© Георги Кожухаров Търговските вериги предлагат във всеки свой обект

...
© Георги Кожухаров Търговските вериги предлагат във всеки свой обект
Коментари Харесай

Веригите предлагат да оформят фермерски пазари на паркингите на магазините

© Георги Кожухаров Търговските вериги оферират във всеки собствен обект с паркинг да обособят площи за фермерски пазари, на които български производители да оферират продукцията си. Срокът на мярката да е до края на изключителното състояние в страната, оповестиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Идеята идва след видеоконферентен диалог с министъра на земеделието Десислава Танева, по предложение на Сдружението за съвременна търговия, което сплотява най-големите вериги в страната. И действително е реакция на нейно предложение, съгласно което търговците би трябвало да заделят големи пространства, на които да оферират храни от близки земеделци. Сега се върви към компромисен вид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търговци vs министър

Във вторник беше обявен план на разпореждане на Министерския съвет, направен от земеделското министерство, който провокира остра реакция на комерсиалните вериги.

То задължава хипер- и супермаркетите да отделят напълно нови пространства единствено за български хранителни артикули, които да заемат най-малко половината повърхност за всяка продуктова група (млечни, месни, консерви и т.н.). Самите храни да се закупуват непосредствено от производители в региона, където се намира съответният търговски обект, или до 200 км от регионалния център. Проектът съдържа и други условия към търговците - да не продават въпросните артикули на промоционални цени без експлицитното документално единодушие на производителя и да се разплащат с доставчиците в 14-дневен период.

Защо

Веригите реагираха остро и обявиха, че предложенията погазват главните правила на пазарната стопанска система, ще доведат до повдигане на цените и утежняване на качество и че от тях в последна сметка ще завоюва единствено сивият бранш, който " не съумява да откри пазар за несертифицираната си продукция и се пробва да влезе в комерсиалните вериги през задната врата ". Предложените промени биха довели до " извънредно нездравословни последствия за всички участници на пазара на хранителни артикули - българските консуматори, търговците на дребно и самите български производители ", обобщават от Сдружението за съвременна търговия.

На брифинг в сряда в Министерския съвет министър Танева дефинира мнението на веригите като " операция " и съобщи, че търговците би трябвало да създадат " минимални старания, с цел да може дребният производител да продава в обектите им в провинцията ". Според Танева " за всеки български общественик е оскърбление да разяснява злоупотребата с мрежата, която веригите са основали с годините ".

" Няма да отстъпим от настояването си в комерсиалните вериги да участва българско локално произвеждане... Местната продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от локалния обичай и просвета. Потребителите би трябвало да имат право на достъп до локалното произвеждане, а техен е изборът какво ще предпочетат ". Това е коментирала министър Танева след видоконферентната връзка с представители на веригите, представена в прессъобщението.

Какво се чака

Опцията за отделяне на пазари на паркингите на веригите ще бъде включена в предложенията на министерството и изпратена до браншовите организации в бранш " Земеделие " за мнение. Те надали ще харесат тази дребна стъпка, само че тя звучи пазарно и е лесна за пускане.

В четвъртък следва среща в уголемен състав на земеделския министър и министъра на стопанската система с представители на браншови организации на български производители и на комерсиалните вериги. " Целта да се разиска и откри общо и работещо решение, удовлетворяващо всички страни, което от една страна би осигурило спомагателна поддръжка за български производители, само че въпреки това няма да докара до опасности, като застрашаване на веригата на доставки и здравето на потребителите, което е основен приоритет за комерсиалните вериги ", оповестиха от Сдружението за съвременна търговия.

Очаква се в петък дефинитивно да бъде завършено плановото предложение за поддръжка на локално произвеждане. Пет милиона лв. за веригите, с цел да продават пресни оранжерийни зеленчуци

Фонд " Земеделие " разпредели 5 млн. лева по схемата de minimis, с цел да поддържа продажбитеа на български оранжерийни пресни краставици, домати и пипер. Финансовата поддръжка ще се дава на хранителни търговски обекти, които ще би трябвало да изкупуват български свежи оранжерийни зеленчуци, да ги сортират, опаковат и продават. Целта е плануваните средства да компенсират част от разноските на търговците за превоз, логистика и продажба.

Според изискванията подкрепяне ще получат местни търговски вериги, които имат минимум три обекта в една или няколко прилежащи административни области. Единичната ставка, планувана за комерсиалните обекти, е 600 лева за домати, 400 лева за краставици и 800 лева за пипер. В калкулацията влизат част от разноските на звук, които търговецът ще направи за привеждането на продукцията в търговски тип. За да получат средствата, веригите би трябвало да потвърдят пред фонд " Земеделие " с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани. Право да оферират на търговски обекти ще имат единствено аграрни стопани, които са подали заявки по схемата за обвързано подкрепяне за зеленчуци оранжерийно произвеждане за Кампания 2019 и са били избрани като възможни, оповестиха от фонда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР