© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Изпълнителният директор на Националната

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по темата Изпълнителният директор на Националната
Коментари Харесай

Новите изисквания за отчитане към НАП ще струват 122 млн. лв. на бизнеса

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Изпълнителният шеф на Националната организация за приходите пред " Капитал "
9 юни 2017
Рафинерията и комерсиалното сдружение не са продавали по-скъпо на вътрешния пазар отколко за експорт, счита комисията. Миналата година изказванието й беше противоположното
24 май 2017
Твърденията за солидни писмени доказателства против веригите бяха подценени от регулатора
29 мар 2017
Увеличението е с съвсем 20% по отношение на 2015 година и демонстрира леко изсветляване
8 яну 2017

Контролът върху търговците на горива ще се затегне на няколко стадия през идващите две години. Това плануват промени в Наредба № Н-18 за отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства. Тя изисква и поетапно въвеждане QR (Quick Response) кодове в касовите бележки на всички търговци, като първи са бензиностанциите.

Срокът за публично разискване на измененията, оповестени на уеб страницата на финансовото ведомство, изтича в сряда, 23 август. В претекстовете към плана се показва, че те ще костват на бизнеса еднократно 122 млн. лева, като максимален евентуално ще е разходът за търговците с горива. В същото време вследствие на повишения надзор се чака приходите в бюджета от Данък добавена стойност да се усилят с почти 10%, което в безспорен размер е към 150 млн. лева

Промените

Едно от условията е върху всяка касова записка за продажба на течни горива да се отпечатва QR код, който съдържа данни за количество гориво, цена и време на покупката. От Национална агенция за приходите обясниха, че задачата е да " се " запуши " в този момент съществуващата опция за злоупотреби при търговията с горива поради липса на връзка сред нивомерите, колонките и фискалните апарати ". Извън характерните условия за бранша на горивата QR код ще би трябвало да вкарат всички търговски обекти в страната. За записаните по Данък добавена стойност срокът е краят на идната година, а за всички останали - краят на юни 2019 година

Специално за горивата се планува разработване на авансово утвърдена от Национална агенция за приходите и Българския институт по метрология скица за всеки съответен обект за продажби на течни горива, която да отразява всички съставни елементи на електронната система за продажбата им и връзката сред тях (централно регистриращо устройство, средства за премерване на разход, концентратор и нивомерна измервателна система). Схемата ще се дава на двете институции за авансово одобрение и ще се съхранява на място в комерсиалния обект. По този метод ще се понижат сериозните благоприятни условия за нейното манипулиране, считат вносителите на измененията.

Освен това контролните органи ще разполагат когато и да е с информация за цялостната настройка на системата, която ще бъде употребена за сравнение с действителната конюнктура на обекта при реализиране на следващ надзор. Предвидено е всяка смяна, осъществявана на схемата, да предстои на следващо одобрение. Чрез него се чака да се лимитират случаите, в които търговците правят смяна в системата, която води до нерегламентирани продажби на течни горива.

Предлага се осъществяването на сервизна активност на фискалните устройства да е от техници, които да разполагат с неповторим сервизен ключ, публикуван от производителя или вносителя. Смята се, че това ще бъде спънка за операция на системите и в същото време във всеки миг ще е налице информация за този, който е правил сервиз на съответното устройство.

Въвеждат се и нови характерни условия, съгласно които при спиране на връзката сред обособените съставни елементи работата на системата ще се блокира.

Защо се прави

Идеята на измененията е да се ограничи укриването на доходи от продажби на горива и попречване на злоупотребите с Данък добавена стойност. " Проверки на обекти за продажби на течни горива демонстрират, че се откриват осъществявани продажби, без да се регистрират посредством електронните системи с фискална памет. Констатирани са голям брой случаи на спиране на връзките сред главните детайли на системата, в резултат на което са проточвани и продавани количества горива, които не са регистрирани към системата на Национална агенция за приходите ", уточни преди време икономическият министър Емил Караниколов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР