© Jacky Naegelen Още по темата Защо Келнер купува Нова

...
© Jacky Naegelen Още по темата Защо Келнер купува Нова
Коментари Харесай

Хедж фондове залагат срещу най-големите рекламни компании

© Jacky Naegelen Още по тематиката
Защо Келнер купува " Нова "

Най-богатият чех ще комбинира медиен и телеком бизнес в България и района, който след време може да препродаде
23 фев 2018
Четири " рeкламни " истории

Професионалният път на Калина Данчева, Милен Гълъбов, Николай Ванчев и Петя Лакова минава през разнообразни рекламни компании, с цел да изберат дали да се развиват в чужбина или да се върнат в България
2 фев 2018 Световните хедж фондове залагат интензивно против най-големите рекламни компании в света, написа Financial Times. Фондовете търсят нов метод да печелят от промишлеността, която сега минава през мощно турбулентни години и отбелязва спад в растежа на приходите си. Британският хедж фонд Marshall Wace и американските Lone Pine и Maverick Capital държат сега акции за 280 млн. евро във френската група Publicis, сочат регулаторни документи. Акциите на Publicis са едни от дребното в бранша, които поддържат равнището си. За съпоставяне, книжата на различен колос в промишлеността, WPP, предходната седмица се оттласнаха от 3-годишно дъно.

Стратегията на хедж фондовете е да изкупуват акции с краткосрочна цел и да ги продават, като това може да се окаже една от по-малко рисковите благоприятни условия за правене на пари в бранша, който претърпява цялостно видоизменение. Причината е, че всеобщо бюджетите за реклама на огромните компании отиват за онлайн маркетинг, където има съвсем цялостен монопол на Гугъл и Фейсбук.

Залог за милиарди

Акциите на хедж фондовете във WPP възлизат на 920 млн. паунда. Наскоро компанията пусна годишния си финансов отчет, като представянето беше несъмнено като разочароващо даже от изпълнителния шеф на групата Мартин Сорел. Цената на акциите предстоящо означи спад.

Най-големите залози на фондовете обаче са на друго място - те ще търсят продажба на облага най-много при Omnicom, където трите компании имат акции на стойност 2.2 милиарда $, сочат данните на Markit. Голям залог има и в Interpublic, където акциите са на стойност 426 млн. $. Вярванията на вложителите в обичайните рекламни компании са, че те могат да се оправят с проблемите си, които идват главно от миграцията към онлайн реклама.

Тези вярвания обаче са учредени повече на желанието на вложителите, а не на доказателства. Друг огромен проблем пред обичайните рекламни компании е сериозното стесняване на бюджета за реклама от страна на някои от най-големите конгломерати в света като Procter & Gamble и Kraft-Heinz, които от своя страна усещат напрежение от личните си вложители да понижат харчовете за рекламите, които не реализират огромни резултати.

Сложната плетеница в рекламата

По-рано през месеца от Procter & Gamble, най-големият рекламодател в света, оповестиха, че компанията ще си " върне контрола " в маркетинговата тактика. Изпълнителният шеф на WPP Мартин Сорел пък беше сериозен към активистките хедж фондове при клиентите му. Според него те прибавят към напрежението и " желаят по-малко вложения в маркетинга в миг, в който би трябвало да се влага повече ".

В цялата обстановка обаче има и оптимисти. Дейвид Херо, капиталов шеф в Harris Associates, държи дял от WPP на стойност 766 млн. паунда, както и акции за 755 млн. евро в Publicis. Според него сегашната цена на акциите на WPP не дава отговор на същинската им стойност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР