© Асен Тонев Законовата промяна, мотивирана с превенция на африканската

...
© Асен Тонев Законовата промяна, мотивирана с превенция на африканската
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари

© Асен Тонев Законовата смяна, стимулирана с предварителна защита на африканската чума по свинете, е цялостен парадокс. Още по тематиката
Мнения Daily - Истерията и експанзията може да заглушат " Свободна Европа "

И още: Българска социалистическа партия в действителност преоткрива себе си; България не е парламентарна, а Бойкова народна власт
23 юли 2018
Мнения Daily - Зависимият политик се прави на бунтовник

И още: Държавна сигурност може би към момента управлява църквата; Фактите и истината не могат да се пазят сами
19 юли 2018 Разрешението за колективен лов на прасета

Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари

От коментар на Стефан Аврамов, специалист към " Българска фондация Биоразнообразие ", в неговия фейсбук-профил

След като президентът НЕ наложи несъгласие на промените в Закона за лова, то на следващия ден последния ще бъде оповестен в Държавен вестник и ще влезе в действие. С това от сряда ще може да стартира груповия лов на дива свиня с до 10 кучета.

Тази смяна на Закона за лова, стимулирана с предварителна защита на африканската чума по свинете, е цялостен парадокс от ветеринарна, ловна и социално-икономическа позиция!

От ветеринарна е парадокс, тъй като:
- гонките с до 10 кучета ще покачат доста придвижванията при прасетата и ще основат действителна опция за прекосяване на границата към Румъния и връщане назад с преместване на заболяването, както и разпространението й из България;
- цялостен ветеринарен парадокс е цялата страна да е в една супер строга зона, където дивите свине би трябвало да бъдат коренно понижени. Едни би трябвало да са ограниченията в община Силистра и напълно други в община Петрич, просто тъй като Силистра е до Констанца, а с цел да стигне чумата през дивите свине до Петрич ще би трябвало да мине Стара планина и автомагистралата и това може да стане и след 10 години!
- цялостен парадокс е да налагаш такива тежки ограничения, а в същото време да продължава вноса на живи свине от Румъния

От ловна позиция е парадокс, тъй като:
- и сега диви свине може да се ловуват самостоятелно целогодишно;
- ясно е че таксацията е натъкмисана на всички места и че на доста места няма никаква потребност от спомагателен всеобщ отстрел на прасета;
- сега всичките диви животни са с дребни и гонките с по 10 кучета ще унищожават приплодите на сърната, благородния елен, елена лопатар и ще нанесат обилни вреди на зайците.
- през септември е размножителния интервал за благородния елен и стартира и на елените лопатари. Ще има много вреди върху тези животни, както от кучетата, по този начин и от бракониерство.

От социално-икономическа позиция е парадокс, тъй като:
- лятото планината е цялостна с хора и в случай че се изпълнят нормите за три дни в седмицата лов на всички места (слава богу повечете ловци считат да го бойкотират), то ще има десетки отстреляни туристи и гъбари;
- ловното стопанство е стопански бранш като свиневъдството и не е стопански издържано да бъде тотално жертвано, поради свиневъдството;
- ловците в забележителна степен ще бойкотират използването на смяната в закона, както и разпоредбите за ветеринарно отнасяне на отстреляните животни (които са неуместно неприложими в практиката). Числеността на дивата свиня като цяло няма да бъде повлияна, само че ще се окаже значимо негативно въздействие на доста места за съкращаване на сърната, благородния елен и елена лопатар, както и за разпространение на чумата с локални артикули в цялата страна;
- парадокс бе да се одобряват тези промени без да бъдат разисквани от Комисията по околна среда, както и да минат две гласувания за едно, с цел да не го блокират закона зелените организации...

---------- Неумението да се отсеят обстоятелствата от слуховете е като автоимунно заболяване за обществото.

Пост-истина

Недоверието е българската чума

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Юлия Лазарова
Казват, че чумата по овцете и козите е мощно заразна и доста рискова за тях самите. Но е изцяло безвредна за човешкия организъм, тъй като по никакъв метод не може да го засегне. Въпреки това появяването ѝ в България предизвика изострен припадък на друго заболяване, което върви по хората и е доста рисково за публичния организъм. Тя е тук за първи път, то върлува от дълго време. И е в доста напреднал етап.

Първоначално признаците на чумата рядко се виждат с просто око, до момента в който при човешкото заболяване клиничната картина е ясна без никакви лабораторни проучвания. Ще я видите, щом си пуснете тв приемника: плач, сълзи, обети, боричкане, нервност. Неизменно присъстващата в новините (заедно с подлежащите си на евтаназия кози) госпожа Тодорка Сакалиева от с. Шарково (по-известна като баба или вуйна Дора) непрестанно повтаря: " Само през натрупа ми! ". Работата в действителност наподобява като на живот и гибел.

" Вече не знам на кого да имам вяра ", споделя " баба Дора ". " Не имам вяра на никого и на нищо ", споделя нейна колежка по орис. Те не имат вяра на локалните ветеринарни лекари, на българската и на френската лаборатория, на Българската организация по сигурност на храните и на европейската, на министерството, на държавното управление, на Европейска комисия и Европейски Съюз... Не им имат вяра и хората, стекли се, непринудено или проведено (в камуфлажни дрехи и с байраци), за " да охраняват козите ". Не им имат вяра и огромна част от телевизионните фенове. Просто не могат да повярват, че овцете и козите са инфектирани. Нещо повече даже: " Няма чума! ", споделя един от телевизионните герои в тази сага.

Чума, несъмнено, има. Както и изключения. В един от доста редките телевизионни проблясъци на спокоен разум млад, просветен притежател на (вероятно издигната с европейски пари) съвременна плантация споделя по какъв начин преди повече от месец видял " клиниката " на чумата, а ветеринарният доктор и кръвните проби удостоверили диагнозата. Именно неговото стадо е умъртвено първо. И тогава, и в този момент той няма подозрение в правилността на тази мярка, тъй като знае каква е заплахата и какви могат да бъдат последствията.

Те обаче не имат вяра. " Аз съм горда българка и пазя животните на цяла България ", споделя " баба Дора ", която не си дава 100-те кози. В реалност обаче гордостта и недоверието ѝ заплашват живота на хиляди пъти повече животни. По думите на един специалист, по този начин " чумата ще стигне до Видин ". " Явно служат на Европейски Съюз, не на народа ", споделя " баба Дора " за хората, пристигнали да умъртвят козите. А " помощниците " ѝ ги псуват, заплашват и замерват, тъй като на всичко от горната страна били роми.

Само че и България е Европейски Съюз. Когато сходна заплаха се появи другаде, неговите правила и институции защищават по същия метод българското отглеждане на животни. Той заплаща за създаване на български ферми и дава помощи за българските селски стопани. Той ще заплати в последна сметка и по-голямата част от обезщетенията за избитите стада. България е част от неговия общ пазар, на който се продава и българското сирене. Ако болестта не бъде пресечена, този пазар (а и освен той) ще бъде затворен и тогава стадата ще изчезнат от единствено себе си.

Рано или късно ще се оправим с чумата по овцете и козите. С недоверието обаче ще е доста по-трудно. А за публичния организъм то е не по-малко рисково, тъй като го прави некадърен да се оправи с какъвто и да било проблем. Също като при автоимунните болести, за които няма лекуване. При тях хиперактивната имунна система стартира да нападна и унищожава здравите тъкани, кафези и органи. Могат да се приложат препарати, които потискат тази хиперактивност и краткотрайно облекчават признаците. Но пък отслабват имунната система, заради което организмът става предразположен на всевъзможен тип инфекции. Тогава и най-баналните измежду тях усложняват още повече положението на пациента.

----------- Колко надалеч е в този момент този субконтинент от огромните очаквания на 60-те и 70-те...

Преселение

Неоколониализмът в субсахарна Африка движи миграцията

От коментар на Мохамед Халаф за " Клуб Z "

Фотограф: Giorgos Moutafis
С идването на лятото се усили и броят на тези африканци, които се насочат на рисковано странствуване към европейския бряг, с цел да се озоват най-после на дъното на Средиземно море. Редица отчети на интернационалните организации разказват ужасите, които сполетяват противозаконните имигранти от пандизите на Северна Африка до мрежите на търговците на плебеи.

Ще кажете – нищо ново. Всъщност новото е, че в Италия, която е южната врата за Европа, на власт пристигнаха представители на крайната десница, употребявайки антиимигрантските настроения на Ботуша. През последните седмици наложената от тях възбрана за акостиране в италиански пристанища на кораби, натоварени с бежанци, както и на морски съдове, принадлежащи на помагащите им филантропични организации, провокира вълна от отвращение по целия свят.

Трябва обаче да си дадем сметка и за едностранчивостта на информацията в западните медии. Обикновено те подчертават върху еволюцията и несъгласията в позициите на обособените страни-членки, както и върху тежките условия, при които са държани претендентите за бежански статут. Пренасочването на прожектора на медиите към събитията в арабско-ислямския ареал и представянето на проблемите в плоскоста ислямизъм-ислямофобия, също способстваха за игнориране на първопричините за миграцията от субсахарна Африка.

Всяка година стотици хиляди, най-вече младежи, напущат африканските страни, с цел да се спасят от мизерията и униженията. Западните медии обаче обръщат внимание на филантропичната злополука само, когато някой открие следващите трупове на мигрант. Този лекомислен интерес не регистрира размера на африканската покруса – в частност в региона Сахел в южния завършек на Сахара. Това е район, в който бушуват племенни войни с политическа багра и в която една корумпирана върхушка сменя друга такава.

Колко надалеч в този момент е този субконтинент от огромните очаквания, свързани с плановете за развиване, стартирани директно след освобождението на редица страни от европейска колониална взаимозависимост през 60-те и 70-те години на предишния век! Днес следим завръщането към обичайното за колониализма експлоатиране на естествените запаси на Африка от западни компании.

" Първият свят " следва да поеме своята отговорност и да способства за политическата стабилизация на африканските страни, която да разреши и икономическото им развиване в сходство със настоящия стадий на глобализацията. Защото сегашните политики на Европейски Съюз, ориентирани към прекъсване на противозаконната имиграция, са обречени на неуспех. Те разчитат на съдействие със същите корумпирани африкански държавни управления, чието ръководство е основната причина за вътрешната неустойчивост, а отсам и за миграцията на младежите, устремени към европейско бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР