© Kcna Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда

...
© Kcna Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

© Kcna Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов още веднъж дава обещание да помогне за връзките сред Турция и ЕС; Кошлуков ще води и публицистично предаване в Българска национална телевизия на мястото на напусналата Аделина Радева; Венецуела пуска 100 млн. единици от новата държавна криптовалута " Петро "
7 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Местна тайфа с присъединяване на служители на реда заплашва публицисти във Враца, ГЕРБ са нервни, идва гласуването за бюджета, а Германия ще търси метод да образува държавно управление
26 ное 2017 Първото по-сериозно захлаждане през 2018 година към този момент се разминава без съществени последствия. Най-тежко се отрази внезапната смяна във времето в събота на закрития въжен превоз " Симеоново " на Витоша. Заради обледеняването на въжето линията спря ненадейно и се наложи Столичната община да пусне изключителни рейсове, с цел да може хората в планината да се приберат. Това става на фона на обновената полемика за бъдещето на туризма в планината край София, за което вестник " Капитал " писа в детайли в последния си брой. Материала може да намерите по-долу в рубриката " Капитал-изация ".

Традиционно през уикенда доминират интернационалните вести, макар че във вътрешнополитически проект България стартира да подвига оборотите, откакто ваканцията на Народното събрание завърши, а председателството на Съвета на Европейски Съюз в София стартира. В неделя за първи път на публично посещаване в България дойде министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Една от тематиките му - стягането на глобите против Северна Корея, съответства по време с полукуриозен случай в Хавай, Съединени американски щати. В събота локално време там стартира евекуация поради опасност от балистична ракета. Алармата се оказа плод на човешка неточност.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Паника в Хавай след подправена паника за балистична ракета


Жителите на Хавай претърпяха потрес след подправена паника за приближаваща балистична ракета. Сигналът е бил подаден простъпка в събота заран от чиновник на службата за изключителни обстановки. В резултат се е стигнало до паническа евакуация, като мнозина описват, че са помислили, че ще умрат. Телевизионните канали са съобщили за грешката 18 минути по-късно, а близо 40 минути по-късно са пристигнали известията за това през мрежата за мобилна връзка.

Системата за незабавни случаи е от изключителна значимост поради евентуалната непосредственост на Хавай до севернокорейските ракети. В щата има 24-часово наблюдаване за такава заплаха, като се работи на три смени. Именно при предаването на едната се е случила грешката. Инцидентът докара до опрощение от страна на локалните управляващи. Започнало е и федерално следствие.

Комбинация от фотоси на екрана на мобилен телефон на консуматор в Хавай демонстрира двете известия - първото с предизвестие за офанзива с балистична ракета и разпореждане да се потърси неотложно леговище, и второто - че алармата е подправена

Фотограф: REUTERS/Hugh Gentry

Регионалното министерство желае иска по-строг надзор от общините за санирането

Общините би трябвало да оказват по-ефективен надзор върху санирането на панелни блокове, в противоположен случай оже да се стигне до вреди с " финансово изражение за жителите ", както и до преустановяване на договорите за финансиране. Това е изискал в писмо до регионалните шефове, и до сдружението на общините
министърът на районното развиване Николай Нанков. Представителите на локалната власт и строителния контрол би трябвало да правят инспекции на място най-малко един път месечно по време на строителството, както и при подписването на акт 15.

Средствата за саниране се отпускат като заем от Българската банка за развиване, обезпечен от страната. Самото саниране е гратис за жителите и за локалните управляващи, а общините избират с поръчки, компаниите за обновяването и строителен контрол. В последните месеци имаше редица сигнали от жители за некачествено саниране.

Доналд Тръмп даде обещание да удължи облекчаването на глобите против Иран

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще удължи облекчаването на глобите против Иран според нуклеарната договорка " още един финален път ". Той дава на Европейски Съюз и на Съединени американски щати " финален късмет да поправят ужасните дефекти " на основното съглашение. Документът, който ще разпише, приключва американските наказания против Техеран за още 120 дни, написа Военновъздушни сили.

Администрацията на Тръмп желае договарянето на непрекъснати рестрикции върху иранското обогатяване на уран, защото съгласно актуалната договорка рестриктивните мерки ще изтекат през 2025 година Освен това упорства в бъдеще да се вземе поради и ракетната стратегия на Техеран. Същевременно Съединени американски щати постановиха обособени наказания против 14 ирански лица и обекти, упрекнати в нарушение на цивилен права, цензура и поддръжка на разпространяването на оръжия.

Българска социалистическа партия няма да поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба

Окончателното решение на социалистическата партия е против приемането на документа, подписан от държавното управление на Бойко Борисов през април 2016 година Основен покровител на ратификацията беше някогашният ръководител на Българска социалистическа партия, а в този момент президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Българска социалистическа партия даде обещание да внесе текстове в закони, които да инкриминират домашното принуждение, насилствените бракове, да се изградят спешни центрове в регионалните градове и други

Окончателната позиция на левицата прави все по-трудна ратификацията на конвенцията, която има за съществена цел протекция на дамите, преследвани и жертва на принуждение единствено поради пола, към който принадлежат. В ГЕРБ има гласове против нея, патриотите са изрично срещу, а при " Воля " липсва еднопосочно решение. От Движение за права и свободи още не са коментирали. Освен това изборът на Българска социалистическа партия ще има и чисто партийни последствия - най-вероятно участието на партията в ПЕС ще бъде краткотрайно замразено, а Сергей Станишев остава с минимални шансове да стане още веднъж президент на организацията наесен.

Онлайн заплащанията в Европейски Съюз към този момент са по-евтини и сигурни

В събота влезе в действие европейската инструкция за платежните услуги, която прави онлайн заплащанията по-евтини, лесни и сигурни. Отпадат всички такси за заплащане с дебитни и кредитни карти, вкарват се строги условия за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки консуматор може да подаде недоволство за неправда с онлайн заплащане.

Освен изгоди за потребителите директивата за платежните услуги дава правна сигурност и рамка и за всички новаторски компании, употребяващи финансови технологии (Fintech), които към този момент могат да се конкурират с банките на равни начала.

Мъже, облечени единствено с препаски се молят, до момента в който се къпят в ледено-студена вода по време на гала за духовно филтриране и с вяра за по-добро здраве през новата година в светилището Тепозу Инаре в Токио

Фотограф: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Изпълнителят на тол-системата подписва контракта с АПИ


В понеделник, 15 януари, ще бъде подписан договорът за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа известна като " тол-система ". Шофьорите на тежкотоварните коли над 3.5 т ще заплащат за изминато разстояние, а на леките коли - за време, т.е. за електронна винетка. Договорът ще бъде подписан от ръководителя на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя консорциум " Капш трафик солюшънс ".

Стойността на контракта е близо 150 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 19 месеца. Изграждането на тол-системата ще бъде за сметка на изпълнителя. Договорът се бави от есента поради обжалване на процедурата. Комисия за защита на конкуренцията позволи предварителното му осъществяване. Правителството чака приходите от директно преминаващите да се вдигнат 10 пъти, да се генерират към милиард лв. годишно, от които 40% от пренос.
Лекари от общински лечебни заведения ще стачкуват на 15 януари Лекари от общински лечебни заведения в цялата страна ще стачкуват на 15 януари против " неналичието на съответни ограничения за избавяне на общинското опазване на здравето ". Между 12 и 13 ч. те ще спрат работа и ще излязат или пред болничното заведение, или пред постройката на общината. Участие са удостоверили множеството общински лечебни заведения отвън регионалните градове. Протестиращите желаят спомагателни 30 млн. лв. за излекуване на комерсиалните сдружения, да им бъдат изплатени надлимитните действия за последните две и половина години, както и увеличение на цените на клиничните пътеки за всеобщата патология. Макар да отхвърлят да са избрали момента по отношение на европредседателството, плануваният митинг на Сдружението на общинските лечебни заведения в България с искане за допълнители пари е следващ в първите му дни. Със сходна тактика спомагателни средства получиха Българска академия на науките, Софийския университет и Министерство на вътрешните работи.
Как наподобява икономическата карта на България

На 18 януари Институтът за пазарна стопанска система ще показа своето проучване " Икономическите центрове в България ".

В подтекста на все по-ясно очертаващото се разделяне на България на по-добре развъртян юг и изоставащ север е значимо по какъв начин районите отвън мощните стопански ценрове могат да ускорят развиването си.

Парламентът в Македония би трябвало да гласоподава контракта за другарство с България

На 15 януари македонският парламент би трябвало да ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония. Ратификацията е залегнала като втора точка в дневния ред на парламентарното съвещание в понеделник.

Договорът беше подписан от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август и беше приветстван като пробив, слагащ ново начало в връзките сред двете страни. Партията на някогашния министър председател Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ нападна самодейността и назова Заев " изменник ". Но след разгрома на ВМРО-ДПМНЕ на локалните избори през октомври и отстраняването на Груевски от лидерския пост упованията са, че партията няма да се пробва да блокира ратификацията. Договорът още не е минал и през българския парламент.

Японският министър председател Шиндзо Абе е на посещаване в България на 14 и 15 януари Президентът Румен Радев ще беседва на 15 януари с японския министър председател Шиндзо Абе, който е на публично посещаване в България. Това е първа аудиенция на японски министър-председател у нас. В неделя той се срещна с премиера Бойко Борисов.

В бизнес делегацията от Япония има представители на над 30 японски компании, а част от диалозите са отдадени на увеличението на българския експорт и привличането на японски вложения и технологии, както и най-общо за задълбочаване на търговско-икономическите връзки. Сред обсъжданите тематики са още целите на българското европредседателство и разширението на стратегическото партньорство Европейски Съюз – Япония.
Ф едерер е любимец за спечелването на започващия Australian Open

Първият шампионат по тенис на корт от Големия шлем - Australian Open, стартира в понеделник, като с него започва същинската част от новия тенис сезон. Миналата година беше забележителна заради ренесанса на Роджър Федерер и Рафаел Надал, както и появяването на доста нови лица в челото на международната класация. Сред тях беше и Григор Димитров, който завоюва финалите на АТП още при дебюта си и приключи сезона на историческото за българския тенис трето място.

Със завръщането на част от огромните имена, които лекуваха травми през втората половина на 2017 година, новият сезон се обрисува още по-интригуващ. Федерер се завръща в Мелбърн в опит да отбрани купата си, като 36-годишният швейцарец ще преследва 20-ата си купа от Големия шлем и шеста oт Australian Open. Григор Димитров е четвърти измежду любимците на букмейкърите. Миналата година българският тенисист направи най-хубавото си показване в Мелбърн. Той доближи до полуфиналите, където беше спрян от бъдещия №1 Рафаел Надал в петсетов мач. В понеделник с изключение на Димитров на корта в Австралия излиза и Виктория Томова. Най-добрата ни тенисистка сега не съумя да прескочи квалификациите, само че след отхвърли от присъединяване на Ана Конюх българката влиза като " щастлива губеща " в главната скица.

Капитал-изация
Пет тематики, които през тази седмица можеше да намерите единствено в " Капитал "

Образовайте се за това прословуто председателство. Ако ви интересуват всички типове срещи, които България ще води през идващите месеци, ето ви къс справочник с непознати термини

Какво стана с " Булгартабак " и по какъв начин Делян Пеевски умъртви приватизирания преди 6 години холдинг

Има доста малко български марки, които могат да се състезават сполучливо на международно равнище. Runawave е една от тях - българските неопрени стоят до огромните имена в този нишов, само че влиятелен бизнес

София има един голям актив, който стои затворен години наред. Той се назовава Витоша и в случай че градът желае да се развива качествено, би трябвало да може да го отключи.

17 години кадастърът не може да опише всички парцели на страната и общините. Заради това за следващ път се гласоподава закон за отсрочване на отминалостта, по която тези парцели могат да се получават. Защо - вижте тук.

OUT-OF-OFFICE
Идеи за свободното време

19.01
Вкусове

Курс по дегустация на италиански виновност ще изясни за какво античните гърци са наричали Италия " виноландия ". Специално внимание ще бъде отделено на Brunello di Montalcino и какъв е стилът на виното на Папата Vino Nobile di Montepulciano. Следва разходка из всички 20 винени района в Италия: от Южен Тирол до Сицилия и дегустация на 6 от 350-те локални сорта. Събитието е уместно както за начинаещи, по този начин и за напреднали. В Amuse Bouche, oт 19:00 до 21:30 ч., цена 80 лева

19.01
Технологии


Вдъхновени от епизода Hatred in the Nation на сериала Black Mirror, в който детективи проверяват мистериозни убийства, при които липсва причинител, а причинителите се оказват всички консуматори на обществените мрежи, форумът Ratio провеждат полемика на тематика изкуствен интелект и обществени мрежи. Фокусът е груповото схващане и капацитета на технологиите да основават " автоматизирани " общества, ръководени от " умни " логаритми. Не единствено Twitter и Фейсбук, само че и децентрализираните мрежи като Bitcoin и Ethereum. В клуб " Терминал 1 ", от 20:00 до 23:00 ч., вход свободен

18-24.01
Фестивал


Фестивал на шоколада стартира в четвъртък в Bulgaria Mall. Във фоайето на партерното равнище ще има галерия с копия на типичен творби на изкуството – Венера Милоска, антична римлянка, Афродита, Хера, Ерос и други, направени напълно от шоколад. Програмата включва полемики, лекции и доста дегустации, както и занимания за деца.

12 – 28.01
Кино


Десетият фестивал на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка – Sofia Menar, се открива с прожекция на " Кръговрат ". Дебютът на иранския режисьор Мехди Фард Гадери демонстрира шест фамилии, които пътуват в разнообразни купета на нощния трен, като другите истории се преплитат, с цел да се окаже най-после, че всеки има нещо общо с хората от прилежащото купе и ориста му е повлияна от протичащото се във влака. Фестивалът се организира в Дом на киното, " Евро синема ", Културен център G8, Чешки център. Цена на билета: 6/8 лева

17.01
Наука за природата

И през новата година продължава планът " Земята във филми " на музея " Земята и хората " – нов филм всяка седмица в сряда. Тази седмица той е " Какво вършат за нас спътниците ", или по какъв начин за 50 години посредством спътниците проучванията и връзките са трансформирали метода, по който виждаме света. А това може да ни помогне в предвиждането на рискове като изригване на вулкани и трусове. В музея " Земята и хората ", от 16:00 ч.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР