Чужди служби се опитвали да отвлекат от България или да

...
Чужди служби се опитвали да отвлекат от България или да
Коментари Харесай

Страшни разкрития за Баба Ванга и чуждите служби

Чужди служби се опитвали да отвлекат от България или да убедят пророчицата Вангелия Гущерова да работи за тях, научи " България Днес ".

" Такива хора като нея бяха народен капитал. Затова беше защитавана от нашите органи извънредно съзнателно. На хора като Ванга им беше създавана среда, доста по-благоприятна, в сравнение с един професор в университета или на учен в Българска академия на науките. Нейното въздействие, нейният престиж, нейната популярност в Европа беше доста огромна ", споделя Димитър Иванов, последният шеф на 6-и отдел на 6-о ръководство.

Самото Министерство на вътрешните работи обслужвало петричката пророчица години наред, тъй като е имало заплаха тя да бъде отвлечена в някогашна Югославия. Проблемът идва от обстоятелството, че Ванга е родена и израснала в град Струмица, който през днешния ден е в Македония, само че през рождената ѝ 1911 година е бил в рамките на България. Променливата граница дава съображение на някои да считат пророчицата за македонка и през днешния ден, въпреки това да не по този начин. Според документ, публикуван на 6 март 1963 година, Вангелия Гущерова е по националност " македонка " с българско поданство.

При преброяването майка ѝ е желала да я запише българка, само че по гледище на анкетьорите са я писали македонка, описват околните на Ванга. Изискването е важало за цялото население в Пиринско. На пророчицата са споделили, че в случай че не се написа македонка, управляващите ще я преследват и ще си има неприятности, само че тя самата се е смятала за българка и като такава е пособия на нашите служби извънредно акуратно.

При Ванга идвали хора от държавния уред на доста страни и точно по тази причина тя е вербувана да дава информация на нашите служби. Според архивите за нея пророчицата е споделяла за хора, които се занимавали с подривна активност по отношение на България и тя ги " осветявала ". Самата Ванга взе участие в разкриването на някои от най-големите афери в близката ни история, споделя Димитър Иванов.

Именно с помощта на Гущерова Държавна сигурност разкрива неприятелските проекти в детайлности - по какъв начин тъкмо ще завладяват ръководствата на Министерство на вътрешните работи, пощата и военните поделения. Бизнес шпионажът се интересувал какви са задълженията на България към други страни, постоянен ли е левът, какви са заплатите, какъв е износът ни към Съветския съюз и по какъв начин ще работи българската стопанска система в изискванията на война. Има ли руски войски в България, къде са дислоцирани българските, по какъв начин са въоръжени, къде има летища и хранилища. Какви са персоналните задания на всеки боен и даже допустимо ли е да окупираме Югославия.

Според починалия Петър Бахов, който е един от най-хубавите другари на пророчицата приживе, Ванга не е била тъкмо сътрудник на Държавна сигурност, а единствено е пособия на службите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР