© Анелия Николова Още по темата Без обществени поръчки за

...
© Анелия Николова Още по темата Без обществени поръчки за
Коментари Харесай

Спешни законови промени отново скараха управляващи и опозиция

© Анелия Николова Още по тематиката
Без публични поръчки за ремонтите на оградата по границата

Спешни промени в закона ще решат проблемите на властта с обжалваните състезания
20 фев 2018
Внесени са две кандидатури за началник на антикорупционната комисия, едната е изненада

Досегашният ръководител на КОНПИ Пламен Георгиев е номинация на ГЕРБ, и.д. шефът на комисията за спор на ползи Николай Николов е препоръчан от Българска социалистическа партия
14 фев 2018 Извънредното включване в петъчния дневен ред на Народното събрание на два законопроекта, стартирани от ръководещите, провокира скандал сред ръководещи и съпротива от Българска социалистическа партия като най-вероятно той ще се задълбочи в пленарна зала.

В петък Народното събрание ще стартира работа с промени в два закона, импортирани едвам в понеделник (19 февруари) и задвижени по най-спешната писта. Първият планува промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП), с които се дава опция договорите за ремонт на оградата по границата да се подписват без социална поръчка. Вторият - промени в напълно новия антикорупционен закон, който още с влизането си в действие разкри сериозен недостатък. Проблемът е във въведеното ограничаване за общинските съветници да бъдат по едно и също време и еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни препоръки на търговски сдружения, които имат подписани контракти със съответната община, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия. Другояче казано, пред общинските съветници се сложи алтернатива – или да прекратят мандата си, или да закрият бизнеса си, което се оказа, че ще опразни локалните парламенти. Затова планът планува отсрочване на това обвързване до 1 декември 2019 година т.е. да важи за общинските съветници от идващия мандат – 2019-2023г.

Двата законопроекта имат едни и същи вносители от ръководещото болшинство – Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Христиан Митев ( " Обединени патриоти " ) с явната цел да ги преведат незабавно през парламентарната процедура. Два дни след внасянето им, в сряда текстовете към този момент бяха прегледани от правната комисия без даже да има мнения на заинтригуваните институции с аргумента, че са неотложни, а всеки от тях се състои от безусловно един ред.

Още в комисията представителите на Българска социалистическа партия възразиха против тезата за неотложност на законопроектите. От една страна, актуалните общински съветници към този момент са в веселба да подадат заявления за спор на ползи и незабавното приемане на измененията в антикорупционния закон няма да трансформират това. От друга страна, извънредно недопустимо е да се внасят закони от народни представители и да се одобряват без да се видят мненията на заинтригуваните институции изключително когато става въпрос за такава конфликтна тематика като оградата по границата, която генерира сериозен корупционен капацитет. " Вие сте оправдание, Министерският съвет към този момент не поема никаква отговорност ", обърна се Крум Зарков (БСП) към двамата вносители в сряда в правната комисия.

Ден по-късно включването на двете точки изключително в дневния ред на Народното събрание провокира същата реакция. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска евакуиране на плана за промени в Закон за обществените поръчки и разгласи, че Българска социалистическа партия ще се опълчи на бързото му приемане по всевъзможен начин, а Елена Йончева непосредствено съобщи, че задачата на тези промени е да се даде опция да продължи корупцията при поддръжката на оградата по границата, както и да се прикрие досегашната корупция.

" Управляващите желаят да заметат следите от неприятното строителство на оградата по границата посредством ремонта и да продължат да крадат ", съобщи Нинова. Тя се базира и на известието на профилираната прокуратура от сряда, че за градежа на оградата е формирано досъдебно произвеждане. " Краде ли държавното управление на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо, явно, отговорът е да ", сподели Нинова. Според нея фактът, че призводството е формирано в спецпрокуратурата демонстрира, че става дума за " допускане на закононарушения от висши длъжностни лица ". Същевременно, в известието на прокуратурата се споделя, че отчетът на ДАНС, направен в хода на инспекцията по възлагане на Върховната касационна прокуратура, не може да бъде възложен на Българска социалистическа партия, както желаеха от партията, тъй като е част от доказателствения материал. Нинова твърди, че на съвещание на правната комисия основният прокурор Сотир Цацаров е обяснил, че в него има констатации за завишаване на цените и за неупражнен надзор при строителството.

От ГЕРБ разясниха, че с измененията в Закон за обществените поръчки желаят да избегнат опцията за обжалване на процедурите, което да забави възможни незабавни поправки на оградата.
Спецпрокуратурата е образувала досъдебно произвеждане за оградата през декември
Проверката за строителството на оградата по границата е почнала по сигнал на Велизар Енчев, депутат от предходния парламент, подаден през март 2017 година, излиза наяве от прессъобщение на прокуратурата от четвъртък. В хода на тази инспекция, през април м.г. Върховната касационна прокуратура е упълномощила на ДАНС да извърши инспекция " на изказванията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и действието на оборудването за отбрана на териториалната целокупност на страната ".

През септември 2017 година до основния прокурор е постъпил сигнал от парламентарната група на Българска социалистическа партия за нередности при построяването на оградата, и този сигнал е причислен към наличната инспекция, тъй като визира същите условия. Материалите са изпратени на спецпрокуратурата, дружно с отчетите на ДАНС и Агенцията за държавен и финансов надзор, а на 19 декември 2017 година профилираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за закононарушение от общ темперамент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР