Чувствителната кожа е проблем, с който се сблъскват все повече

...
Чувствителната кожа е проблем, с който се сблъскват все повече
Коментари Харесай

Чувствителна кожа – Признаци, грижа и причини

Чувствителната кожа е проблем, с който се сблъскват от ден на ден хора. Това положение може да се появи на всяка възраст, без значение от пола. Въпреки това дамите имат доста по-чувствителна кожа от мъжете. Как наподобява сензитивната кожа и какви признаци я съпътстват?

Чувствителна кожа – признаци?

Много хора, когато ги питат за положението на кожата си, споделят, че е сензитивна. За да определим дали в действителност имаме работа с този вид кожа, тя би трябвало да демонстрира избрани характерности, които да го потвърждават.

Преди всичко се характеризира със:

  • зачервяване;
  • сърбеж;
  • леко подуване;
  • чувство за несъразмерна топлина;
  • напрежение;
  • несъразмерна реакция към външни фактори, изключително температурни промени.

Чувствителната кожа реагира мощно на атмосферните промени, като вятър или температурни съмнения. Ако имате тези признаци, коства си да извършите тест, който в допълнение ще покаже положението на кожата. Тестът е следният: вземете пластмасова шпатула и прокарайте ръба й по кожата, да вземем за пример към бузата. Ако имате сензитивна кожа, незабавно ще се появят зачервяване и отичане.

Защо кожата е сензитивна?

Неадекватната грижа за кожата, неприятното хранене, потреблението на сауна или посягането към стимуланти са външни фактори, които могат да доведат до несъразмерна реактивност на кожата. Разбира се, в черния лист е и стресът – безконечният зложелател на красивата, поддържана кожа.

Бременните дами постоянно се оплакват от сензитивна кожа. В техния случай виновниците са хормоналните промени, които се случват в тялото на бъдещите майки. По време на бременност сензитивната кожа на лицето може да реагира отрицателно на продуктите, които е обичала.

Чувствителната кожа е положение, което нормално съпровожда хората, които страдат от розацея или себореен дерматит.

Най-честата причина са вътрешни и външни фактори, които въздействат неподходящо на положението на кожата.

Те включват:

  • несъразмерен стрес;
  • нервност;
  • заболявания;
  • несъответстващи грижи;
  • температурни промени;
  • климатизирани помещения;
  • вреден метод на живот (включително стимуланти).

Както виждате, факторите предразполагащи към сензитивна кожа са разнообразни, само че тя се демонстрира по присъщ метод. В случай на сензитивна кожа нормално това е краткотрайно положение, към 10 % от раздразненията са резултат от алергии.

Грижа за сензитивна кожа

В грижата за сензитивната кожа се грижим най-много за облекчение на признаците: парене, зачервяване и сърбеж.

Затова козметиката, предопределена за този вид кожа, би трябвало да е деликатна, да не съдържа алкохол, аромати, оцветители, мощни почистващи препарати и консерванти.

Най-добре е да следвате правилото – колкото по-кратък е съставът и колкото по-малък е броят на съставките, толкоз по-добре. Когато избирате грижа за сензитивна кожа, би трябвало да изберете козметика, предопределена за такава кожа.

Пример за режим на грижа за сензитивната кожа

Премахване на грима – за задачата можете да употребявате мицеларна вода или лосион, предопределен за сензитивна кожа. Техниката на унищожаване на грима е значима, не търкайте кожата нападателно. Тук би трябвало да сте търпеливи и доста нежни.
Нежно разчистване на кожата от замърсявания – козметиката под формата на прахуляк ще бъде идеална тук, няма да съдържа дразнещи измиващи сътрудници, а основата й ще бъде да вземем за пример бяла глина с добавка на масла. Ако тази формула на козметиката не ви хареса, можете да употребявате внимателен измиващ гел за лице.
Следващата стъпка е тонизиране на кожата на лицето . Те са чудесна опция на общоприетите тоници и хидролати. За сензитивна кожа се предлага хидрозол от дамаска роза, липа или метличина.
Крем . Сега кожата ви е подготвена за идващия стадий от грижата, който е кремът. Тази козметика би трябвало да е предопределена за сензитивна кожа. Не забравяйте да избягвате съставки като алкохол, консерванти и аромати.
Пилинги – осъществяването им не е неразрешено, само че би трябвало да сте доста деликатни и да наблюдавате кожата, не можете да ги вършиме прекомерно постоянно. Пилингите, които могат да се употребяват за сензитивна кожа, са ензимни пилинги.
. Не забравяйте да добавите слънцезащита към ежедневната си грижа за кожата. За задачата използвайте крем с филтър.

Активни съставки в козметика за грижа за сензитивна кожа

Алантоинът има овлажняващ и регенериращ резултат, също така има удобен резултат върху процеса на зарастване на рани. Алантоинът покачва способността за задържане на вода в епидермиса. Това вещество съвършено успокоява признаци като зачервяване, отичане и неспокойствие. Алантоинът е съставка на доста козметични артикули: кремове, лосиони и емулсии. Най-често се прибавя към артикули, предопределени за сензитивна и суха кожа.

Пантенолът подсигурява вярна хидратация на кожата и има лечебни свойства. Идеален е за сензитивна, раздразнена, склонна към алергии и суха кожа. Пантенолът се понася добре от кожата и не провокира раздразнение. Тази съставна част има успокоителен резултат върху главните признаци на сензитивната кожа: сърбеж, зачервяване, неспокойствие.

Серамидите Това са групи липиди, които укрепват защитната преграда на епидермиса, с помощта на което го защищават от нездравословното влияние на външни фактори. Предотвратяват загубата на вода, подкрепят естествените процеси на регенерация и обезпечават оптимално равнище на хидратация. Те участват в козметиката за суха и сензитивна кожа.

Уреята се класифицира като NMF, т.е. естествени овлажняващи фактори. Благодарение на овлажняващите си свойства понижава сърбежа.

има успокояващи, овлажняващи и подхранващи свойства. Благодарение на наличието на субстанции с хигроскопични свойства, сходно на алантоина, поддържа вярното равнище на хидратация на кожата. Освен това алое вера има подмладяващ и изглаждащ резултат, а също по този начин форсира процеса на регенерация на кожата.

Сквалан . Редовната му приложимост омекотява епидермиса, успокоява раздразнената кожа и възпаленията и забавя процеса на стареене.

Също по този начин си коства да потърсите козметика, която в допълнение съдържа такива съставки като: термална вода, витамини А, С, Е, глицерин.

Чувствителна или алергична кожа?

Често хората притежатели на сензитивна кожа неправилно настояват, че имат алергична кожа. Симптомите, които съпътстват сензитивната кожа – сърбеж, парене, неспокойствие и зачервяване, могат да се появят и при алергии, заради което доста хора неправилно диагностицират положението на кожата си.

Основната разлика е, че за контактна реакция би трябвало да има пряк контакт с алергена. Казано по-просто, след потребление на козметика, която съдържа вещество, към което сме алергични, се появява алергична реакция няколко дни след използването й, по-късно се появяват признаци, след което всяка последваща приложимост на тази козметика ще докара до алергична реакция.

Типичните признаци на остра контактна алергия са везикули и ексудативни папули, които могат да бъдат съпроводени и от сърбеж по кожата. Не е наложително признаците на алергия да се появят на мястото, където е прибавен алергенът.  Ако получите алергична реакция, посетете кожен лекар.

Чувствителна кожа – обобщение

Ако към този момент сте открили, че имате сензитивна кожа, ето няколко неща които би трябвало да знаете:

  • ограничете потреблението на пикантни храни;
  • избягвайте горещи бани;
  • предпазвайте кожата от внезапни температурни промени;
  • предпазвайте кожата от слънчевите лъчи;
  • не използвайте механични пилинги;
  • осигурете подобаваща хидратация на кожата, която ще подсигурява понижаване на неприятния сърбеж и чувството за напрежение;
  • избягвайте козметика, съдържаща: алкохол, аромати, в това число Eugenol, Geraniol, Linalool, Limonene), както и оцветители и консерванти;
  • обърнете внимание на натурална козметика защото тя може да съдържа растителни екстракти, които ще раздразнят кожата.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР