© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Надежда Чипева Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Надежда Чипева Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Цената на природния газ може да падне с нови 6.67% от май, Европа отбелязва връх на възобновимата сила, а в България " спяща " компания от Англия ще придобие концесията за въгледобив в Перник. Така могат да се обобщят част от новините в областта на енергетиката през миналата седмица.
Николай Павлов

Фотограф: Надежда Чипева
Още по-голямо от предстоящото досега намаляване на цената на природния газ предвидиха в миналите дни от " Булгаргаз ". Според тях цената на контролирания пазар може да се намали с 6.67% от 1 май. " Ако в края на април цените на пазара са още по-ниски, то нашето предложение ще бъде за още по-голямо понижение през идващия месец ", съобщи изпълнителният шеф на компанията Николай Павлов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Окончателните данни за борсовите показатели на газа и курса на $ ще бъдат входирани на 1 май сутринта, а окончателното решение на КЕВР се чака да излезе малко по-късно същия ден.

Засега плановете на комисията плануват цената на природния газ от 1 май да бъде 23.52 лева./мВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Действащата цена за април е 25.20 лева./мВтч. В същото време обаче по европейските хъбове цената на природния газ е доста по-ниска - към около 12 лева./мВтч (TTF в Германия). Разбира се, това е цена без доставка до България и спомагателните такси. Още детайлности може да откриете тук.

Междувременно рецесията, подбудена от COVID-19, докара до нови парадокси. Търговци да би трябвало да заплащат на купувачите, с цел да се освободят от стоката си. Тази необикновена обстановка се случи в понеделник на пазара на най-големия производител на недопечен нефт в света - Съединени американски щати. Цената на договорите с доставка през май на сорта West Texas Intermediate (WTI) падна под нулата за пръв път в историята.

Сривът е резултат както на световни аргументи, по този начин и на локалните условия. В международен мащаб предлагането на петрол доста надвишава търсенето, защото държавните управления се пробват да лимитират разпространяването на COVID-19 и блокират стопанските системи.

Фотограф: Цветелина Белутова
Хората към този момент не карат до работа, фирмите вършат по-малко автомобилни транспорти, а самолетите са приземени. И въпреки стъпките за ограничение на производството на петрол да са съществени, към този момент резултатът от тях е нищожен.

Междувременно в изискванията на рецесия Европа отбелязва връх на възобновимата сила. Това ненапълно има своето пояснение - ограниченията поради COVID-19 и хубавото време доведоха до повече работа за слънчевите централи, които към този момент са главен източник на сила в някои страни.

Пример за това е Германия - най-голямата европейска работа за научни проучвания и разработки " Фраунхофер " даже означи, че единствено преди десетина дни възобновимите енергийни източници за първи път в историята на страната са доминирали над стандартните - с дял от 55.4% в общото производството на сила.

Прогнозите са, че тази наклонност ще се резервира и през целия април. Дали обстановката е същата в Испания и Англия можете да прочетете тук.

Подобен курс към възобновимата сила прави и Австрия, която публично затвори последната си топлоелектроцентрала на въглища. С това тя се трансформира във втората страна от Европейски Съюз, която излезе от ерата на въглищата след Белгия.

Окончателното затваряне на ТЕЦ-а в южния град Мелах, която се ръководи от компанията Verbund, беше оповестено предходната година след продължителна акция на климатичните деятели Global 2000, оповестява euractiv.com. Централата захранваше от 80-те години на предишния век топлофикационната мрежа в прилежащия град Грац.

Австрия обаче към момента не е завършила напълно с потреблението на въглища, означават деятели. Доменната пещ на металургичната компания Voestalpine в този момент е най-големият източник на CO2 в страната, декларира Дейв Джоунс, анализатор в климатичния тинк-танк Ember.

И до момента в който част от европейските страни разчитат от ден на ден на ВЕИ силата, от у нас " спяща " британска компания ще придобие концесията за въгледобив в Перник. Комисията за защита на конкуренцията е разрешила на записаната в Лондон Clodenhill да придобие 100% от капитала на " Мин индъстри ", която има концесията за рандеман на кафяви каменни въглища край Перник.
Христо Ковачки

Фотограф: Цветелина Ангелова
Въгледобивът в района, също както ТЕЦ-ът и топлофикацията се свързват с Христо Ковачки и по тази причина предложенията са, че действителна договорка в тази ситуация няма, а по-скоро става дума за официално прекачване на активи.

По сходен метод преди години съвсем всички компании към Ковачки първо минаха в офшорни сдружения (основно от Сейшелските острови), а след въведените законови ограничавания през 2014 година - в други задгранични компании от разрешени дестинации (основно Великобритания), само че с неразбираема верига на собствеността.

Именно това е и повода Комисия за защита на конкуренцията в никакъв случай до момента да не е откривала официална съгласуваност сред сдруженията от групата на Ковачки, макар че неведнъж е била сезирана за това от работодателски организации. Самият предприемач пък обществено твърди, че е единствено съветник на енергийните компании.

В същото време пък на 30 март, две седмици след оповестяването на изключителното състояние и на фона на забележимия към този момент резултат върху стопанската система от наложените ограничавания, БДЖ подписва едногодишен контракт със свързаната с Христо Ковачки " Енерджи маркет глобал " за електрическа енергия за административните си здания при закрепена цена от 109 лева./мВтч. Същия ден борсовата цена на тока в България е била 47.74 лева./мВтч, на 29 март - 22.85 лева, а междинната за целия март е под 56 лв..

Този образец е единствено един от десетките, в които държавни ведомства или компании заплащат в пъти по-висока цена за електрическа енергия по отношение на настоящата на свободния пазар. Да се планува какво ще се случи на борсата е съвсем невероятно, изключително в по-дългосрочен проект, заради което сходни парадокси са неизбежни. Дилемата е да се заложи на закрепена цена, която да пази от повишаване, само че и от поевтиняване, или да си се заплаща по плаваща цена, която основава огромна неустановеност. Вижте кой заплаща двойно за ток тук.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ И ИЗТОЧНИЦИ

Дали и по какъв начин ВЕИ силата може да помогне в битката с COVID-19 можете да прочетете тук

Как Daimler и Volvo ще си сътрудничат в създаването на горивни кафези за камиони, можете да видите тук

Как се движат междинните цени на базовия товар на енергийната борса у нас и каква е смяната в последните два месеца - тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР