Чувствате се подути? Всеки в някакъв етап чувства тежест в

...
Чувствате се подути? Всеки в някакъв етап чувства тежест в
Коментари Харесай

Какво да ядем при подут корем

Чувствате се подути? Всеки в някакъв стадий усеща тежест в стомаха, а това възприятие е извънредно неприятно. Дискомфортът от подутия стомах може да е породен от разнообразни фактори. Всъщност има два разнообразни типа отичане: от газове и от вода.

Газовото отичане ви кара да разкопчавате дънките си, откакто сте яли избрани храни – фасул, млечни артикули, кръстоцветни зеленчуци (броколи или карфиол) или мазни храни. „ Всички ние сме доста разнообразни и някои храни, които могат да провокират газове при един човек, не го вършат за различен “, споделя диетологът Джесика Кординг.

Задържането на вода може да ви накара да се чувствате като индивида на “Мишлен” – отекъл на всички места. Задейства се от хормонални промени по време на менструалния цикъл, дехидратация или изразходване на солени храни и незадоволително калий и вода. „ Повечето американци употребяват прекалено сол, само че употребяват незадоволително калий, който е минерал, намиращ се в плодовете и зеленчуците, който оказва помощ за контраст на натрия “, изяснява Саманта Касети, консултант по здравословно хранене. Тя споделя, че в случай че човек яде доста пакетирани или бързи храни, ястия за у дома или в заведения за хранене, има огромен късмет да употребява прекалено много натрий и да задържа спомагателна течност.

Но с изключение на да осъзнавате по какъв начин питателните ви привички въздействат върху подуването на корема, водата е от решаващо значение за премахването му, споделя диетологът Тори Армъл – изключително когато ядете храни с високо наличие на фибри. " Когато ядете фибри (от решаващо значение, с цел да накарате нещата да се движат след хранене), би трябвало да пиете задоволително вода, с цел да ги усвоите и да се движите дейно през стомашно-чревния тракт.”

Независимо от виновника за подуването на корема, положителната вест е, че можете да се оправите бързо, като се заредите с тези храни, които понижават подуването съгласно диетолозите.

Кисело мляко

Киселото мляко е цялостно с пробиотици – положителни бактерии, които населяват стомашно-чревния тракт, с цел да поддържат здравословен храносмилателен развой и да успокоят възпалението. „ Пробиотиците са значима част от огромната картина на здравето на червата, изключително когато имате отичане и газове “, споделя Кординг. Може да пробвате гръцки йогурт, по този начин ще увеличите протеина до 20 грама, като в същото време намалите броя на въглехидратите. Това е страхотна концепция за десерт с пресни плодове като резени грейпфрут, боровинки или ягоди.

Ако не можете да усвоите киселото мляко поради лактозата, може да опитате кефир. „ Той съдържа единствено към 1% лактоза и има по-голямо многообразие от пробиотични бактерии “, споделя диетологът.

Джинджифил

Противовъзпалителните свойства на джинджифила вършат чудеса при отичане на корема и газове. „ Джинджифилът съдържа храносмилателен ензим, наименуван зингибаин, който оказва помощ на тялото да разгражда протеините “, споделя Тара Коулман, клиничен диетолог в Сан Диего.

„ Той също по този начин има прелестен релаксиращ резултат върху червата ви, като понижава възпалението в дебелото черво, което оказва помощ на храната, която ядете, да минава през храносмилателната система по-лесно.”, споделя Кристин Киркпатрик, уелнес управител в Cleveland Clinic Wellness Institute. Насладете му се в топла чаша домакински чай!

Копър

Копърът е натурален диуретик, който също може да помогне за унищожаване на чревните газове (действа и при двата типа подуване). „ Съединенията анетол, фенхон и естрагол в семената на копъра, имат спазмолитични и противовъзпалителни свойства, които отпускат чревните мускули и разрешават на уловения газ да се разсее “, твърди Коулман.

Може да добавите семената към чаша чай или да нарежете свеж копър в салатата си, с цел да добавите малко спомагателни фибри, които да ви оказват помощ да се наситите и да се почувствате задоволени за по-дълго.

Банан

Калият е главната причина тази храна да оказва помощ при отичане. „ Част от това, което кара тялото ви да задържа вода е, че сте яли прекалено много натрий “, споделя Кординг. „ Богатите на калий храни оказват помощ за изхвърлянето на натрия и водата. “ Диетологът споделя още, че до момента в който яденето на един банан няма да излекува по вълшебен метод подуването, яденето на богати на калий храни като банани през целия ден, ще помогне за понижаване на подуването.

Лимон

Старият трик с лимонова вода в действителност работи. Лимоновият сок е доста сходен по киселинност на стомашните храносмилателни сокове, тъй че може да помогне за облекчение на отичане на корема и други признаци на неприятно храносмилане. Като пиете лимонен сок постоянно, вие удвоявате хидратацията и получавате киселини, с цел да помогнете на стомашно-чревния тракт да движи нещата по-бързо.

Авокадо

Ако сте на диета с ниско наличие на въглехидрати (като кето), авокадото е отличен източник на калий и антиоксиданти за понижаване на подуването на корема единствено за шест грама въглехидрати – една четвърт от това, което бихте получили от банан.

Краставица

Краставицата съдържа доста вода и е извънредно хидратираща. Това е отлично за подкрепяне на изчистването на непотребната вода от клетките и газове от стомашно-чревния тракт. Нещо повече, краставиците съдържат сяра и силиций, които работят като лек натурален диуретик.

Артишок

Когато храните се задържат в червата ви, те ферментират, което води до формиране на газове, а прибавянето на влакнести храни като артишок към вашата диета предотвратява това. Можете да добавите сърца от артишок към салати, паста или изгорял самун, или просто да ги изпечете цели и да ги потопите в сос от кисело мляко и копър. Просто наблюдавайте броя на натрия в консервираните версии.

Овесени ядки

Всички пълнозърнести храни съдържат фибри. Приемът на овесени ядки заран ще ви помогне да раздвижите червата си по-рано, тъй че ще се чувствате по-добре през целия ден. Поръсете овесените ядки с нарязани орехи и горски плодове за спомагателни фибри, антиоксиданти и протеини.

Боровинки

Тези дребни цялостни с антиоксиданти плодове са с високо наличие на вода и фибри и поддържат храносмилателната ви система в положително положения.

Замразените плодове имат тъкмо толкоз хранителни субстанции, колкото и пресните, тъй че ги прибавете или към пълнозърнести палачинки, или върху парфе с нормално нискомаслено гръцко кисело мляко.

Портокал

Отличен източник на калий, цялостен с вода и здравословна порция фибри за зареждане - портокалите са троен удар против отичане. Изберете целия плод вместо фреш от портокал, с цел да сте сигурни, че няма да пропуснете фибрите (или да прекалите със захарта).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР