© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Без сделка

...
© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Без сделка
Коментари Харесай

Вечерни новини: Втори опит за концесия на "Летище София" и за модернизация на флота

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: Без договорка за мигрантите в Европейски Съюз, нов началник на пътната организация

И още: Македония е на прага на договарянията за Европейски Съюз, офанзива над редакцията на най-големия вестник в Холандия, българското председателство ще бъде публично закрито
26 юни 2018
Вечерни вести: Големи vs. дребни превозвачи, Ердоган с още повече власт в Турция

И още: Природният газ ще нарастне с съвсем 11%, а парното и топлата вода - с към 7% от 1 юли; Тръмп възнамерява нови търговски удари по Китай; Кое е най-грозното куче в света
25 юни 2018 В деня, в който се очакваше кабинетът да отпусне нужната финансова инжекция за спасението на задлъжнялата БДЖ, тъкмо това решение не бе взето, само че пък на съвещанието си държавното управление задвижи два други отсрочени огромни плана: концесията на " Летище София ", със средствата от която се чака да бъде осъвременена железницата; и закупуването на два нови бойни кораба за флота на стойност съвсем 1 млрд.лв.

Редом с това страната регистрира достиженията си по време на председателството, а с изключение на ръководещите, очевидно и жителите са надянали розовите очила, тъй като изследване сподели, че болшинството от тях го смятат за сериозен триумф.

Не толкоз розови бяха новините за Македония и Албания, които не получиха точна и скорошна дата за старт на договарянията за участие в Европейски Съюз, както се надяваха, а единствено заричане - вероятно следващата година по това време.

Иначе времето продължава да мокро, студено и по-скоро уместно за тихи (или не толкова) домашни занимания, само че за благополучие Световното по футбол и през днешния ден предлага забавни срещи, като Германия и Бразилия ще пазят шампионските си упоритости.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Втори опит за намиране на частен собственик на " Летище София "

Министерски съвет откри процедурата за концесия на " Летище София ", излиза наяве от прессъобщение на държавното управление. В него липсва всякаква информация за изискванията на търга. В първия опит, преустановен предходната пролет от служебния кабинет, се търсеше частен собственик за 35 години, който е подготвен да заплати вкупом 550 млн. лева, да заплаща такса от най-малко 9.9 млн. лева годишно и да влага в реконструкцията на остарелия терминал. Сред заинтригуваните тогава претенденти бяха две турски компании - TAV (с 46% присъединяване на френската Aéroports de Paris Group) и Limak, която е в обединяването, изграждащо новото мегалетище на Истанбул, третият сигурен кандидат беше немската Fraport, която ръководи и летищата в Бургас и Варна, дружно с компания от холдинга " Химимпорт ". Като заинтригувани бяха посочени и операторите на летищата в Цюрих и Мюнхен.

Преди настоящия втори търг държавното управление нае EBRD и IFC като консултанти, с цел да изчистят процедурата. Неизвестно е какъв съвет са дали двете интернационалните институции и дали транспортното министерство се е съгласило. Един от обсъжданите разновидности беше да се понижи в началото търсената сума, с цел да се усили конкуренцията. Започването на концесията в този момент евентуално е подбудено и от неналичието на пари, с които БДЖ да се разплати с кредиторите си. Вероятно до дни страната ще отпусне заем, който ще би трябвало да се покрие през прихода от концесията. Сумата обаче надали ще пристигна по-рано от година - в случай че предложения се подават през късната есен, то изборът на победител надали ще стане до идната пролет (при изискване че няма обжалвания).

Кабинетът утвърди новия план за нови бойни кораби за близо 1 милиарда лева

Кабинетът в сряда утвърди модифицирания план за два нови патрулни кораба за Военноморските сили за към 1 милиарда лева, откакто предходната процедура бе спряна в края на предходната година. Тогава в състезанието за построяването на корабите се яви единствено един претендент - варненската " Делфин ", която в следствие обаче отдръпна офертата си. Освен това процедурата бе придружена от подозрения, че " надпреварата " се прави в интерес на единствената българска корабостроителница, която може да се оправи с поръчката - точно " Делфин ".

Сега в плана има два нови момента. Първо, той към този момент включва и нови разновидности за придобиването на корабите - включително и закупуване на подготвен артикул, модифициран за потребностите на флота, до момента в който в остарелия план бе наложително корабите да се построят особено за потребностите за българския флот и то в България. Второ, цената в този момент е повишена на 984 млн. лева при 820 млн. лева по-рано, като в новата цена към този момент влиза и ДДС-то. Именно непредвиденият налог импровизирано бе посочван като причина за отдръпването на " Делфин " и за неналичието на задгранични предложения.
Предстои да забележим дали коригирането на двата проблематични момента този път ще докара до повече конкуренция в офертите.

Македония и Албания няма да стартират договаряния с Европейски Съюз най-малко още година

Вратите на Европейски Съюз ще останат затворени за Македония и Албания най-малко до юни 2019 година Това стана ясно на траялото до късно нощес съвещание на външните министри на страните членки, които обсъждаха дали да дадат дата за начало на договарянията с двете страни.

Преди близо два месеца Европейската комисия предложи на съвета да бъдат стартирани договаряния, само че външните министри не са съумели да реализират единодушие. Причината за отлагането са няколко страни, измежду които Франция, Холандия и Дания. Според съперниците Скопие и Тирана ще би трябвало да покажат по-добри резултати в налагането на върховенството на закона, битката с проведената престъпност и корупцията.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Наводнения на Халкидики поради проливни дъждове

Проливните дъждове и порои, породени от циклона " Нефели ", сътвориха тежка конюнктура в доста елементи на Гърция, като най-сериозно е ситуацията в Ситония, където обичайно почиват и доста българи, по тази причина и от външното министерство приканиха да се заобикаля пътешестване към този момент. За последното денонощие там са се изсипали близо 100 л/кв. м дъжд. Местните управляващи в курортното градче Никити даже приканиха за оповестяването на бедствено състояние, като придошлите води са увредили инфраструктурата на пристанището, а улиците са превърнати в реки, помитащи всичко по пътя си. Обилни превалявания имаше и в централната част на страната. В региона на Каналия реки излязоха от коритата си, като наводниха десетки къщи и оставиха пътища под вода. Очаква се от петък времето са стартира да се оправя.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Лидерите на Европейски Съюз още веднъж ще се опитат да решат проблемите с мигрантите

Европейските водачи ще се срещнат на 28 и 29 юни в следващ опит да реализират прогрес по проблемите с мигрантите. Въпреки че предварителните упования бяха на тази среща да се реализира договорка сред всички страни, това няма да се случи. Германският канцлер Ангела Меркел разгласи, че " няма да има изцяло решение за искащите леговище ". Спорът продължава няколко години, като южните страни, където идват множеството мигранти от Близкия изток и Африка, упорстват за заслужено систематизиране, до момента в който страните от Централна Европа отхвърлят да одобряват част от идващите. България е срещу последното предложение на Германия забележителна част от над единия милион мигранти, които дойдоха в страната след 2015 година, да бъдат върнати назад в така наречен страни на първа линия като нашата, Гърция или Италия.

" Капитал Градове " прави следващата си среща с локалния бизнес - този път в Габрово и Севлиево. На полемиката с локална власт и бизнес ще бъдат разисквани мощните и слабите страни на региона, индустриалното му бъдеще, какви нови планове ще привлекат експерти и няколко предписания за по-бързо развиване.
Събитието ще се организира на 28 юни във фоайето на университетската библиотека на Техническия университет в Габрово. Програма и регистрация - тук.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Малайзия конфискува първокласни артикули за 275 млн. $ от вкъщи на някогашния министър председател

Малайзийската полиция заяви, че общата стойност на бижутата, дамските чанти, часовниците и други предмети, конфискувани от шест парцела, свързани с някогашния министър председател Наджиб Разак, възлиза на близо 275 милиона $. Наджиб е разследван за това по какъв начин милиарди долари са изчезнали от Малайзийския държавен фонд за развиване, основан от него. След изненадващата му изборна загуба на парламентарните избори през май от новия министър-председател Махатхир Мохамад, на Наджиб му е неразрешено да напуща страната. Бившият министър председател също по този начин е разпитван от антикорупционна организация, а персоналните му парцели и тези на неговото семейство са претърсвани. На фотографията Амар Сингх, шеф на икономическия отдел на полицията, демонстрира на конференция фотоси на конфискуваните предмети.

[Associated Press]

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Кабинетът анулира основното си решение за преустановяване на плана АЕЦ " Белене " и отнемането на статута му на обект от национално значение. Така енергийният министър Петкова получава картбланш да търси вложител и да приготви до 31 октомври 2018 година процедура за избор на стратегически сътрудник - интерес има демоснтриран от съветската " Росатом " и китайската CNNC.

Петър Низамов-Перата, който стана прочут около така наречен цивилен патрули, е бил прострелян късно нощес, само че няма заплаха за живота му. Миналата година Перата бе оневинен за противозаконен арест на мигранти, по-късно пък бе упрекнат за нанасяне на лека телесна щета на оператор на bTV на всеобщия антиромски митинг в Асеновград, а в това време осъди два уеб страницата, че го наричали " бияч ".

Чешкият президент Милош Земан назначи нов двупартиен кабинет, още веднъж воден от премиера Андрей Бабиш. Правителството е на малцинството и ще се нуждае от поддръжката на Комунистическата партия, с цел да извърши мандата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР