Чужденци от Панама и САЩ пипат софтуера на машините. ЦИК

...
Чужденци от Панама и САЩ пипат софтуера на машините. ЦИК
Коментари Харесай

Чужденци от Панама и САЩ пипат софтуера на машините


Чужденци от Панама и Съединени американски щати пипат софтуера на машините. ЦИК и Министерство на вътрешните работи признаха, че нямат надзор върху машините на “Смартматик ”. Резултати от гласуването може да се манипулират онлайн, даде образец депутатът от Има Такъв Народ Павела Митова. Случаят “Манила ” – 200 млн. гласоподаватели повече.
Чуждестранни жители
от Панама и Съединени американски щати доработват софтуера за машините, само че нито Министерство на вътрешните работи, нито ЦИК имат надзор върху процеса. Това стана ясно от отговорите на вътрешния министър Калин Стоянов и шефката на ЦИК Камелия Нейкова в Народното събрание по време на чуването им в зала от депутатите.
“Машините към момента са в частен склад,
тъй като страната не е осигурила държавен ”, сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че ЦИК, в устрема си да обезпечи почтени избори, неведнъж се е опитвала да ангажира органите в страната за изработването на програмен продукт, само че нито една институция, в това число и сегашният
Министерски съвет, не е дал отговор
на настояването на ЦИК. “Със софтуера за гласоподаване, добит при започване на 2021 година, не може да се одобри нито едно техническо решение без компанията “Смартматик ”, сподели Нейкова.

“По време на избори в няколко региона на Филипините се демонстрират резултати с налични нули. Когато за това
се уведомява “Смартматик ”,
техническо лице от компанията прави връзка с машините и поправя резултатите от разстояние, в тази ситуация от Манила ”, даде образец за няколко обстоятелството от практиката в чужбина с машини на “Смартматик ” депутатът от Има Такъв Народ Павела Митова.
И добави: “На националните избори
през 2010 година, “Смартматик ” рапортува 250 милиона регистрирани гласоподаватели, което е надалеч над действителните 40-50 милиона. “Смартматик ” още веднъж реализира онлайн връзка и поправя броя, доказвайки за следващ път,
че са в положение да манипулират
резултатите от разстояние ”. Митова попита Калин Стоянов, каква информация има за надеждността на вота с машини Министерство на вътрешните работи.

“Дали са надеждни или не машините, аз няма по какъв начин да ви дам отговор ”, сподели Стоянов.
ЦИК започва поръчка за направа на бюлетините
Централната изборна комисия (ЦИК) откри процедура за възлагане на социална поръчка, посредством договаряне без авансово съобщение, за направата на хартиените бюлетини и ролките със профилирана хартия за бюлетини от машинно гласоподаване за идните локални избори на 29 октомври. Решението е оповестено на уеб страницата на комисията.

Съгласно Изборния кодекс хартиените бюлетини се отпечатват от Печатницата на Българската национална банка (БНБ), която при нужда може да употребява други профилирани печатници. Специализираната хартия с спомагателни отбрани за печатане на бюлетина от машинно гласоподаване също се доставя от Печатницата на националната банка.

С днешното си решение ЦИК насочва покана до Печатницата на Българска народна банка за осъществяване на договаряния и подписване на контракт.

С решение от 16 август ЦИК утвърди и мостри на изборни бумаги за производство на изборите за общински съветници и за кметове, в това число и на бюлетината за гласоподаване в обособените типове избори – за общински съветници, за кмет на община, за кмет на регион и за кмет на кметство.

Окончателните спецификации и условия, свързани с направата и доставката на бюлетините, се прецизират при договарянето, в сходство с решенията и напътствията на ЦИК, както и решенията на общинските изборни комисии за определянето на броя на мандатите на общинските съветници, изборните региони за всеки тип избор (за общински съветници, за кмет на община, за кмет на регион и за кмет на кметство) и броя на гласоподавателите за всяка община, регион (административен) и кметство, изясняват от комисията в решението.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР