© Анелия Николова Първият сняг дойде с чувствително застудяване във

...
© Анелия Николова Първият сняг дойде с чувствително застудяване във
Коментари Харесай

Вечерни новини: Българското образование е на последно място в ЕС; Парламентът окончателно прие бюджета на здравната каса

© Анелия Николова Първият сняг пристигна с сензитивно захлаждане във вторник сутринта и съумя да натрупа за няколко часа. На фона на празничното въодушевление, което първият сняг постоянно основава, даже при прогнозите за минусови температури до четвъртък, водещата вест за деня не е изключително добра - България е на последно място в Европейски Съюз по равнището на функционална просветеност на учениците и записва максимален спад, съгласно данни интернационалния тест PISA за 2018 година Коментарът на министъра на образованието Красимир Вълчев: и идващите години резултатите ще са неприятни, тъй като българско обучение в този момент е в преход от енциклопедичен към компетентностен модел на образование.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА НА ДЕНЯ

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики PISA 2018: Все повече български възпитаници са необразовани

Информацията в резюме: България утежнява представянето си и е на последно място в Европейски Съюз по общи резултати на учениците на интернационалния тест PISA за 2018 година, който беше показан във вторник от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), в която членуват 36-те най-развити пазарни демокрации. Изследването обгръща общо 79 страни, а нашата страна е на 56 позиция.

Какво значи това: За разлика от българските матури PISA не мери просто запаметения (понякога безусловно " назубрен " ) материал до този миг. Тестът има за цел да откри по какъв начин учениците осмислят и ползват наученото в действителни обстановки. Слабите резултати демонстрират ниска подготвеност на българските възпитаници да се оправят в живота и съгласно специалисти ще имат мощно отрицателно отражение върху стопанската система на страната.

Какво демонстрират данните? Проучването записва съществени спадове в трите покривани дисциплини - четене, математика и естествени науки. Почти една трета от деветокласниците са функционално необразовани по едно и също време и в трите дисциплини - т.е. не покриват минималното второ равнище по нито една от тях.47% не покриват минимална четивна просветеност през 2018 (41.5% през 2015 г). Това равнище е двойно над междинното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.Понижение има и при математиката - делът на функционално математически необразованите се е нараснал от 42% до 44%.Сривът в естествените науки е изключително огромен - делът на функционално необразованите в тази област пораства от 37.8% през 2015 година до 47% през 2018 г.България освен е последна в Европейски Съюз, само че на Балканите с по-лоши резултати са единствено Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово. Всички те обаче въпреки всичко регистрират усъвършенстване по отношение на 2015 година най-малко в някои от дисциплините, а Северна Македония - във всички и то доста. PISA 2018 за следващ път сподели и огромна степен на неравноправие при резултатите сред децата на привилегированите и непривилегированите в обществото. ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Водещите вести от деня в три фрази

Парламентът дефинитивно одобри бюджета на здравната каса

Парламентът гласоподава на второ четене Закона за бюджета на здравната каса за 2020 година Той ще бъде 4.7 милиарда лева , с към 400 млн. лева повече спрямо актуалната година. Преди второ четене в границите на тази сума бяха увеличени парите за извънболнична помощ - единствено с 6 млн. лв., и за лабораторни проучвания - с 3 млн. лв..

Деница Сачева публично е новият обществен министър

Деница Сачева

Фотограф: Надежда Чипева
Досегашният зам-министър на образованието Деница Сачева към този момент публично ще заеме мястото на освободения доскорошен обществен министър Бисер Петков, чиято оставка бе поискана от премиера предишния петък поради " насъбрани във времето учредения ".

Кандидатурата на Сачева мина с доста дребна разлика в Народното събрание - 114 гласа " за " и 106 " срещу " и трима - въздържали се, като с изключение на опозицията от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи против нея гласоподаваха и депутатите от " Атака ", а преди този момент се организира двучасов безмислен спор върху " джендър идеологията " и Истанбулската спогодба. В момента в обществения бранш има ред проблеми - от болничните и вторите пенсии през нерешените въпроси на хората с увреждания и неприятните условия в домовете за деца до ниските заплати на обществените служащи.

Търговското съглашение сред Съединени американски щати и Китай може да се отсрочи за края на 2020 година

Доналд Тръмп съобщи, че комерсиалното съглашение с Китай може да се наложи да изчака до президентските избори в Съединени американски щати през ноември 2020 година Двете страни към момента не са подписали тъй наречените първа фаза от съглашението, оповестено през октомври, което породи очаквания за понижаване на напрежението сред Вашингтон и Пекин. Цените на европейските акции паднаха след мненията на Тръмп, а при започване на търговията на Уолстрийт водещите борсови показатели се намалиха с над 1.3%.

ПАРАДОКС НА ДЕНЯ

Фотограф: Юлия Лазарова
Необичайно огромни паркоместа на новооткритата права на бул. " Патриарх Евтимий " в сектора след бул. " Витоша " в посока Прага, провокираха удивление измежду столичани. Местата за паркиране са обрисувани с размери за камион или за две коли една зад друга. Пред " Дневник " от Столична община обясниха това с обмисляне в вероятност - в бъдеще на част от тази повърхност ще се очертае велоалея.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Утре стартира срещата на върха на НАТО в Лондон

Англия ще бъде хазаин на срещата на върха на НАТО в сряда. От българска страна ще участва президентът Радев, който през днешния ден отпътува за срещата. Събитието се случва на фона на изявлението на френския президент Еманюел Макрон от преди три седмици, в което споделя, че алиансът е в " мозъчна гибел ".

" Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция... Съединени американски щати печелят минимум. Много рисково изказване от тяхна страна. Помагаме на Европа да се сплоти към общ зложелател, който може да е или да не е зложелател, не мога да ви кажа това, има и други врагове. Но никой не се нуждае от НАТО повече от Франция ", съобщи американският президент Доналд Тръмп в отговор на коментара на Макрон.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тайфунът Камури удари Филипините

[Reuters]
Тайфунът Камури доближи Филипините, равнището на океана се увеличи с 3 метра, тук-там поривите напразно минават 240 км/ч. Около 200 000 поданици са евакуирани от крайбрежните и планинските региони заради опасения от приливни талази и свлачища, оповестява BBC. Международното летище в Манила затвори за 12 часа. Отменени са част от надпреварите в Югоизточноазиатските игри, които сега се организират в Манила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР