© Надежда Чипева България явно бленува за едноръки бандити без

...
© Надежда Чипева България явно бленува за едноръки бандити без
Коментари Харесай

Мнения Daily - Хазартът е проказа

© Надежда Чипева България очевидно бленува за едноръки бандити без Данък добавена стойност.
Игри на (не)щастието

Хазартът е проказа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От мнения на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Категорично поддържам всяко ограничение или възбрана на хазартните игри на територията на България.

Хазартът е проказа - той разрушава човешки ориси също толкоз дейно, колкото опиатите, алкохолизма и мизерията.

Но през десетилетията, в които съм следил мотивацията и държанието на българските политици за себе си съм утвърдил максимата - Timeo Danaos et dona ferentes.

Затова е значимо да се уверим, че идното законодателство в действителност ще забрани хазарта отвън държавния монопол (лотария и т.н.), а не просто да удари един хазартен олигарх, с цел да съобщи бизнеса му в ръцете на различен, по-мощен понястоящем олигарх, да настъпи една мафиотска група и да отвори вратата за свръхпечалби на друга.

В България
хазартът е единствения бранш, който не заплаща Данък добавена стойност. Книгите - 20 на 100, медикаментите - също, хлябът - също.

Първата работа, която държавното управление и болшинството на някогашния цар свършиха след идването си на власт през 2001 година бе да одобряват закон за освобождение на
хазарта от налози. Стига!

Стига надменност под маската на либертарианство.

По улиците висят реклами, има ги по малкия екран и в интернет - " С работа не можете да спечелите толкоз ".

Повечето цивилизовани страни лимитират или не разрешават
хазарта.

На тях са им нужни етични, възпитани в труд и честност хора.

На нас са ни нужни едноръки бандити без Данък добавена стойност.

Всяко общество избира целите си - и култивира полезностите си.

Хазартът е проказа.

---------

Коя българка би могла да бъде обект на необятна политическа поддръжка?
Консенсус

Лили Иванова – президент!

От коментар на Веселин Желев за " Клуб Z "

Гърция, една, най-малко на ежедневно равнище, патриархална страна, през днешния ден избра първата в историята си жена за държавен глава.

Фотограф: Юлия Лазарова

Екатерина Сакеларопулу (63 г.) върховен арбитър с 40-годишен стаж и от юридически сой, провокира впечатляващ консенсус в 300-местния парламент, който избира гръцкия президент - 261 депутати отляво и отдясно гласоподаваха за нея.

Неизбежният български въпрос, който това съседско събитие провокира е: Коя българка би могла да бъде обект на такава необятна политическа поддръжка, че да застане на върха на страната?

Гръцкият и българският президент си наподобяват по най-вече представителните функционалности, само че се разграничават по това, че у нас президентът се избира директно от народа, а в Гърция - от представителите му в Народното събрание.

Въпреки тази разлика обаче въпросът остава: Биха ли се съгласили болшинството от българите жена да им бъде президент? И коя би била тя?

Един подобен опит на последните президентски избори се оказа несполучлив. Но дали основната причина беше балканската мачовщина? Май тогава никой не обърна изключително внимание на тази страна на въпроса. Цялото внимание беше върху политическото опълчване сред ръководещи и съпротива.

Има ли у нас жена, която би се борила сполучливо за президентския пост следващата година? И освен това - която би могла да бъде обект на преобладаващо утвърждение отляво и отдясно, от горната страна и изпод?

Мая Манолова? Опитът ѝ да стане кмет на София не навежда на такива мисли.

Кристалина Георгиева? От изпълнителен шеф на МВФ - български президент? Сега - надали. Но и след това - отново надали. След цялата отровна атмосфера, основана към нея в България.

Йорданка Фандъкова? Мария Габриел? Меглена Кунева? Случаите наподобяват сходни на горните два.

Честно казано, Лили Иванова, за момента наподобява най-консенсусната българка. Макар и не 100%.

---------

Някои ще се бият до последна капка кръв, с цел да останат в 19-ти век.

Зелена паника

Как се ражда войнстващата анти-екологична идеология

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Дойче веле "

Нещо доста необичайно се случва, освен в България, със солидните бели мъже. При всяко блещукане на някаква " зелена " тематика пред погледа им, изправят се на задните си крайници и стартират да ритат и цвилят, все едно - кон видял вълк.

Фотограф: Георги Кожухаров

Това се случва тъкмо в този момент, когато светът уверено навлезе в епохата на зелената сила и зелената стопанска система. Дори в Америка, парадайса на пазарните сили, към този момент не можеш да получиш банков заем или листинг на борсата, в случай че стартираш някакво замърсяващо произвеждане. Да не приказваме за политически по-улегнали цивилизации, като да вземем за пример европейската, които поясняват позеленяването на живота като част от общото богатство и създават съответните закони, наставления и механизми.

Наясно съм, че зад анти-зелената нервност в доста случаи има скрити материални ползи. Все отново залезът на петролните и на атомните босове към този момент директно следва. Борят се за бизнеса си. Има и цели страни, които дължат съществуването си на петрола и на " мирния атом ", като Русия да вземем за пример. Те също виждат наближаващия край освен на въздействието, само че на самото си битие. И им се вижда по-лесно, вместо да влязат в 21-ви век, да се борят до последна капка кръв за опазване на 19-ти - на века, който схващат и от който в никакъв случай не са излизали.

Страшно доста солидни бели мъже, обаче, нямат непосреден финансов интерес в подклаждането на анти-зелената нервност. Ако вземем, да речем, австралийския министър-председател или бразилския президент ще забележим, че те са задвижвани от някаква войнстваща анти-екологична идеология. Дори в разгара на пожарите, австралиецът продължи да отхвърля климатичните промени и да дава обещание да пречи на възобновимата сила, с цел да просперира въглищната. А бразилецът на процедура от първия ден на ръководството си уточни амазонската джунгла и сподели: " Изсичайте и се обогатявайте! ". После и на него му се случиха невиждани горски пожари, без очевидно да окажат влияние върху идеологията му.

Нещо сходно, въпреки в по-провинциални размери, правеше и Нено Димов като министър на околната среда и водите. В България, несъмнено, нещата в политиката са по-битови. Парламентарно показаните партии са срещу природата и всичко, обвързвано с нейната протекция, тъй като имат директен веществен интерес да крадат от нея. По-лесно е, в сравнение с даже от еврофондовете. Справка - равнището на язовирите сега.

Има обаче голям брой солидни бели мъже, които нито имат петролни или атомни компании, нито оглавяват страни, дължащи съществуването си на фосилната сила, нито развиват идеологии от 19-ти век. Най-вероятно повода се крие в това, което социолозите назовават " обществена " или " морална " суматоха. Когато избрана социална група ненадейно усеща опасност за своя реализиран статут, изпада в " обществена " суматоха. Когато избрана група ненадейно стига до извода, че някакво надигащо се зло заплашва обществото, изпада в " морална " суматоха.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР