© Георги Кожухаров Още по темата Безпрецедентно КЗК спря сделките

...
© Георги Кожухаров Още по темата Безпрецедентно КЗК спря сделките
Коментари Харесай

Сделката за CEZ: Малък шанс за Гинка Върбакова

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Безпрецедентно Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за " Нова телевизия " и ЧЕЗ

Антимонополният регулатор аргументира решенията си главно с това, че придобиваните компании са доста огромни
19 юли 2018
Сделката за ЧЕЗ още веднъж нажежи Народното събрание

След разглеждането на годишния отчет за активността на КЕВР Българска социалистическа партия изиска освобождение на ръководителя й Иван Иванов
28 юни 2018
Комисия за защита на конкуренцията най-накрая стартира да преглежда договорката за " Нова телевизия "

Фондът на Петр Келнер е изискал позволение преди над 2 месеца, само че антимонополният регулатор е проточил процедурата
23 май 2018
Депутатите завършиха безславно със сагата ЧЕЗ

Докладът на краткотрайната комисия за договорката бе избран като безплоден
17 май 2018 Официалните страни по договорката за активите на CEZ мълчат, по тази причина към този момент бъдещето е единствено теоретично. Ако е правилно, че компанията на Гинка Върбакова не е харесвана от българските ръководещи, то шансът за договорка с " Инерком ", даже и при сполучливо обжалване и срутване на решението на Комисия за защита на конкуренцията, е най-малък. Тук трайно стои и въпросът, че семейството Върбакови има дребен бизнес и няма парите, нито потенциала за сходен великански актив. За CEZ този сюжет значи още най-малко година-две престой в страната и евентуално по-ниска цена.

Но въпреки всичко ето и другите сюжети:

Вариант №1 - " Инерком " апелира. Това е разумна стъпка, в случай че Гинка Върбакова към момента желае да купи активите на CEZ в България. Предвид множеството недостатъци на решението на Комисия за защита на конкуренцията жалбата до Върховен административен съд като нищо ще е сполучлива. Напълно непредсказуемо е обаче какъв брой би траяло делото - от няколко месеца до години. Също по този начин не е известно какви са изискванията в контракта сред CEZ и " Инерком " и дали правосъдният развой стопира периодите за заплащане, които по неофициална информация са 7 месеца (договорът бе подписан в края на февруари). Логично няма по какъв начин да се заплати за нещо, което нямаш право да купиш, тъй че евентуално срокът е еластичен.

Неясно е и по кое време тъкмо " Инерком " може да си получи назад депозита от 5 млн. евро. По-вероятно е след обжалването, само че теоретично може да си го изиска и сега.

Развръзка 1.1 - Съдът удостоверява дефинитивно решението на Комисия за защита на конкуренцията. CEZ няма да се откаже от продажбата на българския бизнес и ще продължи договарянията с останалите претенденти в предходната процедура или ще провежда нов търг. Проблемът е, че доказано от съда забранително решение на Комисия за защита на конкуренцията ще направи актива още по-малко атрактивен и от преди - най-малкото бъдещият притежател би калкулирал риска да не му бъде позволена договорката или в даден миг да не може да продаде, както в този момент се случва с CEZ. Което, като се изключи че ще намали цената му и ще ограничи евентуалните купувачи до локални структури, ползващи се с утвърдените на властта.

Развръзка 1.2 - Съдът отхвърля решението на Комисия за защита на конкуренцията. Това би хвърлило съществено леке върху антимонополния орган, неговата подготвеност и самостоятелност. Но не значи, че " Инерком " ще успее да купи българските сдружения на CEZ. Сделката би пропаднала в случай че не се откри финансиране. А даже такова да бъде обезпечено, до тогава евентуално ще са признати критериите, по които Комисията за енергийно и водно контролирани да се произнася за такива продажби, и регулаторът може да постанови възбрана.

Вариант №2 - Забраната на Комисия за защита на конкуренцията не се апелира. Това доста би ускорило развиването на проблема. CEZ ще продължи договарянията с останалите претенденти в предходната процедура или ще провежда нов търг.

Развръзка 2.1 - Идват индийците. CEZ би могла непосредствено да пристъпи към договаряния с индийската India Power Corporation Ltd (IPCL), която бе сътрудник на предходния любимец - банкрутиралата " Фючър енерджи ". При всички случаи обаче ще е належащо представянето на настояща оферта, защото остарялата (от средата на предходната година) е изтекла. Предвид решението на Комисия за защита на конкуренцията останалите участници в търга са неприемливи поради докосването им до енергийния бранш - чешката Energo-pro, Христо Ковачки, консорциумът сред " Приста ойл " на братята Бобокови и турската STFA Yatirim.

Последствия 2.2 - Нова процедура. Това би лишило най-малко една година, като изобщо не е несъмнено, че при създалата се обстановка ще се явят съществени претенденти - такива нямаше и преди забранителното решение на Комисия за защита на конкуренцията. Потенциалните купувачи още веднъж ще са лимитирани до локални структури, ползващи се с утвърдените на властта. Ако чехите структурират по-добра процедура, то в нея могат да се включат и районни играчи, само че продавачът би трябвало да е склонен да получи пазарна цена, а не гигантска сума.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР