© Анелия Николова Още по темата Малка победа в дългата

...
© Анелия Николова Още по темата Малка победа в дългата
Коментари Харесай

Искането за оставка на Кьовеши повдигна нови въпроси дали Румъния върви по пътя на Унгария и Полша

© Анелия Николова Още по тематиката
Малка победа в дългата война против корупцията

Протестите в Румъния са единствено последната глава от продължаващата към този момент две десетилетия битка против овладяната страна
10 фев 2017
Прокуратурата в Румъния стигна и до премиера

Виктор Понта е обвинен в документни закононарушения и пране на пари
5 юни 2015 Румънският министър на правораздаването Тудорел Тоадер прикани за отстраняването на ръководителя на антикорупционната организация в страната и по този начин провокира нови улични митинги. Тоадер показа отчет от 36 страници по отношение на активността на румънската Национална дирекция " Антикорупция " (DNA), водена от Лаура Кьовеши, в който тя е упрекната, че работи оттатък своите пълномощия и не почита пълномощията на Народното събрание.

Сега президентът Клаус Йоханис би трябвало да утвърди препоръчаното премахване. Това обаче не се чака да се случи, защото той поддържа Кьовеши и DNA, написа Politico. В четвъртък Йоханис разяснява, че " презентацията на правосъдния министър е неразбираема ", само че даде обещание да бъде извършен разбор на отчета на Тоадер и да употребява " конституционните си права, с цел да подсигурява действието на самостоятелната правосъдна система и да укрепи върховенството на закона ".

Опасенията са, че настояването за премахване на Кьовеши е следващата стъпка обратно в борбата против корупцията в Румъния. Ръководителката на DNA е един от хората, които се опълчват на опитите на социалистическото държавно управление да прокара промяна в правосъдната система, която докара до вълна от митинги и провокира терзания в Брюксел. И този епизод ускорява чувството, че Румъния върви по пътя на Унгария и Полша, които също водят борби с Европейски Съюз за противоречиви правосъдни промени. " Такъв е политическият подтекст. Имаме [унгарският министър председател Виктор] Орбан, имаме Полша - и концепцията е, че е Европейски Съюз няма същинска сопа, с която да ги сплаши, " отбелязва пред в. Financial Times Кристиан Гиня, съпредседател на нова технократска дясноцентристка партия.

Липса на солидни аргументи

Ден по-късно Йоханис бе още по-категоричен: " Няма солидни аргументи, с цел да разреша решение за отстраняването й. Да, поддържам я, поддържам активността й и активността на DNA. Те правят доста добра работа. "

Кьовеши надзирава корупционните каузи против водещи политици от разнообразни партии в страната. Обвиненията на Тоадер са, че тя се държи властническо и отхвърля да се яви пред парламентарна комисия, проверяваща нередности по време на президентските избори през 2009 година Според правосъдния министър това е нарушаване против пълномощията на Народното събрание и попречва способността му да извършва отговорностите си.

Тоадер също по този начин твърди, че Кьовеши е надвишила пълномощията си, когато е почнала следствие по отношение на това по какъв начин държавното управление е прокарало ексклузивен указ предходната година, който отчасти декриминализира някои корупционни практики. Декретът докара до огромни митинги, които принудиха ръководещите да го анулират няколко дни след приемането му. Сегашните обвинявания против Кьовеши идват на фона на скорошни изказвания от други политици, че от DNA са изфабрикували престъпни доказателства против тях.

Атака против правосъдната система

Миналата седмица Кьовеши отхвърли обвиняванията и уточни, че тези офанзиви не са единствено против нея, а против цялата румънска правосъдна система. Европейската комисия хвали работата на DNA, която успявала да поддържа добър ритъм в преследването на корупционните практики макар оказвания мощен напън. През предходната година организацията е дала на съд 573 обвинени в към 200 каузи и е издала близо 200 дефинитивни присъди против над 400 обвинени.

Същевременно ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се оплака, че напоследък са се сменили толкоз доста румънски министър председатели, че той не може да ги наблюдава. " Това е петият министър председател в страната, който имах удоволствието да приема от началото на мандата ми. Бих желал този цикъл да спре и този път да се задържи по-дълго, тъй като започнах да изгубвам броя на всички тези, които съм виждал ", разяснява Юнкер след срещата си с новият румънски министър-председател Виорика Дънчила. И добави, че " от време на време имаме чувството, че някои румънски политически кръгове биха желали да лишават някои свободи по отношение на прецизното използване на върховенството на закона ". А това изрично е спънка по пътя за Шенген.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР