© Надежда Чипева Български държавни железници ще закупят 10-15 мотриси

...
© Надежда Чипева Български държавни железници ще закупят 10-15 мотриси
Коментари Харесай

БДЖ ще подновява влакове и вагони за 100 млн. евро

© Надежда Чипева Български държавни железници ще закупят 10-15 мотриси и от 30 до 50 нови съвременни вагони. Доставката на първата порция от новия преносим състав се чака не по-рано от средата на 2023 година Инвестицията в новите над 4000 места ще е към 100 млн. евро, които ще бъдат платени за период от 7 години.

Това стана ясно по време на публичното разискването на Проекта за закупуване на нов преносим състав за потребностите на БДЖ и вложенията в Националната компания " Железопътна инфраструктура ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Плановете са подновяването на преносимия състав на БДЖ да стане последователно в идващите 15 години. От железницата оповестиха, че водят и договаряния с Deutsche Bahn за закупуване на към 100 броя вагони, употребявани в немските железници до края на 2019 година Причината е, че това начинание ще излезе по-изгодно в сравнение с ремонта и модернизацията на личните вагони на БДЖ. На железницата са нужни 30-40 сходни вагона, които да решат казуса на железницата с преносимия състав - те ще костват 3-4 млн. евро, а компанията разполага с парите. Въпросът обаче е по какъв начин ще е допустимо да се случи сходна договорка.

От БДЖ изследват още веднъж и опцията за еврофинансиране на модернизацията на преносимия състав през идващия програмен интервал 2021 – 2027 година Вариант при спешен миг с обезпечаването на нужните вагони, локомотиви и мотриси остава и наемането.

Предишната мегапоръчка за 675 млн. лева за 42 нови мотриси беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията, като против нея имаше редица рецензии, а новият министър на превоза Росен Желязков смени управлението на жп холдинга.

На стадий поправки

От БДЖ плануват няколко стадия на обновяване на влаковете. Първият е до 2022 година, като през него ще има интензивни поправки на локомотиви, вагони и мотриси. Целта е да не се стига до дефицит на преносим състав за осъществяването на ежедневната работа на БДЖ.

От превозвача считат, че с ремонта на 46-те мотриси Siemens - поръчката за 137 млн. лева още веднъж е в ход и БДЖ ще избира за реализатор сред - румънския клон на френския колос Alstom и унгарското отделение на швейцарската Stadler, ще бъде обезпечено обслужването на крайградските линии за идващите 12-13 години.

Планирани са и приблизително по 15 капитални ремонта на година на старите 70-80 локомотива " Шкода " на БДЖ и модернизацията им за скорост от 160 км/ч. По тематиката се водят договаряния с производителя " Шкода ", с цел да предложи ново софтуерно решение, с цел да може да се удължи живота на най-малко 30 от тях с 10-15 години. Те са създадени 70-те години, с оптималната скорост 130 км/ч. Технологията е остаряла и компанията не вижда смисъл да ги възвръща. До момента БДЖ единствено ги поддържа със лични сили в придвижване.

Председателят на съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ " Григори Григоров изясни, че все още не е рентабилно особено за нашия пазар и условия старите локомотиви, които обслужват дългите дистанции в България, да бъдат сменени с нови. " Един нов локомотив коства 6 млн. евро и е с мощ 6 мегавата. Той е предопределен за влакове с 15 вагона и нагоре. Ние в никакъв случай няма да имаме 15 вагона в нашата страна. Така, че това ще бъде един мощен преразход и на пари, и на мощ, и на сила. Затова считам, че тези локомотиви, които имаме сега, те имат най-малко още 20 години експлоатационен живот. При вярна рационализация от " Шкода " на цена под 1 млн. евро на локомотив, считам, че това е най-хубавото решение и от техническа позиция, и от финансова позиция. По-нататък при разширение на мотрисния парк, въпросът с локомотивите последователно ще бъде решен от единствено себе си ", сподели той.

На стадий покупки

Вторият стадий е до 2030 година, като паралелно с първия стадий и ремонтите ще започват и поръчките за нови покупки - доставка на 10-15 мотриси за междинни дистанции, а по-късно и на 30 – до 50 броя нови вагона за 160 км/ч, които са по-подходящи за дългите посоки.

Така ще бъдат обезпечени въпросните над 4000 места за пътувания на междинни и дълги дистанции – София – Бургас, София – Варна, които обезпечават към 40% от приходите на превозвача. Средната цена на седалка е към 25 хиляди евро. Целта е амбициозна - да се даде конкурентна на автомобилния превоз услуга като време и комфорт. За интернационалните направления се резервира типът на състава локомотив с вагони.

Третият стадий е след 2030 година За него са планувани постепенна замяна на мотрисите Siemens и на вагоните и локомотивите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР