© Michael Dalder Световни автомобилни производители и доставчици на авточасти

...
© Michael Dalder Световни автомобилни производители и доставчици на авточасти
Коментари Харесай

Автомобилни компании затварят заводи в Китай заради коронавирус

© Michael Dalder Световни автомобилни производители и снабдители на авточасти затварят заводите си в Китай поради разпространяването на ковид. Повечето от тях възнамеряват да възобновят интервенциите си в страната най-рано в средата на февруари. Сред засегнатите са и американските компании с интервенции в Китай, написа Reuters. Проучване, извършено от Американската комерсиална камара в Шанхай, демонстрира, че множеството чакат бизнесът им през годината да бъде обиден от болестта (виж карето).

Обявените ограничения

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Германският производител на първокласни коли BMW заяви, че възнамерява да възобнови работата в завода си в гр. Шънян на 17 февруари. Daimler има желание да отвори завода си в Пекин на 10 февруари. Френската PSA Peugeot Citroen , която е в развой на обединение с Fiat, заяви, че заводите й в Ухан ще останат затворени до 14 февруари.

Миналата седмица представители на Fiat показаха терзанията си по отношение на спирането на доставките на авточасти. Според тях е евентуално производството в един от европейските им фабрики да бъде наранено от спирането в границите на две до четири седмици.

Американският производител Ford , който има фабрики в Чунцин и Ханджоу, възнамерява да възобнови производството си в страната на 10 февруари. Миналата седмица компанията разгласи по-ниска от предстоящото облага.

Представители на Honda споделят, че за момента няма проблеми с веригата на доставки, които да попречват производството. Трите завода на компанията в Ухан ще останат затворени до 13 февруари.

Hyundai заяви за краткотрайно отсрочване на производството си в Южна Корея, защото взривът на вируса прекъсна веригата им за доставки. Това е първият случай, в който компания стопира интервенции отвън Китай поради болестта. Един от синдикатите в компанията заяви, че множеството фабрики са затворени на 7 февруари, като една част от тях ще продължат работата си на 11 или 12 февруари.

Nissan възнамерява да възобнови производството си в взаимното дружество с китайската компания Dongfeng на 10 февруари. Производството в завода в провинция Хубей ще стартира още веднъж след 14 февруари.

Представители на Suzuki оповестяват, че обмислят доставяне на авточасти отвън Китай, защото болестта заплашва производството на компанията в Индия, която е най-важният й пазар.

Миналата седмица представители на Tesla споделиха, че забавянето на производството в завода й в Шанхай може леко да й се отразят. Доставките на Модел 3, които се създават в китайския цех, ще се отсрочат. В момента компанията прави оценка дали веригата за доставки в предприятието й в Калифорния ще бъде наранена.

Toyota реши да остави затворени заводите си в Китай до 16 февруари, а френската компания за авточасти Valeo разгласи, че трите й заводи в Ухан ще проработят най-рано на 13 февруари, и посочи, че към момента не е открила огромни разстройства във веригата за доставки в Китай. Американски компании с бизнес в Китай чакат стесняване
Проучване на Американската комерсиална камара в Шанхай демонстрира, че редица компании са обезпокоени за бизнеса си в страната поради болестта. Почти една четвърт от участвалите в допитването чакат минимум 16% спад в приходите. Над една пета са съобщили за 11-15% планувано понижение. Само 13% от участниците в анкетата, са показали, че чакат малко или съвсем нулево отражение на вируса върху финансовите им резултати. Малко над 15% от фирмите чакат Брутният вътрешен продукт на Китай да се намали с над 2 прочие пункта през първото тримесечие.
В допитването са взели участие 127 американски компании с интервенции в Китай. Двадесет от тях са тясно обвързани с китайския пазар, като над 500 млн. $ от приходите им идват от страната. Двадесет и седем компании са с доходи от Китай сред 100 и 500 млн. $. Компаниите възнамеряват пренасяне на интервенции от Китай в други райони, най-вече в Индия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР