class=first-letter-big>П рез януари 2021 г. световните цени на хранителните стоки

...
class=first-letter-big>П рез януари 2021 г. световните цени на хранителните стоки
Коментари Харесай

ООН: Рязко поскъпване на храните на фона на ковид-19

class= " first-letter-big " > П рез януари 2021 година международните цени на питателните артикули доближиха най-високото си равнище от близо седем години насам.

Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) разгласи, че повишаването на международните цени на храните продължава към този момент осми следващ месец, предава „ Фокус”.

Индексът на цените на храните на ФАО, който отразява месечните промени в интернационалните цени на главните храни, е достигнал приблизително 113,3 пункта през януари, което е с 4,3% повече от декември 2020 година

Стойността му е най-високата от юли 2014 година насам. Цените на зърнените култури, растителните масла и захарта са се повишили най-вече.

Зърнените култури единствено за месеца са поскъпнали със 7,1%, което ФАО изяснява „ с внезапно повишаване на интернационалните цени на царевицата, които се усилиха с 11,2% за месеца, надхвърляйки равнището от януари 2020 година с 42,3%”.

Цените на пшеницата са нарастнали с 6,8% заради „ мощното световно търсене и упования спад в продажбите от Руската федерация, където митата за експорт на пшеница ще се удвоят от март 2021 г.”



Индексът на цените на растителното масло се е нараснал с 5,8%, достигайки най-високото си равнище от май 2012 година

„ Причината за това е по-нисък от предстоящите по-рано размер на произвеждане на палмово масло в Индонезия и Малайзия заради несъразмерните превалявания и продължаващия дефицит на трудови имигранти, както и продължителните стачки в Аржентина, които доведоха до понижаване на износа”.



Индексът на цените на захарта се е нараснал с 8,1% по отношение на декември, на млечните артикули - с 1,6%, на месото - с 1%.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР