© Mike Blake Още по темата Коалицията в Германия е

...
© Mike Blake Още по темата Коалицията в Германия е
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кой ще купи бизнеса на CEZ, 10 кандидата за стартъп фондове за 100 млн. лв., а Apple ползва офшорката Джърси

© Mike Blake Още по тематиката
Коалицията в Германия е една стъпка по-близо до реализиране

Меркел желае формалните договаряния да стартират до 10 дни, отстъпките в настояванията на Зелените са положителен сигнал, че това ще се случи
7 ное 2017
Paradise Papers разкриват скритото благосъстояние на международния хайлайф

Документи на офшорна правна компания демонстрират финансовата активност на членове на кабинета на Тръмп, английската кралица и мултинационални компании
6 ное 2017 По традиция вторник е спокоен ден откъм политически събития в България, днешният не прави изключение. Единствената задявка се заформи сред министърката на туризма Николина Ангелкова и еколози във връзка на ремонти в закона за туризма, който кабинетът одобри през днешния ден. Според природозащитниците в него е заложена скрита приватизация на земи и гори. Министерството отхвърли.
Затова пък бизнес новините бяха все за огромни покупко-продажби: CEZ e харесала за покупател на тукашния си бизнес индийско-български консорциум, има мощен напор от искащи да раздават 100 млн. лева на започващи компании, а Уникредит Булбанк продаде следващия голям портфейл от неприятни заеми.
Световните вести носеха повече напрежение - Доналд Тръмп обикаля Югоизточна Азия, с цел да предотврати нуклеарна война, " Досиетата от Рая " повдигнаха нова завеса над финансовите кръшкания на политици и огромен бизнес по целия свят, а в Германия договарянията за държавно управление най-сетне ще стартират идната седмица.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Apple продължава да заобикаля заплащането на налози за милиарди долари, разкрива Paradise Papеrs

" Досиетата от Рая " още веднъж бяха измежду централните вести в интернационалните медии и във вторник с нови любопитни разкрития: софтуерният колос Apple продължава да заобикаля заплащането на налози за милиарди долари посредством английския данъчен парадайс Джърси, макар че бе заставен от Европейска комисия да постави завършек на сходни противоречиви практики в Ирландия през 2013 година Турските медии пък разкриха, че връзка с офшорни сметки и компании имат и турският министър на енергетиката Берат Албайрак, който е шурей на президента Ердоган, брат му Серхат Албайрак, както и фамилията на премиера Бинали Йълдъръм. На този декор изданието " Биволъ " разгласява и следствие на водещия датски вестник " Берлингске ", което разкрива по какъв начин най-голямата датска банка Danske Bank умишлено си е затворила очите за съмнителни транзакции на големи суми от някогашните руски републики към данъчни убежища.

И до момента в който съгласно данъчни специалисти множеството разкрития от " Досиетата от Рая " не приказват за незаконни дейности от страна на " уличените ", остава въпросът за прикриването на собствеността и опцията за стесняване на заплащанията на налози. А информацията от ден на ден усилва натиска върху политическата и финансовата класа за нови правила на тематика офшорни финанси.

Десет претендента желаят да ръководят трите нови фонда за стартъпи с запас над 100 млн. лева

Десет са претендентите, които желаят да ръководят трите нови фонда за финансиране на стартъпи в България. Процедурата, проведена от държавния Фонд на фондовете, притегли голям интерес, като някои от участниците са добре познати имена в предприемаческите и финансовите среди, само че има и изцяло непознати.

Това дава очаквания за новосъздадените над 200 млади компании в България, чието бъдеще бе сложено под въпрос с изчерпването на ресурса от първите два фонда с евросредства. Рискът е страната, която провежда надпреварата, да не подбере най-способните.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Последна седмица за издигане на претенденти за ръководител на Софийски градски съд

В сряда съдиите от Софийския градски съд (СГС) ще проведат общо заседание, на което ще гласоподават поддръжка на нов претендент за ръководител на съда - Величка Цанова. За нейната номинация са се подписали 43 от съдиите в Софийски градски съд, където има общо 113 съдии с право на глас. Другият претендент - съдията Евгени Георгиев, който се самономинира, няма да участва на общото заседание. Крайният период за издигане на кандидатури е 13 ноември (понеделник), задоволително време да се появят още номинирани за позицията, овакантена на 2 октомври с изненадващата оставка на предходния ръководител Калоян Топалов.

Софийски градски съд е едно от най-важните съдилища в страната, изборът на ръководител постоянно е бил генератор на съществено напрежение и политически напън.

На 16 ноември ще стартират формалните договаряния за коалиция в Германия

След съвсем два месеца блокаж след парламентарните избори в най-голямата европейска стопанска система - Германия, наподобява, формалните договаряния за коалиция ще започват идната седмица. В изказване Ангела Маркел, която завоюва четвърти канцлерски мандат, уточни датата 16 ноември. В същото време водачите на " Съюз 90/Зелените " оповестиха, че са подготвени на отстъпки в настояванията си, а това бе главната причина за неналичието на прогрес до момента.

До сложните договаряния за коалиция се стигна, откакто водената от Мартин Шулц Германска социалдемократическа партия, която бе съдружен сътрудник в предходното държавно управление, разгласи, че излиза в съпротива. Така единственият вид пред Меркел остана съюз с по-малките " Свободни демократи " и Зелените, само че договарянията до момента бяха сложни поради основни разлики във визиите на бъдещите сътрудници.

Тръмп продължава азиатската си обиколка

След като в края на предходната седмица президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп започва своята 12-дневна обиколка из Азия с първата страна в листата - Япония, във вторник той и брачната половинка му Мелания дойдоха в Южна Корея - втората страна от деликатната обиколка, белязана от нуклеарната рецесия със Северна Корея. Тя ще го води още в Китай, Виетнам и Филипините и е първата по рода си за него, откогато встъпи в служба като президент на Съединени американски щати през януари.

Основна тематика на диалозите неизбежно е опасността от Северна Корея. Докато Япония и Южна Корея са съществени съдружници на Съединените щати в Източна Азия, Китай е единственият по-близък сътрудник на затворената комунистическа страна. Посещението в Китай, втората стопанска система в света след Съединени американски щати, ще бъде отдадено също и на деликатните двустранни връзки сред двете световни сили в политически и стопански проект.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Саудитки се почувстваха дискриминирани поради робот

Женският робот София, показан на софтуерна конференция в Рияд, провокира мощно неспокойствие измежду поданичките в Саудитска Арабия. Властите оповестиха, че тя е първият собственик на " киборг поданство " в страната, като част от опитите да подобрят имиджа на кралството. Това обаче провокира остри рецензии – за какво робот може да има поданство, когато за други то е доста лимитирано, за какво тази персона от женски пол няма да се покрива с хиджаб и не се нуждае от мъж, който да я съпровожда, когато излиза на обществени места.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Поредни промени в туристическия закон ще разрешат на Министерството на туризма да концентрира повече надзор във ведомството, като изземе на функционалности от Комисията за отбрана на потребителите, излиза наяве от текстове, утвърдени от кабинета във вторник.
Спорните промени обаче ще бъдат подложени на забележителен напън в Народното събрание, откакто вицепремиерът Валери Симеонов, който в последно време е много деен по туристическите тематики, към този момент даде поръчка за свои ремонти в закона.

Повече от половината страни от Европейски Съюз се чака да се причислят до няколко дни към напъните за обща защита в отговор на натиска върху европейските армии от американска страна, написа английският FT. Германия и Франция са отпред на договарянията за сливане на военната логистика и войски за реагиране на рецесии. Поддръжниците на така наречен непрекъснато структурирано съдействие в защитата (ПЕСКО) считат, че то е метод за справяне с рестриктивните мерки върху разноските за защитата и апелите на Съединени американски щати европейските страни да поемат по-голям дял от грижата за сигурността на Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР