© Капитал Един от неочакваните резултати на последните години е,

...
© Капитал Един от неочакваните резултати на последните години е,
Коментари Харесай

Държавната лавка за бензин

© Капитал Един от непредвидените резултати на последните години е, че доста хора изгубиха способността си да се възмущават. Причината евентуално е пренасищане на всички сетива - толкоз постоянно се е случвало да си неудовлетворен от страната, че би трябвало да стане нещо в действителност огромно, с цел да провокира реакция.

Преди седмица държавното управление разгласи, че ще сътвори държавна компания за търговия на едро и дребно с горива. Ще се строят бензиностанции, петролни хранилища и впрочем инфраструктура. Преди няколко години това евентуално щеше да провокира бурна реакция - концепцията е толкоз явно нездравословна, че надали щеше даже и да мине през главата на някой политик.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Може би най-големият парадокс в тази история е главният мотив, с който концепцията беше показана обществено. Двама от основните министри в кабинета - на финансите и на стопанската система, обясниха, че това се прави, с цел да се понижи цената на горивата на пазара. В момента тя била прекомерно висока поради интернационалната обстановка, а това не се отразявало в бензиностанциите. Иначе казано, от двете основни стопански ведомства в държавното управление признаха, че пазарът на горива не работи и на него няма действителна конкуренция. Финансовият министър с половин уста призна, че съгласно Комисия за защита на конкуренцията там няма проблем, само че те все пак ще създадат държавна конкуренция на частния (предполагаме) монопол, с цел да оказват помощ на хората за на ниска цена бензин/дизел. Тази история е скандална и от двете си страни.

На доктрина, изцяло е допустимо пазарът на горива да е килнат. Дори и това да се случва обаче, то няма по какъв начин да бъде открито. През последните години Комисията за защита на конкуренцията се трансформира в изцяло високомерен орган. Основната причина за това е присъединяване му в процедурата за асимилиране на държавни поръчки, само че един път високомерен, той прави работа и в други направления. Той беше основен да вземем за пример за това " Нова телевизия " да отиде в близкия до властта Кирил Домусчиев, а не в неразбираемия за българските играчи Петр Келнер. Комисия за защита на конкуренцията влезе в приложимост и в други случаи, само че концепцията e, че главният й предмет на активност е отбрана на монопола към властта, а не да пази свободния пазар и конкуренцията.

Вина за това носи главно ГЕРБ, през десетте години ръководство на които тя беше все по-успешно приватизирана. И в този момент, когато властта, провокирала това състояние, усеща пазарните резултати от него (и съответните опасности от недоволството на хората), взема решение да го поправи не като възвърне работата на Комисия за защита на конкуренцията и конкуренцията на пазара, а като го изкриви още повече, като сътвори държавна компания. Тази двойна перверзия по всички проличава, че в действителност ще се случи - вижте всичко за нея тук.

Едно от обясненията за какво няма всеобщо отвращение от концепцията за държавни бензиностанции е, че хората към момента са мощно зашеметени от първата вълна инфектирани с ковид. Тя поразмести много съществено визиите за света на всички и в този момент, когато има някакво утешение, стартират напъните за нейното осмисляне. Какво тъкмо се случи, какво се промени и какво следва през идващите месеци и години са въпроси, които вълнуват в друга степен безусловно всеки. Големите интернационалните издателства за книги към този момент стартират да разгласяват мощна серия от заглавия, в които ярки фигури от разнообразни области размишляват по въпроса. Един от тях е българският интелектуалец Иван Кръстев, който през последните месеци съумя да напише нова книга. Тя ще бъде издадена по едно и също време на 19 езика, а в броя може да прочетете някои от изводите в нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР