© Георги Кожухаров Още по темата България и Македония договориха

...
© Георги Кожухаров Още по темата България и Македония договориха
Коментари Харесай

Токът ще поскъпне средно с 1.89% според изчисленията на КЕВР

© Георги Кожухаров Още по тематиката
България и Македония договориха сливане на електроенергийните си пазари

Очаква се това да бъде реалност през второто тримесечие на 2019 година
20 май 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
18 май 2018
Кабинетът предлага да се търсят благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене "

Докладът на енергийния министър още на следващия ден ще бъде импортиран в Народното събрание и може да докара до анулация на решението, с което преди време планът бе блокиран
16 май 2018
" Булгаргаз " изиска природният газ да нарастне с над 15% от 1 юли

Предложението е за 3-ото тримесечие на годината, като КЕВР би трябвало да се произнесе до края на юни
14 май 2018
НЕК регистрира първа годишна облага след 2012 година, само че остава в неприятно финансово положение

Задълженията на компанията се усилват, а разноските порастват по-бързо от приходите
13 май 2018 Средното нарастване на цените на електрическата сила за бита в страната от 1 юли ще бъде с 1.89%, макар че ЕРП-та желаеха доста повече. Това излиза наяве от отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране за одобряването на новите цени в бранш " Електроенергетика ". Той ще бъде обществено разискван на 31 май, като по-късно през юни регулаторът ще вземе окончателното си решение за новите цени.

Повишаването на крайната цена, съгласно изчисленията на специалистите, ще бъде друго за потребителите в обособените региони на страната. За клиентите на ЧЕЗ да вземем за пример нарастването ще е единствено с 1.7%, за тези на ЕВН – 1.81%, а за клиентите на " Енерго Про " с 2.6%.

Предложените за разискване проценти са в пъти по-малки спрямо поисканите от самите електроразпределителни сдружения, което пък удостоверява думите на ръководителя на КЕВР Иван Иванов от преди месец, че няма значение какво желае бизнеса, а е значимо какво ще реши комисията.

Вместо растеж от 51% ЧЕЗ получи намаляване

" ЧЕЗ Електро България " да вземем за пример направи предложение за увеличение на нощната цена с 51% (от 0.05696 лева за киловатчас до 0.08603 лева за киловатчас) и на дневната цена - с 5%. Като претекст за това бяха посочени цените, на които сдружението купува нощната сила от НЕК. " Към момента " ЧЕЗ Електро " продава за битовите клиенти сила по нощна цена под себестойност - цената, по която купува силата от НЕК е 107.71 лева за мегаватчас, а тази, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лева за мегаватчас. Поради това предлагаме равнене на нощните цени за стопанските и битовите клиенти ", обявиха през април от ЧЕЗ.

Според КЕВР обаче нощната цена на " ЧЕЗ Електро България " освен не би трябвало да се усилва толкоз, а даже би трябвало да се понижи с 2% - до 0.05582 лева за киловатчас. Дневната цена пък следва да нарасне минимално - с 0.1%.

Подобно е ситуацията и при поисканото от " ЧЕЗ Разпределение България " повишение на цените за достъп до мрежата с 35% и за транспорт - с 34%. Изчисленията на специалистите на секторния регулатор са посочили, че повишаването не би трябвало да е повече от надлежно 2.8 и 5.5%. Така, с включването и на тези съставни елементи, цената на тока в Западна България ще се усили приблизително от 1 юли с 1.7 %.

Още от същото и за останалите

Аналогично КЕВР работи и с останалите ЕРП-та. От " ЕВН " ългария Електроснабдяване " бяха поискали нарастване на дневната цена с 6.19%, а на нощната с 21.6%, само че евентуално ще получат под един % растеж за дневната и също както при ЧЕЗ - минимално намаляване на нощната. При сдружението на ЕВН, което ръководи мрежата - Електроразпределение Юг ", пък има най-голямо разминаване сред декларирани цени и такива изчислени от КЕВР. За транспорт на сила през електроразпределителната мрежа на приблизително напрежение да вземем за пример компанията бе поискала от над 52% - от 0.00823 лева./КВч до 0.00391 лева за киловатчас. Предложението на регулаторът обаче е в тъкмо противоположна посока - растеж от 7.3 %. При цената за достъп до електроразпределителната мрежа за битови клиенти сдружението бе декларирало скок от 125% до 0.01132 лева./КВч, само че КЕВР разрешава единствено повдигане с 2.58% до 0.00516 лева за киловатчас. С по този начин оповестените промени крайната цена на тока за клиентите на ЕВН, с включени цени за транспорт и достъп, ще се увеличи с 1.81 %. Заявлението на " Енерго–про Продажби " беше най-умерено - единствено 1.69% за дневната цена и 2.95% за нощната. Според регулаторът обаче и това е доста, като изчисленията сочат вероятен растеж от 0.4% за електрическата енергия денем и намаляване от 2.86% за тази през нощта. Мрежовото им сдружение " Електроразпределение Север " обаче ще получи много по-близки до поисканите нараствания от към 17% за другите услуги - малко над 13% за транспорт по мрежата за приблизително напрежение, 9% за тази на ниско и 6.75% за достъп. Именно поради това и общото повишаване на тока, с включени всички съставни елементи, в Северозападна България, където оперира " Енерго-про " ще е най-голямо - 2.6 на 100.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР