© Анелия Николова Още по темата Трейс иска проверка в

...
© Анелия Николова Още по темата Трейс иска проверка в
Коментари Харесай

След грешката в SOFIX Expat ETF е продал акции на "Неохим", но ще ги откупи на същата цена

© Анелия Николова Още по тематиката
" Трейс " желае инспекция в БФБ поради грешката със SOFIX

Пътностроителната компания дефинира случилото се като пазарна операция
11 сеп 2017
Фондовата борса още веднъж сгреши SOFIX

Първоначално бе оповестено, че в показателя се сменят четири компании, само че след това стана ясно, че една от тях – " Неохим ", въпреки всичко остава
10 сеп 2017 Управляващото сдружение на борсово търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS е продало огромно количество акции на " Неохим " в петък, а по-късно се е споразумял с продавачите да си ги върне на същата цена, оповестиха от компанията. Това е станало, откакто от фондовата борса първо оповестиха, че производителят на торове напуща показателя при есенното ребалансиране, а по-късно се поправиха, че е позволена неточност и той остава. Тъй като Expat Bulgaria SOFIX UCITS копира показателя, той е задължен да продава акции на сдружения, които го напущат, и да купува на тези, които влизат.

" След второто съобщение на борсата, от което стана ясно, че тази акция остава в показателя, ръководещото сдружение на фонда " Експат асет мениджмънт " стартира дейни диалози с участници в тези интервенции, както и с БФБ - София ", се споделя в публично известие на сдружението. И още: " Доволни сме да съобщим, че в унисон с професионалните стандарти успяхме да реализираме съглашение за връщане на акциите на " Неохим " на същата цена, на която бяха продадени в петък. " От данни за портфейла на фонда към 11 септември се вижда, че той има 17 749 акции за малко над милион лв.. Очаква се противоположната договорка да е на извънборсов пазар.

Пред " Капитал " Никола Янков, ръководещ сътрудник в " Експат ", изясни, че експресната продажба в петък е била за да се минимизират евентуалните загуби за вложителите във фонда, защото практиката е след такива вести цените да падат. Той сподели, че анулираните покупко-продажби касаят към 11 хиляди акции, като близо хиляда няма да могат да се върнат, защото са купени от голям брой дребни акционери. На въпрос чака ли компликации в репликирането на показателя след тази по-съществена смяна Янков отговори: " Не считаме, че ще е мъчно да набавим позиции в показателя дотолкоз, доколкото това са все ликвидни компании. А видяхме, че на процедура и с излизащите позиции нямаме проблеми. Търсене има и това са все търгувани позиции с дълбочина. Продължаваме да считаме, че в този му тип показателят е по-добър за финансовия пазар. Видя се, че той е зрял, участниците в него са все по-професионални и когато се случат такива произшествия, те се позволяват по един естествен метод. "

Друга пострадала компания се оказа " Трейс груп холд " - в началото тя трябваше да влезе в Sofix, само че по-късно отпадна. По тази причина от управлението желаеха Комисията за финансов контрол да направи инспекция в Българската фондова борса. Според компанията случилото се е форма на пазарна операция, която би трябвало да бъде глобена, защото нанася вреди както на имиджа й, по този начин и на вложителите. Впоследствие стана ясно, че КФН е почнала инспекция още в петък, а от борсата обявиха, че ще компенсират засегнатите страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР