class=first-letter-big>П реди дни затвориха част от магистрала "Тракия" за ремонт.

...
class=first-letter-big>П реди дни затвориха част от магистрала "Тракия" за ремонт.
Коментари Харесай

Защо ремонтът на отсечка от "Тракия" предизвика дискусии

class= " first-letter-big " > П реди дни затвориха част от автомагистрала "Тракия " за ремонт. Движението сред 168 и 184 км към този момент се пренасочва по обходни направления.

Участъкът е прочут с редица проблеми и неравности, поради които скоростта беше лимитирана до 90 километра в час.

Цената на ремонтните действия обаче провокира полемика.

Темата разяснява в предаването министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

"Мнението ми като инженер е, че цената на една автомагистрала не може да бъде призната в общия случай като цена на километър в другите обстановки. Тя зависи от терена, от геоложките изследвания, от това дали я вършим в планината или в полето, както и от това каква е цената на материалите и на труда ", уточни Аврамова.

"В последно време всички се упражняват в броене на цената на километър. В отговор на депутатски въпрос, предходната година, разгласих планирана стойност, подадена ми от АПИ и тя беше 90 млн. за едното платно на сектора на "Тракия ". В момента ремонтираме 16,5 км в двете направления ", сподели още министърът.

По думите й 12-те км., на които към този момент е бил изработен ремонт, е включвал и други интервенции.

"Там нямаше нужда от нахлуване в пътната основа. Друг обаче е казусът с тези 40 км, на които в този момент стартирахме ремонтни действия. Освен забележимата част, ще има и ремонт на пътната структура. Тя ще бъде главно риконструирана ", разяснява районният министър.

Според нея не е правилно и да се съпоставят цени на разнообразни автомагистрали.

"През 2007 година да вземем за пример, междинната работна заплата е била друга. Материалите също имат друга цена. В момента се вършат неточни сметки с 12 години разлика ", уточни Аврамова.

"Не мога да предвиждам какъв брой ще коства целият ремонт на правата на "Тракия ". Това, което е изчислено все още, е 70 млн., което включва двете платна, дружно с пътните знаци ", сподели още тя.

Аврамова бе безапелационна, че построяването на инфраструктура е една от сполучливите политики на държавното управление на премиера Бойко Борисов.

"Усилията, които сме полагали през последните години, са сполучливи и това е очевидно за хората ", уточни тя.

Още от полемиката вижте във видеото нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР