Чуждестранните туристи, пренощували в България през 2022 г. представляват 53%

...
Чуждестранните туристи, пренощували в България през 2022 г. представляват 53%
Коментари Харесай

България е сред страните в ЕС с най-висок дял чуждестранни туристи

Чуждестранните туристи, пренощували в България през 2022 година съставляват 53% от всички осъществени нощувки в страната. Това слага страната ни на 15-та позиция измежду членките на Европейски Съюз по този индикатор. Това излиза наяве от данни на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации, направена взаимно с Евростат особено по случай Световния ден на туризма – 27 септември.

Данните демонстрират, че през 2022 година задграничните туристи в Европейски Съюз заемат 43 на 100 от всички нощувки в Общността. В 11 страни членки те доминират по отношение на локалните.

В три страни членки нощувките на задграничните туристи - от други страни от Европейски Съюз или от трети страни, са повече от 90 на 100 от всички туристи - Малта (92%), Хърватия и Кипър (91%). Близо до тези равнища са Люксембург и Гърция със надлежно 86 и 84%. Чуждестранните туристи в Австрия, Словения, Португалия и Испания са били сред 60 и 70%, а в България - 53 на 100.

В безспорни цифри най-вече нощувки от задгранични туристи са регистрирани в Испания (270 милиона) и Италия (201 милиона). Двете страни дружно съставляват към 40 на 100 от всички нощувки на непознати туристи в места за настаняване в Европейски Съюз.
Икономиката
Въпреки че привлекателността на дадена страна за непознатите туристи подтиква стопанската система на страната и способства за по-доброто схващане на нейната просвета, високата взаимозависимост от непознатия туризъм прави страната по-уязвима при положение на външни шокове като, да вземем за пример, естествени бедствия или пандемии, които нарушават интернационалната подвижност, показва Евростат.

Вътрешният туризъм в Европейски Съюз дава отговор за 57 на 100 от всички нощувки в места за настаняване през 2022 година, заключава европейската статистическа организация.

 https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/edn-20230927-1
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР