© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Илюстрация Автор: Капитал След 15 години разруха

...
© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Илюстрация Автор: Капитал След 15 години разруха
Коментари Харесай

Как ще се промени Западен парк

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Илюстрация Автор: Капитал

След 15 години съсипия минералната баня в града ще бъде ремонтирана със средства на пенсионния фонд " Алианц ", който ще построи балнеологичен комплекс на съсесен общински терен
18 авг 2017
Кметът на София спря краткотрайно две огромни публични поръчки
21 май 2017
Какво съгласно общината е направено през последните пет години по казуса
2 мар 2017
Руско-грузинските притежатели на базар " Илиянци " и Paradise Mall желаят да строят Paradise Tower, който ще бъде най-високата постройка в столицата – 215 м
13 яну 2017

След несполучливия опит на община София преди години да отдаде на концесия втория по-големина парк в София - Западен парк, и там да бъде построен увеселителен комплекс, в идващите месеци, наподобява, паркът най-сетне ще бъде ремонтиран за първи път от основаването си в далечната 1957 година. Това ще се случи с евросредства по стратегия " Региони в напредък ", като цената на реновацията е 8.5 млн. лв. без Данък добавена стойност, от които 1 млн. лв. ще се изплатят от личните бюджетни средства на общината. Офертите се събират до 4 септември, откакто общината неотдавна удължи с 20 дни периода, който в началото бе до 15 август. Те ще бъдат отворени на идващия ден.

Проектът е измежду главните планувани поправки на зелени площи в София, с което общината се пробва да приготви града за Зелена столица на Европа. За тази година са заделени над 88 млн. лв. за поправки, като Западен парк е най-големият план за озеленяване, след него е площад " България " с 5 млн. и парк " Въртопо " в " Младост " на стойност 800 хиляди лв..
Ремонтът на парка ще се случи по план на проектант Михаела Шумналиева от компанията " Проджект планинг енд мениджмънт " ООД, който е определен посредством оповестена социална поръчка в края на 2015 година Спечелилата компания е заложила най-ниска цена от 46 104 лева с Данък добавена стойност в конкуренция с още 3 претендента.

Какво ще се промени

Според заданието задачата на плана е благоустрояване и паркоустройство на представителната част на Западен парк - тази, в която има построена паркова инфраструктура, защото другата част на парка е гориста. Тя е с повърхност 530 дка и обгръща зоната сред от бул. " Сливница " и бул. " Царица Йоанна " и от жп линията София - Перник до река Суходолска. Срокът за осъществяване е 12 месеца.

Ремонт на настилките, замяна на пейките и създаване на нови детски площадки са единствено част от проектираните промени за възобновяване на парка (виж графиката), в който " от 70-те и 80-те години на предишния век стартира последователно развой на замиране ", изяснява настоящето положение на парка виновният за архитектурния план арх. Шумналиева. Ремонтът съгласно нея ще увеличи привлекателността на парка, " отчитайки го като извънредно стойностен детайл от зелената система на столицата ".

Критериите за оценка на получените предложения са цена и техническо предложение с равна тежест. Офертите би трябвало да са от компании, които имат опит в построяването или реконструкцията на паркове или зони за публичен отдих с повърхност не по-малко от 10 хиляди кв.м в последните 5 години.

Пропадналата концесия

Още през 2010 година общината разгласи проекти да предложи облагородената част от Западен парк на безвъзмездна концесия за период от 25 години. Едва през напролет на 2012 година обаче бе показан планът за концесията. Условието на Столична община тогава беше вложителят да построи атракциони за най-малко 2.7 млн. лева през първите три години. Общината пък се задължаваше след приключване на периода на концесията да обезщети вложителя, като изкупи всички уреди. Последното изискване обаче бе мощно противоречиво и докара до остри възражения, след което планът бе модифициран.

В последна сметка единствената заинтригувана компания бе обединяване " Уест парк " сред свързаната с " Химко " компания " Нелко 22 " и записаната на Британските Вирджински острови MТ Rose Corporation. " Много беше писано за въпросната компания, само че състезанието беше анулиран, тъй като обединяването не отговаряше на изискванията ", разгласи тогава кметът на София Йорданка Фандъкова.Историята на парка

Западен парк е основан по план на известния проектант Иван Бояджиев през 1957 година, като първото му име е парк " Христо Смирненски ". Той се състои от две елементи - първата е благоустроена лесопаркова част, а втората е напълно горска. Зелената повърхност приключва с местността Смърдана, където има и езеро. Това е вторият по величина парк в София. Той е заключен сред кварталите " Западен парк ", " Люлин ", " Факултета ", " Красна поляна ", " Захарна фабрика " и " Гевгелийски ", а основният вход е от страната на бул. " Сливница ". През него минава и жп линията София - Перник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР