Чудото на Хъдсън – приводняването на пътнически самолет, което остана

...
Чудото на Хъдсън – приводняването на пътнически самолет, което остана
Коментари Харесай

Чудото на Хъдсън: Самолет пада в реката преди 15 г., на борда му има и българин

Чудото на Хъдсън – приводняването на пътнически аероплан, което остана в историята. За случилото се преди 15 година на тази дата има документални филми, както и игрална лента, в която основно настоящо лице е Том Ханкс.

Архивът на Българска телеграфна агенция споделя за този забавен ден и последвалото следствие на злополуката. Това, което малко хора знаят е, че на борда на американския „ Еърбъс А 320 “ е имало и българин.

На тази дата преди 15 година

Първата информация, която получава нашата организация за аероплан с към 150 души на борда, който се разрушава в река Хъдсън покрай Ню Йорк. Летателната машина одеве е изхвърчала, само че малко по-късно се сблъсква с ято птици и се пробва да се върне на летище „ Ла Гуардия “.

По-късно излиза наяве, че конфликтът с ятото е развалил и двата мотора на самолета.

След бърза избавителна интервенция и по знамение – нито един от пасажерите и екипажа не е потърпевш.

Българин на борда

Малко се знае за този човек – от Българска телеграфна агенция не показват името му. Информациятаза него е пристигнала три дни след самолетната злополука от генералното ни консулство в Щатите.

Мъжът е бил предприемач с двойно поданство – българско и американско. Той пътувал по работа.

Нашият съотечественик се разминава само с простуда и психически потрес.

Кораби и брегова защита са наобиколили едвам забележимата опашка на потъналия аероплан Снимка: Wikimedia Commons

Разследването

Не са ясни още вероятните юридически последици от злополуката, показват от Българска телеграфна агенция на 18 януари 2009 година

След като управляващите извадили останките от самолета от ледените води на Хъдсън са открити и черните кутии на „ Еърбъса “ – те удостоверяват конфликта с ято птици. Данните от машината потвърждават също, че двата мотора на пътническия аероплан за отказали по едно и също време.

Бързо излиза наяве – капитанът на полета Чесли Салънбъргър е воин. Адекватните му реакции и решението да приводни самолета в Хъдсън избавят живота на всички на борда.

Изваждането на самолета от ледените води на Хъдсън Снимка: Wikimedia Commons

Неговите записки се трансформират в сюжета за кино лентата „ Съли: Чудото на Хъдсън “, режисиран от Клинт Иистууд. Том Ханкс е в основната роля.

Приводняването на самолета е най-успешното сходно приземяване в историята на авиацията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР