Чудният православен манастир Сумела. Манастирът Сумела е един от най-старите

...
Чудният православен манастир Сумела. Манастирът Сумела е един от най-старите
Коментари Харесай

Чудният православен манастир Сумела

Чудният православен манастир Сумела. Манастирът Сумела е един от най-старите православни манастири в света и през днешния ден е известна туристическа атракция в Турция.

Създаден е през 386 година от двама свещеници – Варнава и Софроний, които разкрили чудотворна икона на Богородица в една от планинските пещери. Този манастир е основан в чест на Дева Мария или Черната Богородица от Сумела. 

Според легендата св. ап. и ев. Лука нарисувал тази икона. След гибелта му тя била изпратена до Атина. Но през ръководството на император Теодосий I иконата поискала да напусне Атина и била отнесена от ангели в Трабзон, където я оставили в пещерата, с цел да я намерят Варнава и Софроний.

Манастирът се среща се в планината Карадаг в Понтийските планини, в долината Мачка, на 46 км от град Трабзон.  Вграден е в стръмна канара, на надморска височина от към 1200 метра, с аспект към долината Алтъндере. Името на манастира идва от гръцки език –  Παναγία Σου Μελά , тоест  Богородица от Мела . Според друга догадка името му идва от лазки език – სუმელა [сумела], което означава Света Троица.

По време на Отоманската империя манастирът се резервира, защото султан Мехмед II бил толкоз покорен от скалната сграда, че му обезпечил специфичен статут и привилегии, които  продължили да се съблюдават и от идващите владетели на тази територия.

Сумела търпи доста опустошения и реставрации, а поради местонахождението му, реставрациите са били същинско знамение. Сегашният си тип манастирът придобива по византийско време, през 13век. Стенописите на църквата, които са рисувани на три равнища в три разнообразни интервали, датират от началото на 18-ти век.

Чудесата в манастира ”Св. оракул Илия ” в Чинтулово

Koмплексът включва скална черква, няколко параклиса, кухни, отшелнически стаи, къща за посетители, библиотека и заветен извор, уважаван от православните християни. 

Въпреки че наподобява недосегаем, посетителите могат елементарно да стигнат до него, посредством специфичен път през гората.

Често манастирът е прикрит от погледите на хората под гъста мъгла, което го прави още по-мистичен…

 

Чудният православен манастир Сумела

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР