© Анелия Николова Още по темата Над 100 млн. евро

...
© Анелия Николова Още по темата Над 100 млн. евро
Коментари Харесай

Какво е специфичното при подготовка на проект за иновация

© Анелия Николова Още по тематиката
Над 100 млн. евро ще бъде еврофинансирането на неземеделски действия

Очаква се приемът на планове да стартира през май, средствата ще бъдат разпредели в 4 съществени бранша - произвеждане, услуги, занаяти и туризъм
18 апр 2018
Големи упования за еврофинансиране през 2018 година

Според оповестената стратегия би трябвало да бъде разгласен банкет на планове по 17 ограничения
7 мар 2018
Какви са измененията при финансирането на интегрирани проекти за градско развиване

Досега са подписани контракти с общини за планове за над 800 млн. лева
14 фев 2018
Възможности за финансиране на дребни компании по " Хоризонт 2020 "

От 2018 година ще се ползва напълно нов метод " изпод нагоре " без авансово дефинирани тематики, по които се кандидатства
22 ное 2017
Еврофинансиране за дейно потребление на ресурсите

Безвъзмездната финансова помощ варира от 200 хиляди до 1.5 млн. лева
30 авг 2017 В последната скица от 2017 година за създаване на нововъведения от съществуващи предприятия бяха подадени 360 плана Все по-често в всекидневието се употребява думата " иновация ", а в новия програмен интервал кандидатстващите компании по процедури за финансиране на нововъведения по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " сензитивно се усилиха. В последната скица от 2017 година за създаване на нововъведения от съществуващи предприятия бяха подадени 360 плана, а година преди този момент за финансиране на създаване на нововъведения от започващи предприятия имаше 844 претенденти.
В новия програмен интервал към този момент се организираха две процедури за създаване и една за внедряване, като плановете са в развой на осъществяване. Предстои по проект за края на 2018 година още една скица за внедряване на нововъведения, както и за развиване на иновационни клъстери.

Защо се подтикват нововъведенията

Според данни за страните членки от 2016 година България продължава да е на предпоследно място в Европейски Съюз по иновационно показване, което непроменяемо поддържа стопанската система на страната в положение на " догонваща ". Технологичното равнище на бизнеса към момента е ниско и растежът се основава на вложения в усъвършенствания, само че няма първокласен скок към високо равнище на развиване. В тази връзка България има създадена Иновационна тактика за умна специализация (ИСИС), която дефинира области от стопанската система, в които се предизвикват нововъведенията, с цел да се докара до подтик на развиването на качествено по-високо равнище.

Кои са секторите с приоритет за финансиране на нововъведения

В ИСИС са избрани четири тематични области, в които да се предизвикват нововъведения. Бизнесите, които се разпознаят в тези браншове, могат да имат поради, че имат опция да търсят безплатна помощ за иновационните си вложения.

Областите са следните:

Информатика и ИКТ
Тази област включва Fabless и нови подходи за дизайн и/или асемблиране; ИКТ подходи в машиностроене, медицина и креативен промишлености, включително цифровизация на културно-историческо завещание, развлекателни и просветителни игри; 3D цифровизация, визуализация и прототипиране; Big Data, GridandCloud Technologies; безжични сензорни мрежи и безжична комуникация/управление; езикови технологии; уеб, хибридни и native приложения, уеб основани приложения за основаване и експлоатиране на нови услуги и продукти; потребление на нови благоприятни условия по отношение на аутсорсинг и ИКТ основани услуги и системи.

Мехатроника и чисти технологии
Тази област включва произвеждане на базови детайли, елементи, възли и съоръжение, вграждани като част от мехатронен елемент или независимо съставляващи подобен агрегат; машиностроене и уредостроене, включително елементи, съставни елементи и системи, с акцент върху превоза и енергетиката; инженеринг, реинженеринг и продължение на виталния цикъл на индустриални машини, уреди и системи; системи за автоматизирано и софтуерно подпомагано ръководство с приложение в производството; вграждане на ВЕИ в роботизирани системи с неестествен интелект; основаване на модерни осведомителни комплекси за самостоятелни енергийни системи; роботика и автоматизация на процеси, в това число 3D моделиране на роботизирани автоматизирани системи; планиране и произвеждане на високотехнологични артикули и/или присъединяване в наднационална индустриална верига, включително в аеро-космическата индустрия; биомехатроника; интелигентни системи и уреди, " интелигентни домове " – " интелигентни градове " ; чисти технологии с акцент върху превоза и енергетиката (съхранение, икономисване и дейно систематизиране на сила, електрически транспортни средства и екомобилност, водород основани модели и технологии, безотпадни технологии, технологии и способи за включване на отпадъчни артикули и материали от производства в други производства).

Индустрия за здравословен живот и биотехнологии
Тук се включват способи за чисто произвеждане, предпазване, преправка и постигане до крайния консуматор на характерни български съставки, средства и артикули (вкл. кисело мляко, мед и пчелни артикули, самун, вино, млечни и месни артикули, етерични масла, бира, билки и билкови артикули, козметични средства и продукти); произвеждане на профилирани храни и питиета (бебешки и детски, " галактически " храни); произвеждане на принадлежности, съоръжение, консумативи за здравна и дентална диагностика и терапия и/или присъединяване в наднационална индустриална верига; лична медицина, диагностика и самостоятелна терапия, лечебни и лекарствени форми и средства; медицински и лековит туризъм с акцент върху опциите за персонализация (немасов, а личен туризъм); нанотехнологии в услуга на медицината; биотехнологии с директно приложение за здравословен метод на живот; " сини " технологии и приложение на нови способи и технологии в устойчивото прилагане на речни и морски ресурси; произвеждане на съоръжения за извличане на екологично чиста електрическа енергия и промишлена вода; зелена/биобазирана стопанска система.

Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености
Тази тематична област включва културните и креативните промишлености (според формулировка на Европейска комисия: архитектура, архивно дело и библиотекарство, артистично занаятчийство, аудио-визуални форми (филми, тв, видеоигри и мултимедия), културно завещание, дизайн, включително фешън дизайн, фестивали, музика, театрални и образни изкуства, издателска активност, радио; компютърни и мобилни приложения и игри с учебен, маркетинг и/или развлекателен характер; различен (селски, еко-, културен и фестивален) и рисков туризъм и спорт (за стимулиране на несезонен, немасов, а непрекъснат нишов туризъм); произвеждане на артикули и уреди с директно приложение в тези сфери (напр. национални (регионални) носии, колела, стени за катерене и други артикули за различни и рискови спортове, костюми, декори, материали за исторически възстановки, профилирана екипировка и съоръжение, печатни издания).

Стоян Недев, управител планове " Европейски стратегии ", " Елана инвестмънт "

Как да отличим иновация от рационализация

Иновацията е създаване на нов или доста усъвършенстван артикул (стока или услуга) или пък нов способ за производство, организация, маркетинг и така нататък Подобрението следва да съставлява изменение във функционалността – това дефинира новаторския темперамент на нововъведението. Така то се отличава от модернизацията на развой или артикул, при които просто прибавяме нова машина и вършим процеса по-ефикасен.
Дефинирани са два вида нововъведения: продуктови и индустриални. При продуктовата иновация с изключение на нова стока и услуга можем да причислим доста усъвършенстван действителен артикул, който е изменен във функционалността си и/или в употребените съставни елементи и материали. При индустриалната иновация става въпрос за нов или усъвършенстван способ на осъществяване на индустриален развой. Важно е да се знае, че еврофинансиране може да се получи единствено за лична иновация. Ако се вкарва патентована иновация от задграничен сътрудник, това към този момент не може да кандидатства за безплатна помощ.

Как се структурира нововъведението

По смисъла на Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " нововъведението има два стадия: на създаване и на внедряване. Етапът на създаването стартира с съществуването на концепция и приключва със основаване на някакъв модел или някакво познание за способ, които са интелектуална благосъстоятелност, подлежаща на отбрана. В взаимозависимост от тестваната концепция може да бъде патентовано откритие или да има регистрация на потребен модел.
В този първи стадий концепцията за нов или усъвършенстван артикул, или пък за способ предстои на изследване и разбор, на тестване – като се доближава до основаване на някакъв модел. До началото на втория стадий на внедряване се смята, че би трябвало да има подготвеност на концепцията да стартира изследване и тестване за всеобщо произвеждане.
Във втория стадий се създава и обезпечава процесът на реализиране на всеобщо произвеждане или приложение на продукта/метода. Във внедряването се подсигуряват оборудванията, оборудването, софтуерната база за осъществяване на доста бройки от основания тестови модел или пък за използване на тествания способ за неведнъж прилагане. В края на втория стадий би трябвало да има демонстрирано произвеждане или приложение на развой в операционна среда.

Финансиране на иновационните стадии

Финансирането по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " се разделя в обособени процедури, които са ориентирани към първия или втория стадий на иновационния развой. За да се възнамерява иновационният развой и да се приготви план, предприемачът (възможно е благодарение на консултант) би трябвало да си даде сметка на какво равнище на софтуерна подготвеност се намира. Измерването на софтуерна подготвеност има 9 стадия. Те се разпределят по този начин: 1/ наблюдаване на съществени принципи; 2/ формулиране на концепцията на технологията; 3/ проучване и пробно доказване на концепция; 4/ лабораторно доказана концепция; 5/ технология, валидирана в съответстваща среда; 6/ технология, демонстрирана в съответстваща среда; 7/ първообраз, демонстриран в операционна среда; 8/ приключена и сертифицирана система; 9/ тествана система в операционна среда. Разработването на нововъведението включва стадии от 1 до 6. Следващите са част от внедряването на нововъведението. Когато един бизнесмен желае да кандидатства за финансиране по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", той би трябвало да проучва готовността си на всяко равнище и да включи планирането на обособените стадии на подготвеност в своя план.

Преценка на нововъведението по отношение на различни артикули и способи

Една компания може да кандидатства за финансиране с иновация, която е новаторска на фона на предходни артикули и процеси в нейното предприятия. Новият продукт/услуга/процес може да бъдат новаторски по отношение на бранша на компанията, по отношение на целия български пазар или на фона на Европейски Съюз и света. При оценката на плановете по европрограмата за бизнеса най-голям брой точки в класирането се получава за изобретение, което е новаторско в Европейски Съюз и света. При всички случаи е належащо да се направи обстоен относителен разбор на съществуващите продукти/услуги и способи. Кандидатът би трябвало да е наясно какво отличава неговия план на фона на пазара. При подготовка на новаторски план той наложително би трябвало да потвърди за какво неговата иновация превъзхожда другите възможности й.

Съвети за обмисляне на еврофинансирането

Безвъзмездната помощ по европрограмите е доста значима за бизнесмените, които търсят финансиране за нововъведенията си. Но те би трябвало да имат поради, че макар всички усъвършенствания като съкращаване на периоди и успеваемост в процесите в Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " не могат да разчитат на незабавно финансиране. Реалистично видяно, би трябвало да сметнат период от 1 година от момента на кандидатстване досега, в който могат да създадат първите си процедури по доставка в границите на утвърден план и подписан контракт за подкрепяне.

Как могат да са потребни консултантите

Консултантите по европроекти оказват помощ на компаниите да проучват и възнамеряват иновационния развой. Това включва изясняването на равнището на софтуерна подготвеност, структуриране на плана, разбор на рисковете, пазарен разбор, финансово-икономически разбор, бюджетиране, установяване на сериозните точки в ръководството на плана и не на последно място – в ръководство на осъществяването на плана.

Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР