Чувствителното затопляне в дългосрочен план ще започне от 18-19 февруари.

...
Чувствителното затопляне в дългосрочен план ще започне от 18-19 февруари.
Коментари Харесай

Отива ли си зимата? Синоптик каза кога идва затопляне

" Чувствителното стопляне в дълготраен проект ще стартира от 18-19 февруари. В София температурите ще доближават 9-10 градуса, а в обитаемоте места в южните елементи – до 15-16 градуса. Това ще бъде малко и последните 10 дни от февруари още веднъж ще има снеговалежи с намаляване на температурите. В дълготраен проект зимата няма да си отива ".

Това заяви синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.
-->
Според него заплахата от лавини е действителна, защото интензивният сняг през миналите дни беше съпроводен от мощни ветрове и се основават условия за струпване на сняг по скатовете, ръбовете и върховете на планините. Това е доста рисково поради козирките, които се образуват от навяванията на снега, които доста елементарно се засилват и могат да основат проблеми на скиорите. Янков изтъкна, че по пистите с обозначена маркировка не се чакат лавини.

" На Балканите температурите са високи, пролетни. В нашите южни съседи температурите ще бъдат сред 10 и 15 градуса през почивните дни. По цялото Средиземноморие температурите се движат сред 10 и 15 градуса, в Рим – сред 12 и 14, Мадрид – сред 10 и 12. В Западна Европа също ще бъде относително топло с нормални температури за този сезон – сред 8 и 11, градуса без превалявания ", посочи Янков.

" Температурите през утрешния ден ще се покачат извънредно денем и в обитаемоте места ще бъдат сред 4 и 8 градуса по крайните южни региони. Сравнително с 2-3 градуса по-високи температури от естествените за февруари месец. Валежите в неделя ще бъдат съсредоточени основно в западните елементи от страната. Ще има доста снежна завивка, главно в западните и югоизточните елементи от страната ще се задържи. От вторник стартира интервал с покачване на температурите. Отрицателни ще бъдат утринните температури, само че няма да бъде толкоз студено. Максималните ще доближават от 5 до 10 градуса денем с мъгли в утринните часове. Ще минават облачни талази в следобедните часове през идната седмица доста бързо, само че превалявания не се чакат ", предвижда синоптикът и отбеляза, че съботният ден ще бъде подобаващ за всички фенове на планинските спортове и за туризъм, само че неделя следобяд ще стартират превалявания в планините и в западните равнини. Той акцентира, че негативните температури ще основават проблеми по пътищата и моли високите скорости по автомагистралите да бъдат лимитирани.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР