© Надежда Чипева Още по темата Иво Прокопиев: Радвам се,

...
© Надежда Чипева Още по темата Иво Прокопиев: Радвам се,
Коментари Харесай

Съдът прекрати делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Иво Прокопиев: Радвам се, че делото за ЕВН влиза в съда

Издателят на " Капитал " е един от предадените на съд за продажбата на остатъчния държавен дял в енергийното сдружение
29 авг 2017
Как и Цацаров се включи в акцията против " Да, България "

Какво стои зад новината, че прокуратурата проверява Христо Иванов
17 фев 2017
Прокуратурата вкара и Симеон Дянков в делото за приватизацията на ЕВН

Разследването ще завърши бързо, скоро ще има обвинителен акт, съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова
13 яну 2017
Време е да извадим делото от шкафа

Обвиненията против Трайчо Трайков и Симеон Дянков
6 яну 2017 Софийският градски съд (СГС) е прекратил в петък делото, формирано по обвинителния акт против някогашните министри от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, предприемача и съиздател на " Капитал " Иво Прокопиев и трима чиновници на капиталовия медиатор " Булброкърс ". Става дума за следствието за продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното сдружение ЕВН, която беше осъществена на борсата през 2011 година Според прокуратурата тази договорка била осъществена на занижена цена, въпреки че не е ясно по какъв начин това може да се твърди за продажба през фондовата борса. Обвинителният акт беше импортиран в съда през юли тази година.

В понеделник от Софийски градски съд изпратиха до медиите разпореждането на съдията по делото Костадинка Костадинова. В него тя установи, че по време на следствието са позволени " отстраними основни процесуални нарушавания, които са довели до ограничение процесуалните права на обвинените ". Основният процесуален недостатък е, че от обвинителния акт не излиза наяве с какви свои дейности и бездействия обвинените са направили закононарушенията, в които са упрекнати.

Разследване, почнало преди четири години
Разследването по случая стартира през 2013 година след сигнал на тогавашния ръководител на КФН Стоян Мавродиев. В края на предходната година и при започване на тази прокуратурата притегли като обвинени някогашния министър на стопанската система Трайчо Трайков, някогашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и Иво Прокопиев. Тезата на държавното обвиняване е, че по време на съвещание на съвета за тристранно съдействие към Министерския съвет Иво Прокопиев (като ръководител на работодателската организация КРИБ) " съзнателно е улеснил посредством уточнения " Дянков за това по какъв начин да протече приватизацията на миноритарния дял от компанията ЕВН.

Според прокуратурата страната е била ощетена, защото постигнатата на борсата цена за акциите на ЕВН е по-малка от тази, за която е бил приватизиран мажоритарният пакет през 2004 година Така била нарушена тактиката за приватизация на електроразпределителните сдружения, призната и утвърдена от Министерски съвет и Народното събрание, в която било записано, че продажбата на миноритарния пакет акции би трябвало да е на цена, по-висока от тази, за която е бил продаден мажоритарният. Пресмятайки разликата сред цените, по които са подписани покупко-продажбите през 2004 и 2011 година, прокуратурата приема, че е нанесена вреда за 31 млн. лева

Връщайки делото, съдът установи, че в обвинителния акт има голям брой разминавания в размера на сумите, които се сочат като вреди, породени на страната. Според арбитър Костадинова е налице неизясненост в обвинителния акт " по отношение на размера на вредите, породени на страната, по какъв начин се образуват /получават/, дали това е сумата от 20 829 200 лв., представляващи занижена стойност на първичната и минимална цена на 33 % държавен дял от капитала на " ЕВН България Електроразпределение " АД за задачите на приватизация посредством метода на обществено предложение, или сумата от 6 842 422.60 лева или сумата от 31 639 704 лева "

За тезата на прокуратурата, че Иво Прокопиев е оказал помощ на Симеон Дянков по време на съвещание на съвета за тристранно съдействие, съдът отбелязва, че " липсва конкретизация по какъв начин държанието на помагача Прокопиев стои в причинна връзка с настъпването на резултата от държанието на причинителя Дянков ", както и дали изявлението му по време на тристранката по някакъв метод обвързва вицепремиера.

Политиката в обвиняването
Повдигнатите обвинявания против Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев при започване на годината съответстваха с интензивността на прокуратурата след президентските избори, на които Трайков беше претендент на " Реформаторския блок ". Тогава обвинявания по разнообразни мотиви бяха повдигнати също на министъра на опазването на здравето Петър Москов, министъра на защитата Николай Ненчев, министъра на външните работи Даниел Митов и неговия заместител Христо Ангеличин, депутата Гроздан Караджов. Всички те без изключение към оня миг бяха представители на Реформаторския блок. На процедура единственият министър на Реформаторския блок в кабинета " Борисов 2 ", който остана без обвиняване, е Божидар Лукарски, чиято партия Съюз на демократичните сили беше единствената, която се разграничи от рецензиите на блока против прокуратурата. По същото време няколко обвинявания получи и някогашният министър на стопанската система Румен Овчаров, който също беше един от малцината в алената партия, позволяващи си да подлагат на критика основния прокурор.

" Капитал " и " Дневник " са от дребното медии, които наблюдават с образци по какъв начин неограничената власт на прокуратурата се употребява с политически цели. Главният прокурор персонално и нееднократно е посочвал двете медии като " противников ". В последна сметка с обвиняване се снабди и единият издател на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев. При повдигането му то беше шумно раздухано както от държавното обвиняване (прокуратурата се опита да сглоби структурата, че от дейностите на упрекнатите са били ощетени българските пенсионери), по този начин и от медиите към депутата Делян Пеевски, който е един от стратегическите сътрудници на основния прокурор Сотир Цацаров. Обвинения бяха импортирани против Огнян Донев, който издава уеб страницата и списанието " Клуб Z ", също сериозни към прокуратурата. След като при започване на годината Сашо Дончев, издател на " Сега ", упрекна основния прокурор в оказан напън (т.нар. спекулация " Цумгейт " ) започнаха инспекции по договорите на компанията му " Овъргаз ".

Пътят към спецправосъдието
След като Софийски градски съд върна делото за продажбата на ЕВН, Софийската градска прокуратура може да стачкува връщането пред Софийския апелативен съд. Това обаче надали ще се случи, защото от 5 ноември влизат в действие измененията, които препращат делата за корупция против висши държавни чиновници към профилирания съд и спецпрокуратурата. В случая прокуратурата може да приключи следствието, или да го насочи към профилирания съд.

Прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи от Софийски градски съд към профилираното правораздаване, беше осъществено със незабавна смяна в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), наложена от прокуратурата и призната с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи през юли. Подобно прекачване на делата няма сериозен претекст, с изключение на очевидното предпочитание на прокуратурата да откри " комфортен " съд за делата против властта.

Акцията по сглобяването на подобен съд продължи и след парламентарната почивка. Миналата седмица ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи дефинитивно гласоподаваха промени в Закона за правосъдната власт, с които на съдиите и прокурорите в профилираните съд и прокуратура, могат да се отпускат близо 20 хиляди лева бонуси годишно. Отделно от това беше върнат остарелият режим на командироване, който дава цялостно право на административните ръководители на спецсъдилищата и прокуратурите да кадруват, заобикаляйки конкурсното начало. Тези промени бяха признати макар мощната опозиция на експертната общественост и магистратите, в това число и мнението на Висшия правосъден съвет, който разгласи бонусите за спецмагистрати за " голословна привилегия ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР