© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: Застрахователите искат

...
© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: Застрахователите искат
Коментари Харесай

Вечерни новини: Пеевски иска контрола над подслушванията, част от спорните реформи в здравеопазването ще отпаднат

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: Застрахователите желаят предели за обезщетения; Санкциите против Иран влязоха в действие, Европейски Съюз не е подготвен

И още: Ремонтите на СУ-25 ще се договорят отново; Сделката за Brexit е на финалната права; Народното събрание ще опита да одобри бюджет 2019
5 ное 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Лимитът за застрахователни компенсации при гибел след публично обсъждане; Депутатите без командировки, с цел да има съвещания на парламента; Нови митинги против скъпите горива; Влизат в действие глобите на Съединени американски щати против Иран
4 ное 2018 Докато светът е фокусиран върху основните избори за Конгрес в Съединени американски щати, денят в България донесе една дълго чакана вест за водачите - " изрядните " скоро ще заплащат по-евтина застраховка " Гражданска отговорност ", а за нарушителите тя ще се оскъпи с до 400%. Редом с това стана ясно, че Делян Пеевски, който има мощно въздействие в ДАНС, прокуратурата и следствието, в този момент ще опита да овладее и подслушванията, като непосредствен до него кадър е препоръчан от Движение за права и свободи за член и вероятно - ръководител на Бюрото за надзор на СРС.

Иначе вниманието в България през днешния ден бе ориентирано към Народното събрание, където бе гласуван бюджета на Здравната каса за 2019. На фона на протест от страна на опозицията, ръководещите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " бяха мобилизирали силите си на 100% и съумяха да обезпечат нежен кворум от 122 депутати (при нужни най-малко 121), с цел да стартира съвещанието. След това използваха и процедурна хватка, като желаеха броене (възможно единствено един път на заседание), което сподели 129 присъстващи в залата - с депутатите на " Воля ". Така съвещанието бе избавено, а опозицията в последна сметка се включи в дебата. Рекордният бюджет от над 5 милиарда лева на здравната каса за следващата година бе признат със 108 гласа " за ", 62 бяха " срещу " и 10 " въздържал се ".

Както стана ясно обаче, от ГЕРБ считат да трансформират сред двете четения част от най-спорните промени, които здравното министерство желае да прокара през Закона за бюджета и против които има остро обществено неодобрение. Сред тях са предлаганото огромно прелицензиране на лечебни заведения и лекарски кабинети, централизирането на активността на центровете по трансфузионна хематология и ограничаването да не се заплаща на лечебните заведения за здравна активност на доктор, който не е на главен трудов контракт. Освен това ГЕРБ ще поддържат и настояването на лекарите да не може да се трансферират пари от едно перо в друго в бюджета на НЗОК.

НАЙ-ВАЖНОТО

Човек на Пеевски може да стане ръководител на Бюрото за надзор върху СРС

Илко Желязков, считан за извънредно непосредствен на Делян Пеевски, е номинацията на Движение за права и свободи за член (и вероятно председател) на Националното бюро за надзор върху специфичните разследващи средства, стана ясно след приключването на крайния период за номинации. Желязков, който е кадър на Държавна сигурност, е описван като човек на Пеевски в региона на сигурността и енергетиката, медиатор сред депутата и неговите хора в службите, прокуратурата,следствието и други институции. Извън Желязков измежду шестте номинирани за петчленния състав на Бюрото има единствено още 1 ново име - Пламен Колев Иванов ( " Воля " ). Останалите четирима са настоящи членове – ръководителя Бойко Рашков и Илия Ганев (БСП), Огнян Атанасов (ГЕРБ) и Огнян Стоичков ( " Атака " ).

В последната година Бюрото бе подложено на мощен напън от страна на прокуратурата и ДАНС и в следствие работа му бе блокирана, а ръководителят Бойко Рашков опита да сезира Народното събрание и обществото за казуса, само че това стана мотив за офанзива против него. Парадоксално обаче партиите в този момент предлагат същите хора, с ясната настройка да ги добавят с човек на Делян Пеевски.

Гражданска отговорност ще е 400% по-скъпа за извършители и 25% по-евтина за изрядните водачи

Отстъпка до 25% от базовата цена на " Гражданската отговорност " или оскъпяване с до 400% за тези, които имат история с произшествия и пътни нарушавания, планува проектонаредбата, с която ще се вкара системата бонус-малус при подписване на наложителната застраховка. Тя бе призната на първо четене от Комисията за финансов контрол (КФН). Целта й е да подтиква водачите към по-отговорно шофиране и понижаване на случаите на пътя през стопански тласъци. Проектът е оповестен на страницата на КФН за публично разискване в идващите 30 дни.

Темата е гореща, защото цените на наложителната лавица не престават да се покачват през тази година, а изрядният водач заплаща толкоз, колкото и този с доста нарушавания. Сред аргументите за растежа в цената са увеличената банкова гаранция на България в Европейската система " Зелена карта ", както и нарасналите условия за платежоспособността на застрахователите. Системата бонус-малус се бави към този момент повече от година - действително трябваше да бъде въведена при започване на 2017 година

Handelsblatt: България или Турция са вероятни разновидности за нов цех на " Шкода " за над €1 милиарда

Германската група Volkswagen възнамерява създаване на нов цех за произвеждане на коли " Шкода " отвън Чехия и измежду евентуалните места са страни на изток - като България или Турция. Решението може да бъде взето от надзорния съвет още идната седмица, като съвещанието е планувано за 16 ноември, когато би трябвало да бъде утвърдена и капиталовата стратегия за идната година. Това твърди в новия си брой авторитетното в деловите среди немско издание Handelsblatt.

Информацията за вероятната инвестиция тук е част от по-голям текст по отношение на проектите на концерна за създаване на нови индустриални бази за електрическите модели. До момента се смяташе, че производството на Skoda в Чехия ще бъде разширено. Според предварителна оценка обаче страната не разполага с задоволително фрагменти. Чешката компания към този момент аутсорсва част от продукцията си в други фабрики на компанията майка точно заради неналичието на потенциал.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Съединени американски щати гласоподават за Конгрес


Фотограф: Carlos Barria
Днес в Съединени американски щати се организират междинните избори за Конгрес, които са тест за президента Доналд Тръмп и късмет за ядосаните и разочаровани демократи да си върнат най-малко част от контрола. Залогът са всички 435 места в Камарата на представителите и 35 сенаторски места, като сега Републиканската партия държи болшинства и в двете камари. Първите резултати се чакат късно през нощта българско време, само че съгласно допитванията демократите имат шансове да вземат болшинство в Камарата на представителите, до момента в който републиканците са в добра позиция да запазят дребното си болшинство в Сената.

Ако прогнозата се извърши, проблемите за Доналд Тръмп ще бъдат съществени, защото няма да може да прокарва безпроблемно огромни законопроекти през първата законодателна инстанция. Демократичен Конгрес и републикански Сенат обаче на процедура значи и че законодателната власт в страната значително ще е блокирана.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ЕНП избира кандидат за ръководител на Европейска комисия, този на левицата е явен - Тимерманс

Европейската национална партия (ЕНП) се събира на следващия ден на конгрес в Хелзинки, с цел да избере с скрито гласоподаване един от двамата кандидати за ръководител на Европейска комисия от партията: баварецът Манфред Вебер, ценител на европейските институции, само че без управнически опит в Германия, и финландецът Александър Стуб, който е заемал най-високи политически постове в страната си. Победителят ще е явен на 8 ноември и има голям късмет да наследи Жан-Клод Юнкер, защото сега ЕНП е първа мощ в Европарламента, а постът се заема от партията, събрала най-вече гласове на евроизборите. Те са на 26 май следващата година.

Междувременно нощес стана ясно, че зам.-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович се отдръпва от вътрешната конкуренция за определянето на водещ претендент от ПЕС и по този начин претендент на социалистите остава другият зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Тоалетната гражданска война на Бил Гейтс


Фотограф: Thomas Peter
Милиардерът човеколюбец и създател на " Майкрософт " Бил Гейтс излезе във вторник пред публиката в голяма зала в Пекин с бурканче от човешки изпражнения в ръце. Той показа визия за нови вид тоалетна на ревю за нови технологии в санитарния бранш. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е похарчила повече от 200 милиона $ за изследвания през последните седем години. Резултатът са 20 авангардни санитарни продукта, предопределени да унищожат нездравословните бактерии и да лимитират болесттите, свързани с неприятната хигиена. Особено в най-бедните елементи на света, където достъпът до вода е проблем. Предприемачът даже пи вода, дестилирана от фекалии, с цел да покаже успеваемостта на новите технологии. Създадените с негова поддръжка тоалетни системи би трябвало да работят в региони без канализация и да разделят течните и твърдите боклуци, като отстраняват нездравословните странични артикули.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Със 7 на 5 гласа Конституционният съд отхвърли настояването на Българска социалистическа партия да се анулира решението за премахване на Валери Жаблянов (БСП) от зам-председателския пост на Народно заседание. Мотивите на съда ще станат известни по-късно. Отстраняването на Жаблянов през февруари беше аргументирано с това, че е увредил престижа на Народното събрание с изявлението си, че " Народният съд е належащо и неизбежно правораздаване ".

Полската ръководеща популистка партия " Право и правдивост " понесе тежки загуби на втория тур в кметските избори , като загуби освен в огромните градове, само че и в множеството междинни и дребни градове. Опозиционната партия " Гражданска платформа ", която завоюва Варшава на първия тур, взе на втория и други огромни градове като Краков, Гданск и Келце. Според анализаторите измежду аргументите е решението на премиера Моравецки да ухажва най-радикалната част от електората.

Еврогрупата също изиска Италия да промени проектозакона за бюджета си. Италия има още седмица, с цел да показа отначало бюджета си, съобщи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену след месечното съвещание на 19-те финансови министри на страните от еврозоната. Преди две седмици Европейска комисия взе невиждано решение и отхвърли да одобри проектобюджета на Италия зарди " съществени отклонения от бюджетните рекомендации ".

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Идрис Елба е най-сексапилният мъж за 2018 съгласно сп. People

Списание People разгласи английския артист Идрис Елба за най-сексапилният мъж за 2018 в годишната си ранглиста. Елба, който е прочут с функциите си в сериали като " Наркомрежа " и " Лутър ", както и филми като " Прометей " и като Нелсън Мандела във кино лентата на HBO от 2013, е бил сюрпризиран да получи званието, написа списанието.Изборът на 46-годишния артист бе разгласен в предаването на Джими Фалън. " Майка ми ще бъде доста, доста горда ", сподели той пред водещия в директна телевизионна връзка. Освен пред камерата Идрис Елба се изявява и като диджей под псевдонима Big Driis. Той развива и лична линия облекла. Сред предходните носители на оценката на списанието са Дуейн Джонсън, Дейвид Бекъм, Крис Хемсуърт, Адам Ливайн, Чанинг Тейтъм и кънтри звездата Блейк Шелдън, който бе избран за най-сексапилния мъж измежду живите през 2017 година

Фотограф: Hannibal Hanschke [Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР