© Надежда Чипева Първият ден след Великден не предложи важни

...
© Надежда Чипева Първият ден след Великден не предложи важни
Коментари Харесай

Вечерни новини: БНБ е поискала споразумение за еврова ликвидност с ЕЦБ; Петролът се срина с близо 30%

© Надежда Чипева Първият ден след Великден не предложи значими вести от България, като главните събития бяха свързани с изключителното състояние поради ковид. Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ провалиха чуването на премиера Бойко Борисов в Народното събрание, като не се записаха в пленарната зала.

От през днешния ден беше омекотен режимът за влизане и излизане в София, която е под обсада от 17 април. Отпадат часовите " коридори " и жителите, които отиват или се връщат от работа с персонален автомобил, ще могат да го вършат когато и да е против декларация.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Коалиционният съвет на ГЕРБ и " Обединени патриоти " ще заседава евентуално още другата седмица, с цел да разиска дали ще се върви към удължение на изключителното положени или ще се подхващат стъпки за охлабване на ограниченията.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Българска народна банка е поискала суап линия с ЕЦБ в размер на няколко милиарда евро

Българската национална банка е поискала съглашение за суап линия с ЕЦБ , което ще е в размер от няколко милиарда евро, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Идеята на този финансов инструмент е да се обезпечи еврова ликвидност при потребност - Българска народна банка дава български левове на ЕЦБ, против което да получава евро по закрепения курс. Премиерът пък разгласи, че до края на месеца страната ще внесе документите си за влизане в така наречен чакалня за еврозоната, което значи до месец-два страната да има отговор.

Петролът се срина с близо 30%

Петролът продължава свободното си рухване, с което проблемите на търговците се задълбочават. Във вторник брентът поевтиня с съвсем 22% и падна под 20 $ за барел, а американският лек нефт се обезцени с съвсем 30% до 14.34 $ . Това са най-ниските равнища от над 20 години. Контрактите на американския нефт с доставка през май, които завършват през днешния ден, се върнаха на позитивна територия, откакто в понеделник цената им се срина до съвсем -40 $ поради дефицит на хранилища за предпазване. Търсенето на суровината продължава да е свито, което значи, че цените в близко бъдеще мъчно ще се вдигнат.

България остава на дъното в Европа по независимост на медиите

България резервира 111-о място в света в класацията за независимост на медиите на " Репортери без граници " и е последна по този индикатор освен в целия Европейски Съюз, само че и в Европа. Организацията напомня опита за свалянето от ефира на БНР на Силвия Великова, напускането на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, откакто братя Домусчиеви получиха " Нова ", назначението на Кошлуков отпред на Българска национална телевизия, довело до очевидно по- проправителствена публицистичната политика, както и усилването на юридическия напън към самостоятелни медии - " Капитал ", " Дневник " и уеб сайтът Bivol.bg. Корупцията и съдружието сред медии, политици и олигарси са постоянно срещани събитие, а Делян Пеевски е даден като " име, което символизира тази наклонност ".

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в страната към 17 ч. към този момент е 975 при 929 в понеделник по същото време. За последното денонощие той се е нараснал с 46, или с 4.95%. Жертвите на вируса са 45, а излекуваните - 170.

Рязкото повишаване на случаите на инфектирани от ковид в Плевен се дължи на открита болест в шивашкия цех " Мизия 96 " , където работят над 1000 души, заяви основният здравен контрольор Ангел Кунчев. Сутринта бе регистриран растеж от нови 19 случая в града. Източник е работничка със признаци на COVID-19. Предходните дни е станало ясно, че инфектирани са двама членове на фамилията й, както и четирима работещи в предприятието. Вчера от изследваните 33 проби в завода има 19 позитивни, като всички, като се изключи един механик, са безсимптомни.

Общо 773 чиновници на Спешна помощ в София са изследвани с така наречен бързи проби, като 266 души или 34% от тях имат антитела , които демонстрират, че или инфекцията е прекарана " накрак " и са оздравели или тя е още дейна. От тях 13 са с доказана зараза и по PCR метода. Директорът на Спешна помощ в София Георги Галев посочи, че всички те са под карантина, на домашно лекуване и половината нямат признаци на болестта.

ГЕРБ и " Обединени патриоти " благодарение на " Воля " провалиха изключителното съвещание на Народното събрание , свикано по искане на Българска социалистическа партия, на което трябваше министър председателят да дава отговор на опозиционни въпроси за епидемията. Депутатите им отхвърлиха да се записват и по този начин не се събра кворум в залата. Българска социалистическа партия незабавно внесе ново искане за изключително съвещание. Левият водач Нинова дефинира обстановката като " поредна стъпка към едноличната власт ".

Преди това на конференция приказва самият Борисов, който изясни, че в околните дни не се чака отваряне на парковете и градинките , макар че се обмислят разнообразни разновидности за омекотен режим. По думите му в идващите почивни дни ще се види резултатът от всеобщото пътешестване на хората по Великден и съгласно броя инфектирани и умряли ще се преценя дали да има в допълнение намаляване на ограниченията.

За 12 дни от отварянето на схемата 60/40 са подадени 4445 заявки от работодатели за общо 61 337 чиновници , оповестиха от Министерството на труда и обществената политика. До момента са утвърдени настояванията на 715 компании за 11 996 чиновници. Над една трета от тях (37%) са компании с активност в региона на хотелиерството и ресторантьорството, а 10% са от сферата на индустриалните действия. Неодобрените заявки са 158 за общо 459 служащи, като аргументите са неточности, пропуски и несъответствия в документите.

Общо 12 търговски банки са декларирали интерес за присъединяване в гаранционната скица на ББР за безлихвени заеми до 4500 лева на хора, лишени от опцията да работят поради ковид. Това са Алианц банк България, ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл асет банк, ОББ, Общинска банка, ПИБ, Райфайзенбанк, Търговска банка " Д ", Уникредит Булбанк, ЦКБ и Пощенска банка. От схемата ще могат да се употребяват чиновници в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица.

Представители на туристическия отрасъл желаеха оставката на министър Николина Ангелкова в писмо до премиера. То е подписано от 530 туристически компании, 32 неправителствени организации от бранша и 97 екскурзоводи, които стимулират настояването си с неналичието на знания за действието на туристическия бизнес, воденето на безредна политика и неналичието на тактика и разговор с бранша от страна на Ангелкова.

И Пожарна охрана СВЕТА

[Reuters]
Ресторантите в Австрия ще могат да отварят на 15 май , заяви канцлерът Себастиан Курц, представен от Reuters. Австрия разгласи, че първата фаза на борбата с ковид е завършила още преди десетина дни. Сега тя работи по поетапно разхлабване на наложените ограничавания. Училищата би трябвало да отворят при започване на май. Вече го направиха и някои дребни магазини, а по-големите - в средата на идната седмица.

Италия ще разгласи преди края на тази седмица проектите си за последователно намаляване на карантинните ограничения. Прилагането на облекченията ще стартира от 4 май , съобщи през днешния ден министър председателят Джузепе Конте. Той сподели, че това ще стане с деликатно изследване и научни данни, а не под натиска на бизнеса, като проектът за отваряне ще регистрира и локалните особености.

Групата специалисти, които съветват държавното управление на Нидерландия, предложи през май да стартира отварянето на детски градини и начални учебни заведения , само че с по-малобройни класове.Така учебните заведения може да проработят още веднъж с половин потенциал след майските празници, които в страната завършват на 11 май. Ако от това не последва повишение на случаите на ковид, през юни ще отворят и гимназии и университети.

Броят на новозаразените с ковид в Италия спадна до малко над 2200 през вчерашния ден - най-ниското на ден ниво от над 1 месец. Тенденцията за спад на новите заболели и смъртните случаи продължава и в Испания, въпреки и да не е постоянна- има дни с нарастване на случаите и други, които компенсират със спадове.

Еврокомисарят за промишлеността Тиери Бретон разгласи, че чака шенгенското пространство да остане затворено и през лятото поради ковид , съобщи Reuters. Шенгенското съглашение означи преди месец 25-годишнината от подписването си в миг, когато всички сухопътни граници на страните от Шенген бяха или затворени, или със засилени ограничения за сигурност поради вируса.

За три дни Сингапур, който бе овладял растежа на случаите на COVID-19, записва 3000 нови инфектирани и общият им брой към този момент надвишава 8 хиляди Повечето нови инфектирани са измежду непознати служащи, които зареждат нископлатени браншове на стопанската система. Над 200 хиляди души от Бангладеш, Индия и други небогати азиатски страни живеят в препълнени пространства, където се появиха огнища на болестта.

Истанбул и още 30 града на Турция, в които живеят над 63 млн. души, ще бъдат още веднъж под карантина с тотална възбрана за излизане на открито поради епидемията на коронавируса- от 22 април в среднощ до среднощ на 26 април. Мярката бе оповестена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган след заседание с Научния съвет за битка против ковид и евентуално е поради празниците. Датата 23 април е народен празник в Турция, отдаден на независимостта и на детето, а вечерта на 23 април стартира и Рамазан.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

[Reuters]
Турция вкарва мита върху вноса на редица промишлени артикули - от коли до електроника, с цел да защищити локалните производители от задграничната конкуренция на фона на тежката икономическа рецесия поради ковид, оповестява Bloomberg. Допълнителните мита ще работят до 30 септември и са в размер от 2.3% до 45% за артикули като химикали, хартия, машини, козметика, текстилни произведения, произведения от дърво, мебели, обувки и други.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон предложи през септември-октомври да бъде проведена среща на високо ниво за туризма , който беше ударен мощно от последствията от битката с пандемията от ковид. Секторът, чийто принос за брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз е 10 - 11% и обезпечава 12% от заетостта, е мощно подкопан от карантината и рестриктивните мерки за придвижване.

Японският автопроизводител Nissan пуска в отпуск към 15 хиляди чиновници поради разпространяването на ковид. Специалисти от отдела по мениджмънт и механически разработки, заети в няколко завода на компанията в Япония, няма да вървят на работа от 27 април до 1 май.

Втората по величина австралийска самолетна компания Virgin Australia заяви, че влиза в процедура по банкрут. Това е следващ сигнал, че пандемията продължава да дестабилизира международния авиационен бранш. Компанията има 130 самолета и 10 хиляди чиновници, а непряко дава работа на още 6000 души. Планираните полети, в това число интернационалните, с които би трябвало да се приберат австралийци от наранени от ковид страни, ще продължат да се извършват.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[AP]
Придържайки се към препоръките за съблюдаване на обществена отдалеченост от 2 метра поради ковид, близо 5 хиляди израелци излязоха нощес на митинг, който закупи забавна геометрична форма. Те извършиха площад Равин в Тел Авив за следващата проява срещу разпада на демокрацията в Израел и против премиера Бенямин Нетаняху. Това е най-голямата политическа демонстрация за последния месец в Израел.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ, СЛУШАНЕ И ГЛЕДАНЕ

Напоследък се приказва доста за имунитет и антитела, само че що се отнася до ковид към момента учените нямат отговорите на доста въпроси. В това видео на Wired доктор Сима Ясмин, шеф на Инициативата за здравна връзка на Станфорд, изяснява какво учените въпреки всичко знаят за имунитета към сегашния ковид спрямо този към други познати вируси.

Как да преотворим обществото и стопанската система по-бързо? Отговор на този въпрос пробва да даде Еран Яшив, професор по стопанска система в Университета в Тел Авив и в Центъра по макроикономика на London School of Economics. Тексът му е част от серия изявления в FT (със свободен достъп), в които водещи коментатори пишат за новаторски научни, стопански и епидемиологични подходи към пандемията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР