Чувствителната тема за цената на тока отново влезе в общественото

...
Чувствителната тема за цената на тока отново влезе в общественото
Коментари Харесай

Делян Добрев: Сега не е моментът битовите потребители да излязат на свободния пазар

Чувствителната тематика за цената на тока още веднъж влезе в публичното внимание през последните седмици.

Първоначално служебното държавно управление предложи две цени за електрическа енергия за битовите консуматори, само че по-късно отдръпна предлагането си.

 

„ Сега не е моментът битовите консуматори да излязат на свободния пазар. В проекта за възобновяване сме записали краен период за това - началото на 2026 година “, разяснява пред Епицентър.бг новоизбраният ръководител на комисията по енергетика Делян Добрев.

 

Той счита, че въвеждането на предел за консумация на ток може елементарно да се заобиколи. „ Това е правено и преди 20 години. И тогава което се следи е хората с басейни и със сауни си вързват сауната към един електромер, басейнът- към другия електромер и жилището към третия електромер и да си заплащат ниската цена. Тоест това е неефективно “, уточни Делян Добрев.

 

Критерият би трябвало да е подоходен. Хората с най-високи заплати би трябвало да излязат на сволодния пазар, само че не в този момент примерно, след две или след три години. Тези, които взимат над оптималния застрахователен приход, те нямат потребност от отбрана. Ето ви всички народни представители, президент, които взимат по 10 хиляди лв. заплата, разяснява Делян Добрев.

 

По думите му би трябвало да се стартира до хората с най-високи приходи.

Категорично няма да има дефицит на електрическа енергия у нас тази зима, съобщи депутатът. „ В България сме презапасени с генериращи мощности, имаме над13 мегавата генериращи мощности. “, изясни той и добави, че най-високата ни консумация е към 7 хиляди мегаватчаса.

 

Той счита обаче, че би трябвало да се либерализира процеса на създаване на ВЕИ централи, тъй като има голям инвеститорски интерес. " Колкото повече генериращи мощности има в България, толкоз по-евтин ще е токът ", уверен е Добрев.

 

Това значи, че би трябвало да се понижат процедурите, с които да се облекчи построяването на ВЕИ-централи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР