© Francois Lenoir Съвсем скоро всички страни членки ще бъдат

...
© Francois Lenoir Съвсем скоро всички страни членки ще бъдат
Коментари Харесай

EK обещава мониторинг за всички, но още не слага край на наблюдението за България

© Francois Lenoir Съвсем скоро всички страни членки ще бъдат обхванати от нов механизъм, подобен на мониторинга върху България и Румъния - " Периодичен обзор на върховенството на правото ", в границите на който ще се изготвя годишен отчет за това по какъв начин всичките 27 страни се оправят с равенството пред закона, независимостта на съдилищата си или с поддържането на правната сигурност. Новият механизъм за одобряване на на правилата на правовата страна беше обещан още предходната година, само че беше показан едвам в този момент, в края на мандата на актуалната Европейска комисия (ЕК). Мнозина разясняват, че надали и инцидентно, че новият инструмент се показва директно след избора на новия предсеедател на Европейска комисия Урсула фон дер Лайън, като се цитират и думите на първият зам. ръководител Франс Тимерманс, че " през последните пет години върховенството на закона бе подложено на нападки от друг темперамент. Европейската комисия оказа твърда опозиция на тези нападки с инструментите, с които разполага, и ще продължи да го прави в същия дух. Днес взехме решение да увеличим още инструментариума си, с който да разпространяваме, пазиме и прилагаме върховенството на закона. "

Този нов инструмент беше чакан изключително въодушевено от българските управляващи, които виждат в него опция страната да излезе от унизителното наблюдаване над правосъдната система и битката с корупцията и проведената престъпност, което беше наложено на България и Румъния след присъединението им към Европейски Съюз през 2007 година в границите на Механизма за съдействие и оценка (Cooperation and Verification Mechanism -CVM). Към момента обаче индикациите откъм Брюксел не дават такава близка вероятност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. " Не, до момента в който заложените цели не се изпълнят, CVМ няма да бъде преустановен " - това съобщи за " Капитал " източник от Европейска комисия. Той побърза да отхвърли спекулациите, че България гладко ще премине от сегашния мониторинг към новия периодически обзор . " Това са две напълно разнообразни неща ", сподели същия източник.

За това, че индикациите за прекратяването на CVM към този момент не са доста позитивни подсказва информацията от различен източник на " Капитал ", съгласно който оценките на специалистите на Европейска комисия за обстановката в Румъния не са по никакъв начин ласкави. Така даже и за България да се вземе политическо решение за прекратяването на наблюдението, Букурещ неизбежно ще тежи на София. Все отново, въвеждането на новия механизъм отваря пред София врата за излизането от CVM, въпросът е в каква времева вероятност. Към момента няма изясненост по кое време и по какъв начин ще започва новият механизъм, това ще реши новата Комисия. По тази причина е любопитно по какъв начин ще се схване от публиката, в случай че да вземем за пример през есента, когато новият механизъм явно няма да е реалност, Европейската комисия реши да приключи наблюдението като съобщи пред страните членки, че България и Румъния няма да останат безпризорни, защото те автоматизирано ще преминат в нов вид контрол.

Какво съставлява новият механизъм

В днешното си известие Европейска комисия разказва новия механизъм за господство на правото като съответни начинания, групирани към 3 стълба: поощряване на общата просвета на върховенството на закона; попречване на проблеми, свързани с върховенството на закона; и дейно реагиране при нарушавания на върховенството на закона. Първият дирек включва годишен разговор с гражданското общество по въпросите на законността, само че и забавни други начинания като да вземем за пример " потребление в цялостна степен опциите за финансиране, с цел да даде опция на заинтригуваните страни, в това число на гражданското общество, да промотират правилата на правовата страна ", както и създаванена специфична информационна тактика. Нещо повече, Комисията ще ускори съдействието си със Съвета на Европа и други интернационалните организации, а точно Съветът на Европа е организацията, която задава стандартите на демокротичното законодателство в региона на правата на индивида, достъпа до без значение правораздаване и други

В рамките на втория дирек се планува и основаването на новия механизъм " Периодичен обзор на върховенството на правото " (Rule of Law Review Cycle - RCRL), който всъщност е разширение на настоящия мониторинг над България и Румъния над всички страни членки на Европейски Съюз. " Европейската комисия ще задълбочи нейния мониторинг върху върховенството на правото и ще предложения страните членки да стартират взаимна обмяна на информация и разговор, в това число през мрежа от национални лица за контакт. ", се споделя в известието за механизма.

Разликата по отношение на сегашната система, която визира единствено София и Букурещ, не е единствено в това, че ще обгръща още 25 страни членки (при изискване, че Англия ще е отвън ЕС), само че и че мнение ще дават освен специалистите на Европейска комисия. Ако Германия да вземем за пример, има проблем с работата на съда в Хърватия, може непосредствено да слага въпроса на европейско равнище, вместо да се постанова да минава през Европейска комисия или посолството си в Загреб. Т.нар. peer-reviews бяха препоръчани още през 2016 година от тогавашния белгийски министър на външните работи Дидие Рейндерс

Новата система ще прилича Европейския учебен срок (периодичния обзор на европейските икономики), единствено че в този момент методът ще се ползва и за върховенството на правото. През Европейския учебен срок Европейска комисия прави обзор на положението на страните членки и дава рекомендации за корекции. С изключение на процедурата по свръхдефицит обаче, където има планувани наказания (които съвсем в никакъв случай не се използват), проблеми като незадоволителното финансиране на просветителните системи или нерационалното потребление на обществените разноски, няма система за корекции. Именно това е и рискът " Периодичният обзор на върховенството на правото " (RCRL) да се обърне в задълбочено, само че бюрократично мероприятие. Бившият водач на ДСБ и настоящ евродепутат Радан Кънев да вземем за пример разяснява във фейсбук профила си, че " за жалост, концепциите на Вебер и Тимерманс за ефикасни правосъдни принадлежности, въоръжени със съответни юридически наказания, се трансфораха в заричане за следващия мониторинг, " в съдействие с способените органи на националните страни ". Това го гледаме всеки ден в България, не е задоволително. "

Коментарът на Радан Кънев е в подтекста на избора на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия, която в речта си пред европарламента във вторник разгласи, че предлаганият от Европейската комисия нов механизъм за наблюдаване на върховенството на правото в целия Европейски Съюз няма да размени в този момент съществуващите процедури и принадлежности, нито ще бъде отслабен натискът на Брюксел върху страни като Полша, Унгария или България. " Не може да има компромис в спазването на върховенството на правото ", сподели Фон дер Лайен.

Кънев обаче гради скептицизма си на ролята на " натиска, извършен от националистическите държавни управления на Полша, Унгария, Словакия и Италия " за издигане на кандидатурата на Фон дер Лайен. " Управление, почнало под натиска на тези държавни управления, има дребни действителни шансове да бъде същински проевропейско и още по-малки - да упражнява мощен напън в областта на правораздаването и върховенството на закона или за пробутване на законодателство за действителни общи правосъдни механизми. Самите поръчки на госпожа Фон дер Лайен в областта на правораздаването и върховенството на закона бяха слаби, общи и неубедителни (очевиден резултат от търсената - и отчасти получена - поддръжка от националистически и евроскептични фракции и корумпирани правителства). ", разяснява той.

На доктрина новият механизъм нищо не трансформира за страна като България – Европейска комисия и страните членки ще вършат обзор на положението на правосъдната власт и битката с корупцията, а в края на годината заключенията им ще бъдат отразявани в предвиждания " Годишен отчет за върховенството на правото ". Разликата е, че до момента в който в CVM постоянно имаше светлина в тунела, която сочеше пътя за излизането, само че новият RLRC няма такава концепция и той на процедура е неопределен.

Българските управляващи постоянно са упорствали да има механизъм, който да включа всички страни членки, защото освен в България има проблеми с върховенството на правото. В един изчерпателен обзор, даже и страниците за България и Румъния да са повече, управляващите в София и Букурещ постоянно ще могат да загатват, че има по едно изречение за Германия или Португалия. По същата логичност, по която всякога, когато в България има обществено повдигнати подозрения за корупция при еврофодновете, вицепремиерът Томислав Дончев дава отговор, че в други страни членки има открити повече механически неточности при усвояването на парите. Дори и на процедура нищо в наблюдението на Европейска комисия да не се промени, разводняването на механизма с повече страни ще смъкна огромна част от напрежението върху българските управляващи. Последното така и така не е огромно, защото след 2018 година Европейска комисия води целенасочена политика към привършване на мониторинга.

Излизането на България от CVM обаче е от значително значение за приемането на страна в еврозоната. Например, инспекцията на ЕЦБ за стабилността на шестте най-големи български банки ще приключи в края на юли, тъй че решението за влизането на страната в чакалнята на еврозоната – валутния механизъм ERM II, да може да се вземе едвам през есента, т.е. откакто Европейска комисия реши по какъв начин да действа с наблюдението над страната. Подобно е и ситуацията със Шенген, където Холандия се базира на CVМ.

Много любопитен, въпреки и малко мистериозен звучи третият дирек, който планува дейно реагиране при нарушавания на върховенството на закона. " Комисията ще предприеме стратегически метод към производствата за определяне на нарушаване, като завежда каузи пред Съда на Европейския съюз, когато е належащо. С оглед на чувствителността на тези случаи, Комисията ще изиска краткотрайни ограничения и гледане на делата по бързо произвеждане, когато това е належащо ", написа в известието. Общото обръщение е ясно - Европейска комисия афишира, че ще употребява доста по-активно Съда на Европейски Съюз за нарушавания на правилото на господство на правото.

" Комисията явно е придобила храброст от решението на Съд на Европейския съюз против Полша за нарушаване във връзка със статута на висшите съдии в границите на провежданата правосъдна промяна. До момента не беше имало случай за дейно използване на член 258 от Договор за Европейския съюз за определяне на нарушавания, свързани с върховенството на правото и другите съществени полезности на Европейски Съюз, само че с това решение Съд на Европейския съюз към този момент удостовери, че без значение защо нарушаване става дума, може да се употребява тази процедура, съгласно която Европейска комисия може да сезира Съд на Европейския съюз за нарушаване от страна на дадена страна на обвързване произлизащо от договорите ", разяснява за " Капитал " юрист Станислав Костов, учител по право на Европейски Съюз.

Извън това, в границите на този дирек се казав, че Европейска комисия ще търси съдействието на Народното събрание и Съвета за по-ефективно потребление на процедурата по член 7 от Договор за Европейския съюз, позволяваща заледяване на участие за нарушавания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР