© EasySkinz - Компанията, основана от семейство Тоточеви, разработва стикери

...
© EasySkinz - Компанията, основана от семейство Тоточеви, разработва стикери
Коментари Харесай

Облечи си телефона

© EasySkinz - Компанията, учредена от семейство Тоточеви, създава стикери за смарт телефони и други устройства. - Продажбите на компанията доближават 20 хиляди броя на месец, главно във Англия и Съединени американски щати. Преди осем години Ангел Тоточев взема решение да остави фамилния бизнес в България и да замине да работи във Англия. В продължение на повече от 25 години семейство Тоточеви развиват бизнес в областта на рекламата - създават пана за билбордове и материали за брандиране на коли. След началото на икономическата рецесия обаче рекламодателите понижават вложенията си в реклама, а оттова спадат и приходите на фамилната компания. В опитите си да откри различен източник на доходи в края на 2011 година Ангел Тоточев става част от екипа на студио за татуировки във Англия. Канят го с помощта на опита му като професионален художник. Няколко месеца по-късно при него отиват и брачната половинка му и двамата му синове.Семейството взема решение да сложи ново начало и основава лична компания Easyskinz, която създава самозалепващ се дизайнерски артикул за мобилни устройства. Постепенно продуктите им добиват известност по света и поръчките се усилват неведнъж, а единствено няколко години по-късно получават и едно от най-големите самопризнания. Заради изключителни бизнес достижения компанията е определена за победител в състезанието The Queen’s Awards for Enterprise.
Новото начало

Семейството се открива във Феръм, където взема решение да гради със лични средства напълно нов бизнес, този път отвън сферата на рекламата. Така през 2014 година те основават компанията Easyskinz Ltd., която в началото има две съществени действия – произвеждане на стикери за стени и за смарт телефони, които трансформират напълно дизайна им и след това назовават скинове (от британски skin – кожа – бел. ред.). " Въпреки че стикерите за телефони не бяха главният ни фокус първоначално, клиентите демонстрираха доста по-голям интерес към тях и търсенето бързо се усили ", споделя Ивета Тоточева. Така фамилията насочва напъните си главно върху предлагането на така наречен скинове за редица устройства в разнородни дизайни. Продуктите им се оферират през уеб страницата им, който разпространяват през обществените мрежи.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всеки от фамилията интензивно взе участие в бизнеса. Ангел Тоточев, дава отговор за производството, Евелина Тоточева е отпред на логистиката, по-големият им наследник Христо е ангажиран с връзките на компанията, а по-малкият - Марио, редом със следването си в университета оказва помощ на всеки един от тях.

Различният смарт телефон

Скиновете съставляват цветно фолио, което се залепя върху смарт телефона, което трансформира напълно дизайна му. Освен това те го защищават от драскотини и прахуляк, без да усилват размера му. Всяко фолио може да бъде употребявано единствено един път, като по думите на фамилията устоя сред една и две години, а след отлепването му не оставя следи върху смарт телефона. " Хората си купуват и сменят скиновете съгласно сезоните, събития, на които участват, обичаните им цветове. Продуктът ни се е наложил на пазара по-скоро като фешън аксесоар, в сравнение с като средство за отбрана на телефона ", изяснява Христо Тоточев.

Фотограф: EasySkinz
За производството им поръчват материала в недопечен тип, който след това разкрояват по отношение на всеки тип устройство, употребявайки 3D скенери, принтиращи и ламиниращи машини. " Едноцветните скинове и тези, които са с дизайн на въглерод, кожа, дърво и други, се купуват непосредствено в този тип. Всички други с графичен дизайн по тях ги върша аз ", споделя Ангел Тоточев.

С всяка последваща година ползата към скиновете се ускорява, а поръчките се усилват. Като разумна последваща стъпка компанията с български създатели уголемява портфолиото си от артикули, като покрива огромна част от известните смарт телефони и стартира да създава дизайни за таблети и конзоли за игри. Цената на продукта варира по отношение на устройството и дизайна. Скин за някой от новите модели смарт телефони коства сред 20 и 30 лева, а за таблети и конзоли - към 70 лева Потребителите пък могат да избират всред над 200 разцветки за тип устройство.

Производственият потенциал на Easyskinz е 2 хиляди скинове дневно, само че по думите на Ангел Тоточев броят зависи от количеството поръчки, като все още вършат сред 500 и хиляда продукта дневно. Продажбите за един месец пък доближават общо 20 хиляди броя, като най-продавани са скиновете за смарт телефони за моделите на Apple и Samsung.

Фотограф: Капитал
" Основните ни пазари са Англия и Съединени американски щати. Много поръчки имаме също от Германия, Италия, Франция и в Близкия изток, където са клиентите ни на едро ", изяснява Ивета Тоточева. Въпреки че по думите на бизнесмените през последните месеци поръчките от България са се нараснали, страната ни към момента генерира доста дребен дял от пазара. " Имаме проблем с доставките в България, тъй като доста постоянно пликовете ни не се доставят и може би 50% от поръчките би трябвало да изпращаме още веднъж ", изясняват те. За доставките си компанията работи главно с държавните пощи, които в Европа доставят продуктите им за сред 3 и 4 дни, а за Съединени американски щати употребяват и куриерските услуги на FedEx, които правят доставки за един ден.

Въпреки че директните продажби на Easyskinz са единствено онлайн, по думите на създателите някои от клиентите им на едро продават продуктите им и във физически магазини, запазвайки същата цена, посочена на уеб страницата им. " Наскоро получихме питане от наш клиент, който желае да отвори брандиран на Easyskinz киоск в Dubai Mall. Интересът към продуктите ни там е огромен, а неговият бизнес ще печели с изключение на от разликата в цената при покупка на едро и от таксата за слагане на скиновете на място ", изяснява Ангел Тоточев.

От България до кралицата

За няколко години компанията с български създатели усилва неведнъж продажбите си и индустриалната си база. Към екипа се причисляват и още двама чиновници – единият в производството, а другият в логистиката.

Към края на 2017 година износът генерира доходи на компанията за повече от 1 млн. паунда, което е над 87% от всички продажби. Добрите резултати дават самочувствие на бизнесмените, които през 2018 година вземат решение да аплайват за едно от най-престижните бизнес надпревари във Англия The Queen’s Awards for Enterprise. То цели да отличи от името на кралицата бизнесите с изключителни достижения, спомагащи за стопанската система на страната. Два месеца след подаването на всички документи в категорията " Международна търговия " от компанията получават писмо от офиса на премиите, че са определени за финалисти.

От този миг до март 2019 година всички компании минават през подробни инспекции, а бизнесите на финалистите се правят оценка от особено образуван комитет от бизнес водачи и държавни чиновници, който е присъединен към кабинета на Тереза Мей. Именно комитетът избира Easyskinz за един от тазгодишните 129 спечелили в категорията. " Като спечелили имаме право 5 години да използваме емблемата на премиите на всички наши артикули, каталози и реклами, което е знак на авторитет и демонстрира доверие към бизнеса ни. Фирмата ни дружно с наградените от всички категории ще бъде показана в списание, което се изпраща до шефовете на най-големите английски компании и всички посолства в страната ", изяснява Христо Тоточев.

Предприемачите ще участват и на особено проведен за спечелилите банкет в Бъкингамския замък през юни, където ще се срещнат с бизнес водачи и представители на кралското семейство. През септември пък ще им бъде публично връчена премията от представител на монарха.

След достижението на Easyskinz в състезанието, идната стъпка за компанията е още повече да разшири портфолиото си със скинове за преносими компютри, дронове и слушалки. " Искаме да заложим на необятния избор и клиентите ни да знаят, че могат да намерят дизайни за всичките си устойства при нас ", споделя в умозаключение Христо Тоточев.

Q/A

От какъв материал са направени скиновете?


Ангел Тоточев: Това е самозалепващо PVC със специфични въздушни каналчета от страната на лепилото, които разрешат на целия въздух да излезе при залепването и да не останат мехурчета. Материалите ни бяха познати още от работата ни в рекламната организация, когато използвахме сходни за обличане на коли, мебели и други Всички материали купуваме от Англия, само че производителите им са от Германия, Съединени американски щати, Англия, Япония.

Колко време лишава слагането им?

Христо Тоточев:
Всеки клиент при приемането на скина ще откри и линк към видео с указания за слагането му в YouTube. За множеството хора е елементарно, само че е значимо да четат инструкциите. При слагане за първи път може би лишава към 10 минути, в случай че към този момент няколко пъти индивидът е поставял скин, сигурно ще му би трябвало доста по-малко време.

Кои са главните ви съперници и с какво се различавате от тях?

Христо Тоточев: Скиновете са спомагателна ниша в аксесоарите за устройства. Затова и компаниите за защитни калъфи не са ни съперници. Хората може да си сложат скин на смарт телефона и върху него транспарантен калъф да вземем за пример. Глобално в сферата има доста компании, само че ние сме в топ 3. Другите две огромни са в Съединени американски щати и Канада, само че се концентрират към клиенти главно в Северна Америка, където продават на по-високи цени от нашите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР