има доходи от 108.8 млн. лева и загуба от 1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР